Sunt sommerbær

Derfor er jordbær sunt

For en gangs skyld er noe som er veldig godt, veldig sunt også!

SUNT OG GODT: Endelig er jordbærsesongen her. Og den gode nyheten er at du kan spise jordbær hver dag, hvis du vil.
SUNT OG GODT: Endelig er jordbærsesongen her. Og den gode nyheten er at du kan spise jordbær hver dag, hvis du vil. Foto: Foto: Lise Åserud / SCANPIX
Sist oppdatert

- Jordbær er sunt fordi det inneholder mye vann, fiber og få kalorier. Som i alle andre bær er det mye antioksidanter i jordbær, blant annet C-vitamin, sier ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius.

Jordbær hver dag

Ernæringseksperten mener faktisk at vi kan unne oss jordbær hver eneste dag i sommer.

- I Norge er det kort jordbærsesong, derfor må vi utnytte den så godt vi kan.

Perfekt mellommåltid

En halv eller en kurv er et perfekt mellommåltid. Og som regel spiser man jordbær alene, og ikke i tillegg til annen mat.

- Alle burde spise jordbær, det er sunt for alle.

Uten melk og sukker

Men hvis du strør på masse sukker og melk eller fløte, bør du ikke proppe i deg for mye. Det er lov å unne seg en slik dessert i ny og ne, men hvis du vil holde vekten, og spise mye jordbær, bør du lære deg å nyte den gode, friske smaken uten melk og sukker.

RIKEST PÅ ANTIOKSIDANTER: Markjordbær er en super kilde til antioksidanter.
RIKEST PÅ ANTIOKSIDANTER: Markjordbær er en super kilde til antioksidanter. Foto: Foto: Lise Åserud / SCANPIX .

Slår appelsin ned i støvlene

Litt historie

Mens de fleste bærartene vi dyrker kommer fra Europa, er jordbærplanten som vi kjenner i dag en krysning mellom to arter fra det amerikanske kontinentet.

Den første jordbærplanten, Fragaria chiloensis, med store bær, men små avlinger, kom til Frankrike fra Chile med en spion i 1714.

Da denne planten ble krysset med planter av en art fra Nord-Amerika, Fragaria virginiana, som hadde små, mørkerøde og pæreformede bær, fikk vi den planten som vi i dag kjenner som hagejordbær, eller Fragaria ananassa.

Kilde: Matportalen

To desiliter eller 100 gram jordbær inneholder bare 34 kalorier (Kcal). Samme porsjon inneholder 69 milligram C-vitaminer.

Derfor slår jordbær både appelsiner (51 milligram per 100 gram) og kiwi (59 milligram per 100 gram) ned i støvlene på innholdet av C-vitaminer.

Hvis vi ser på det totale innholdet av antioksidanter er faktisk markjordbær en enda bedre kilde enn vanlige jordbær.

Bytt ut isen med jordbær

Og selv om mange velger is i sommervarmen: Hvis du bytter ut to kuler med vaniljeis med jordbær kan du proppe i deg så mye som 600 gram jordbær før du får i deg like mange kalorier som isen inneholder.

Det tilsvarer litt mer enn en tradisjonell norsk jordbærkurv.

Les også:

- Is er helsefarlig

Alkohol + jordbær = sunt?

Les mer på:

Klikk Helse

Klikk Kosthold

Denne saken ble første gang publisert 05/06 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også