Orkla mot Aker:

Til krig mot Røkke-krillen

- Går mange nok over til å ta krillkapsler istedenfor tran, kan vi få et folkehelseproblem om noen år. Dette mener informasjonssjef Kristina Johansen i Axellus, produsenten bak Möller's tran.

KRILLKRIGEN: Forskningsdirektør Hogne Vik (t.v.) og daglig leder Kjell Inge Røkke i Aker BioMarine har terget på seg Orkla på grunn av markedsføringen av krillkapslene sine.
KRILLKRIGEN: Forskningsdirektør Hogne Vik (t.v.) og daglig leder Kjell Inge Røkke i Aker BioMarine har terget på seg Orkla på grunn av markedsføringen av krillkapslene sine. Foto: Knut Falch/Scanpix
Publisert Oppdatert
STRIDENS KJERNE: Det finnes ikke hold for å si at Superba Krill dekker omega-3-behovet, ifølge Orkla-eide Axellus, selskapet som har kjøpt opp Möllers tran.
STRIDENS KJERNE: Det finnes ikke hold for å si at Superba Krill dekker omega-3-behovet, ifølge Orkla-eide Axellus, selskapet som har kjøpt opp Möllers tran. Foto: Foto: Aker BioMarine

Oppdatering: Slik gikk det i retten

For tiden pågår det en større markedsføringskampanje for Aker BioMarines produkt «Superba Krill» i norske medier.

Du har sikkert fått med deg tv-reklamen der Ole Einar Bjørndalen går i bresjen for Røkkes kosttilskudd med krillolje.

Ifølge omega-3-konkurrenten Axellus (tidligere Peter Møller AS), er reklamen både villedende og ulovlig.

De har nå gått til rettslige skritt og krever stans i markedsføringen av Superba Krill.

- Må ta minimum 18 kapsler om dagen

- Ut fra helsemyndighetenes anbefalinger om ett til to gram omega-3 om dagen, vil du måtte ta 18-36 av disse kapslene for å dekke behovet. Dette fordi hver krill kapsel inneholder 0,055 gram omega-3. Likevel står det på pakken at én til to kapsler om dagen er nok, sier utviklingsdirektør Anita Helland i Axellus.

- Har dokumentasjon

- Dette er Anita Hellands helt spesielle matematikk. Én til to kapsler om dagen er anbefalingen vi gir, og som vi har dokumentasjon for blir tatt opp i kroppens celler, svarer Hogne Vik, forskningsdirektør ved Aker BioMarine.

På nåværende tidspunkt ønsker han ikke å bekrefte at dette dekker det anbefalte dagsbehovet av omega-3.

Tar det i retten

Torsdag starter forføyningssaken i Oslo byfogdembete som Axellus har anlagt mot Røkke-selskapet.

- Vi har en del andre synspunkter på dette enn det Axellus og Anita Helland har, som vi vil fremlegge torsdag og fredag, sier Vik.

Aker setter hele bransjens seriøsitet på spill

- Axellus har misforstått

Ifølge konsernsjef Hallvard Muri i Aker BioMarine skal påstandene fra Axellus bero på misforståelser:

«Vi er overrasket over at Axellus, som tilnærmet har monopol på salg av omega-3 produkter i norsk dagligvare, går til rettslige skritt. Noen av påstandene er basert på åpenbare misforståelser rundt tolkningen av enkelte utsagn som ble benyttet i kampanjens innledende fase og som senere er endret,» uttaler Muri i en pressemelding.

- Mangelfull dokumentasjon

- Så dere mener det er feil når Aker trykker "Omega-3 garanti" på sine bokser med kosttilskudd?

- Det finnes ikke vitenskapelig belegg for å påstå at omega-3 i krillolje tas mer effektivt opp i blodet enn omega-3 fra fiskeolje, som vi bruker. Noe av dokumentasjonen deres er basert på forsøk med genmodifiserte rotter. Resultater fra rottestudier kan ikke overføres direkte til mennesker, sier Anita Helland i Axellus.

- Ikke sjokolade

TIL KRIG MOT RØKKE: Informasjonssjef Kristina Johansen i Axellus mener reklamen for Røkkes krillkapsler er uforsvarlig.
TIL KRIG MOT RØKKE: Informasjonssjef Kristina Johansen i Axellus mener reklamen for Røkkes krillkapsler er uforsvarlig. Foto: Foto: Axellus
FARE FOR FOLKEHELSA: Utviklingsdirektør Anita Helland i Axellus frykter konsekvensene dersom det norske folk velger Røkkes krillkapsler fremfor tran eller andre "veldokumenterte" omega-3-kilder.
FARE FOR FOLKEHELSA: Utviklingsdirektør Anita Helland i Axellus frykter konsekvensene dersom det norske folk velger Røkkes krillkapsler fremfor tran eller andre "veldokumenterte" omega-3-kilder. Foto: Foto: Axellus

- Men Aker er ikke alene om å selge et produkt med mindre omega-3 enn i tran. Hvorfor er det så viktig for dere å stanse akkurat dem?

- Når Aker nå lanserer en så massiv markedsføringskampanje basert på tvilsomme forskningsresultater, setter de hele bransjens seriøsitet på spill. Möllers tran har eksistert i 155 år. Hele denne tiden har vi tatt folks helse på alvor. Vi forholder oss til helsemyndighetenes anbefaling. Det er studier gjennomført på mennesker som er lagt til grunn når vi sier at ett gram omega-3 om dagen er det du trenger, sier informasjonssjef Kristina Johansen i Axellus, og tilføyer:

- Det er ikke sjokolade vi selger.

- Kan skade folkehelsa

- Hele 75 prosent av Norges befolkning tar omega-3 i form av kosttilskudd. Vi vet med sikkerhet at omega-3 hjelper mot hjerte- og karsykdommer, høyt kolesterol, leddplager og hudproblemer, for å nevne noe. Over 15 000 forskningsartikler støtter dette. Når vi vet hvor avgjørende omega-3-inntaket er for folks helse, kan man spørre seg hva konsekvensene blir dersom alle som får i seg ett gram hver dag plutselig skulle redusere inntak til cirka en tidel omega-3 om dagen, sier Anita Helland.

Les også: Mindre glemsk med omega-3

Orkla mot Aker

Dette kan bli en gigantenes cupfinale i norsk næringsliv: Orkla mot Aker.

Orkla-eide Möllers tran er ubestridt markedsleder innen omega-3.

Aker-eide Superba krill er utfordreren som nå satser kolossalt på å ta andeler i det lukrative omega-markedet, der det dukker opp nye konkurrenter "hver dag".

Forvirrende merking

Mens Möller's tran før var alene på banen, er det i dag over hundre omega-3-produkter å velge mellom.

- Man må nesten være matematiker får å finne ut hvor mye omega-3 man får i seg ved å spise enkelte av produktene. Både forbrukerne og bransjen fortjener en mer enhetlig merking, sier Kristina Johansen i Axellus.

Tilbake til Klikk Helse/kosthold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning