Omega-3-tilskudd

Licence to krill

Det er ingen tvil om at krill er sunt. Spørsmålet er om det er bedre å spise krill fremfor annet, rimeligere omega-3-tilskudd.

STØVSUGER ANTARKTIS: Krilloljeprodusenten Aker BioMarine er Kjell-Inge Røkkes hjertebarn. Selskapet beskyldes for å forrykke næringsbalansen i havet i Antarktis på grunn av sitt storstilte krillfiske.
STØVSUGER ANTARKTIS: Krilloljeprodusenten Aker BioMarine er Kjell-Inge Røkkes hjertebarn. Selskapet beskyldes for å forrykke næringsbalansen i havet i Antarktis på grunn av sitt storstilte krillfiske. Foto: Foto: Aker BioMarine
Publisert Oppdatert

Tidligere ble de rekeliknende krepsdyrene hovedsakelig brukt som fiskefôr. Nå er krill det nye store på kosttilskuddmarkedet.

Krill har nemlig vist seg å inneholde store mengder av de helsefremmende omega-3-fettsyrene.

- Harskner ikke

- Vår forskning viser at etter åtte uker vil personer som daglig får i seg to gram krillolje ha høyere konsentrasjon av omega-3 i blodet og i kroppens røde blodlegemer enn personer som får i seg to gram fiskeolje på åtte uker. Dette tyder på at opptaket av omega-3 fra krill er bedre enn opptaket av omega-3 fra andre kosttilskudd, sier forskningsdirektør Hogne Vik i Aker BioMarine til klikk.no.

I januar i år lanserte Aker BioMarine et kosttilskudd med krillolje.

- En annen fordel med krillolje er at den inneholder antioksidanten asthaxantin, noe som gjør at krilloljen holder seg stabil og ikke harskner før bruk, sier Hogne Vik.

- For lave doser

Anita Helland i Axcellus, produsenten av Möllers tran, stiller spørsmålstegn ved hvor mye bedre det er å ta krillolje fremfor annet omega-3-tilskudd.

- Produsenten av krillolje anbefaler en dagsdose som tilsvarer 250 mg omega-3 per døgn. Dette er langt lavere enn de offisielle anbefalingene, som går ut på å få i seg mellom 1000 og 2000 mg omega-3 i døgnet.

TRILLER KRILL: 60 krilloljekapsler omsettes for rundt 200 kroner på nett. Spørsmålet er hvor mange kapsler man eventuelt bør få i seg.
TRILLER KRILL: 60 krilloljekapsler omsettes for rundt 200 kroner på nett. Spørsmålet er hvor mange kapsler man eventuelt bør få i seg. Foto: Foto: Prod\usenten

Kostbart tilskudd

I en skje tran er det 1200 mg omega-3. Skal man få i seg tilsvarende mengde omega-3 ved å ta krillolje, må man opp i en dose på 10 kapsler per dag.

Dette er ikke bare mye å svelge, men vil også bli dyrt i lengden.

Les også: Tran mot smerter

En pakke av Aker BioMarines krillkapsler selges på nett for 200 kroner for 60 kapsler (Helseshoppen.no), porto ikke medregnet. Det betyr 33 kroner dagen hvis du daglig svelger 10 krillkapsler, eller 233 kroner i uka og vel 12.000 kroner i året.

- Mer effektivt opptak

Men dersom det er slik produsenten påstår, kan du klare deg med en lavere dose omega-3 i form av krill enn i form av andre omega-3 tilskudd.

- Vi er fremdeles i begynnelsen av forskningen rundt hvor stor dose krillolje som gir maksimal helseeffekt. Det er to faktorer som tyder på at man trenger mindre krillolje enn andre omega-3 tilskudd, sier Dr. Med. Hogne Vik i Aker BioMarine.

- For det første absorberes omega-3 fra krill annerledes fra tarm til blod enn omega-3 fra fiskeolje. For det andre er omega-3 i fosfolipidform (slik den er i krillolje) et stabilt molekyl som lettere transporteres til cellemembranen enn andre former av omega- 3. Dette er viktig ettersom det er mengden omega-3 i cellens membraner som assosieres med positive helseeffekter.

Et hav av muligheter

PINGVINMAT: Krill er en viktig næringskilde for hvaler, pingviner, blekksprut, sel, sjøfugl og fisk.
PINGVINMAT: Krill er en viktig næringskilde for hvaler, pingviner, blekksprut, sel, sjøfugl og fisk. Foto: Foto: Aker BioMarin

Den totale mengden krill i verden har en samlet vekt som er større enn den samlede vekten på alle verdens mennesker. Mange mener derfor at krill er en uoppdaget ressurs, mens andre er skeptiske til at det skal fiskes altfor mye krill.

Krill er nemlig viktig mat for hvaler, pingviner, blekksprut, sel, sjøfugl og fisk.

En fordel med krill er at dyrene inneholder lite miljøgifter siden de befinner seg nederst i havets økosystem. Jo lavere en organisme er i næringskjeden, dess lavere er konsentrasjonen av skadelige stoffer.

Les mer:

Klikk Helse/kosthold

Klikk Mat

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning