Orkla mot Aker i krangel om kosttilskudd

Røkke vant i retten

Men tranprodusenten Orkla føler seg likevel som vinneren i krillstriden.

KRILLKRIGEN: Forskningsdirektør Hogne Vik (t.v.) og daglig leder Kjell Inge Røkke i Aker BioMarine har terget på seg Orkla på grunn av markedsføringen av krillkapslene sine.
KRILLKRIGEN: Forskningsdirektør Hogne Vik (t.v.) og daglig leder Kjell Inge Røkke i Aker BioMarine har terget på seg Orkla på grunn av markedsføringen av krillkapslene sine. Foto: Knut Falch/Scanpix
Publisert Oppdatert
GREIT NOK: Etter å ha moderert krillreklamen, får Røkke lov å si at krill er ""bra for hjerte, hjerne, hud og ledd"".
GREIT NOK: Etter å ha moderert krillreklamen, får Røkke lov å si at krill er ""bra for hjerte, hjerne, hud og ledd"". Foto: Foto: Aker BioMarine

Aker får lov å reklamere med at krill er "bra for hjerte, hjerne, hud og ledd".

Produsenten bak Möllers, Orkla-eide Axellus, gikk til sak mot Aker-eide Superba krill, fordi de mente reklamen for kapslene med krillmel var villedende.

Saken: Les bakgrunnen for saken her

Krill-reklamen moderert

I utgangspunktet var det blant annet utsagn som at omega-3 fra krill har bedre effekt enn omega-3 fra fisk, Axellus gikk til sak på, og forlangte dokumentasjon. Axellus mener også at krillreklamen er skadelig for salget av Möllers tran, og anser seg som hovedkonkurrenten de fleste forbrukerne vil sammenligne krill med.

Krillreklamen ble moderert før saken kom til domsstolen. Hovedpoenget nå, slik retten oppfatter det, er utsagnet om at krill er "den nye generasjonen omega-3 som gjør godt for hjerte, hjerne, hud og ledd". Begge partene viser til hver sin forskning.

Godt nok dokumentert, sier dommeren

Retten tar ikke stilling til forskning rundt krill, men mener vi kan være enige om at krill faktisk inneholder omega-3. Utsagnet om at omega-3 fra krill gjør "godt for hjerte, hjerne, hud og ledd" mener retten er godt nok dokumentert. Dermed taper Axellus saken.

Retten mener også at det er på sin plass at Axellus drar saken for retten, og dømmer Aker til å betale sine egne saksomkostninger.

- Vi vant likevel

Dette er krill

  • Små, rekelignende, hvirvelløse dyr
  • Lever i alle havene
  • Viktig mat for bardehvaler, djevelrokker, noen haier, seler og noen fugler
  • I tillegg til kosttilskudd, brukes krill som åte for sportsfiskere, som akvariemat og i landbruket.
  • Les mer på Wikipedia

Siden krillreklamen er blitt moderert, sier Axellus-direktør Stig Ebert Nilssen i en pressemelding at de likevel har oppnådd det de ville.

- Vi er fornøyd med at Aker BioMarine har endret sitt kjernebudskap midt i markedsføringskampanjen. Dette gjorde de allerede før rettssaken startet, noe som er en stor seier for oss, og for de som ønsker en mer ryddig og redelig kommunikasjon med forbrukeren, sier tranprodusent Nilssen.

Les mer:

Licence to krill

Helt omega

Velg riktig kosttilskudd til barn

Tran mot smerter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning