Test av saltsnacks

Sjekk hvilke snacks som er sunnest

Vi har testet 10 saltsnacks.

SUNNERE: DinKost.no har bedt ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky om å gi terningkast til sunnere alternativer til saltsnacks.
SUNNERE: DinKost.no har bedt ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky om å gi terningkast til sunnere alternativer til saltsnacks. Foto: Foto: Petter Berg, HM Foto
Publisert Oppdatert
SUNN MAT: Gunn Helene Arsky er utdannet ernæringsfysiolog cand.scient. fra Universitetet i Oslo. Arsky har utgitt flere bøker om helse og ernæring.
SUNN MAT: Gunn Helene Arsky er utdannet ernæringsfysiolog cand.scient. fra Universitetet i Oslo. Arsky har utgitt flere bøker om helse og ernæring. Foto: FOTO: Svein Brimi

Eksperten: Gunn Helene Arsky

  • Utdannet ernæringsfysiolog cand.scient. fra Universitetet i Oslo. Tidligere vektrådgiver i flere nettvektklubber.
  • Ettertraktet foredragsholder, forfatter av flere bøker om helse og ernæring og ernæringsekspert i bladet Bedre Helse.
  • Tidligere tillitsvalgt i Norges diabetesforbund og leder for Norsk Selskap for Ernæring - sitter nå selskapets fondsstyre.
  • Har undervist ved Universitetet i Oslo, Idrettshøyskolen og Atlantis Medisinske Høyskole.
  • Opptatt av vektreduksjon, matvareallergi og -intoleranse, kosttilskudd og urter, fremmede kulturers mat - og spesielt diabetes og insulinresistens.

Mens potetforbruket er nedadgående i Norge, øker tydeligvis vår appetitt på salte chips.

Men selv om råvaren er potet, er ikke potetchips sunt. Vi har tidligere testet 69 typer potetships, og mange varianter har altfor mye fett og salt.

Det er ingen tvil om at det finnes sunne alternativer til salt chips. Men at den aller sunneste snacksen kommer fra Lofoten, og er et gammelt tradisjonsprodukt i Norge, er kanskje mer overraskende.

Del

Testvinnere

Det de tre ledende produktene har til felles, er et lavt kaloriinnhold, masse protein og lite fett.

Lofoten Tørrfisk Snacks får terningkast seks.

Jack Link´s Beef Steak Bites og Jack Link´s Beef Jerky er laget av rent oksekjøtt, og får terningkast fem.

Terningkast fem får også Ica Eco Ekologiska Riskakor.

Alternativ til hva?

Potetgull, selv de lettere variantene, er tynne skiver av potet, eventuelt formpresset potetmos, som friteres i olje og krydres og saltes. Svært ofte inneholder krydderblandingen også sukker, slik at du får i deg fett, salt og sukker på en gang, nettopp det vi anbefales å spise mindre av.

Er du glad i potetgull og spiser det ofte, er det smart å ta en titt på de sunnere alternativene vi har funnet frem til i denne testen. Alle produktene i testen har mindre fett, salt og sukker enn potetgull. Du bør også være oppmerksom på skjulte saltbomber i annen mat du spiser.

Tidligere har vi testet næringsinnholdet i ulike typer sjokolade. Det finnes også potetgulltyper med mindre fett, for dem som passer vekta.

Sjekk ingrediensene!

Fordi vi har valgt svært ulike salte alternativer som får bli med i denne testen, er ingrediensene du finner i produktene også svært ulike.

Hvis du er en av dem som spiser lavkarbo-mat, finner du i oversikten ut hvilket saltsnacksalternativ som inneholder minst og mest karbohydrat.

På samme måte kan du lese hvilke produkter som inneholder mest fett, protein og salt. Der saltmengden er oppgitt som gram natrium, har vi regnet om dette til % salt ved å gange med 2,5. Nesten alle er tilsatt tilsetningsstoffer, men noen inneholder flere enn andre. Velg produkter med få slike stoffer dersom du ønsker en renere kjeks.

Vi har også oppgitt de tre første ingrediensene i produktene. Det er de ingrediensene det er mest av.

Hva betyr terningkastene?

Snacksen har fått terningkast mellom 1 og 6, der 6 er et svært godt valg innen snacks, mens 1 ville ha vært et svært dårlig valg innen snacks.

Fordi utgangspunktet var å finne gode alternativer, ble det ingen enere denne gang.

Hvert av de 10 produktene er gitt poeng mellom 1 og 10 for innhold av kalorier (1 for mest, 10 for minst), protein (1 for minst, 10 for mest), karbohydrater (1 for mest, 10 for minst), fett (1 for mest, 10 for minst) og saltprosent (1 for mest, 10 for minst) per 100 g.

Summen for ett produkt kan da maksimalt bli 50 poeng. Produktene i testen varierte mellom 32 og 42, og dette er gjort om til terningkast.

Kun næringsinnhold

Smaken er ikke vurdert - dette er en ren næringsvurdering ut fra det som oppgis på emballasjen.

Produktene er kjøpt inn lørdag 23.4.2011 ved besøk på ICA Huseby, Coop Mega, Rema 1000 og Meny på Bekkestua.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Her er lavkarbo-dietten alle klarer

Stor test av grillpølser, to får terningkast 6

Vi har testet 45 safttyper

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning