Kosttilskudd som gir bedre søvn

Gir urtepiller bedre søvn?

Vi har sjekket innholdet i kosttilskudd som skal hjelpe mot søvnløshet.

URTEBASERT: Fra tidligere tider har en rekke urter og planter vært brukt mot søvnløshet, urolig søvn og avslapning. Det er disse kunnskapene som ligger bak vår tids kosttilskudd og plantebaserte legemidler.
URTEBASERT: Fra tidligere tider har en rekke urter og planter vært brukt mot søvnløshet, urolig søvn og avslapning. Det er disse kunnskapene som ligger bak vår tids kosttilskudd og plantebaserte legemidler. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Du MÅ snart sovne, men Ole Lukkøye svikter nok en kveld.

Da kan det være fristende å prøve et kosttilskudd som lover deg innsovning, god avslapning og en deilig natts søvn. Uten medisiner!

Fristende, men spiller det noen rolle hva vi putter i munnen, når vi skal sove? Er det ikke dine søvnvaner og om du er født som A-menneske eller B-menneske som betyr noe?

Protein tidlig, karbo sent

- De tre tingene som er viktige når man jakter på den perfekte søvn, er 1: hva du gjør i timene før du skal legge deg, 2: hva du velger å spise, og 3: hvordan du har det på soverommet ditt. Gjør du bare noen små endringer i livsstilen og det vi kaller «søvnhygienen», vil du oppnå en mye bedre søvn, sier den anerkjente psykiateren Craig Hudson.

Han mener at vi bør spise slik våre foreldre/besteforeldre spiste, for å sikre den ideelle ernæringsmessige balansen for en god natts søvn.

- Nemlig store, proteinrike måltider tidlig på dagen og lettere og litt mer karbohydratrike måltider om ettermiddagen og kvelden, konkluderer Craig Hudson.

- Jeg anbefaler absolutt ikke at man skal spise mye karbohydrater, men sliter du med søvnløshet, bør du vite at dietter som ikke inneholder karbohydrater kan gjøre det enda vanskeligere å få en god natts søvn, sier Craig Hudson og forklarer:

- Melatoninproduksjon, som er nødvendig for sunn søvn, er et resultat av tilstrekkelig inntak av proteinrik mat, så som melk, meieriprodukter, kalkun, kjøtt, nøtter, egg og belgfrukter. Disse proteinene inneholder tryptofan, en aminosyre som kroppen må få fra mat for å fylle opp melatoninproduksjonen om natten.

Tradisjon for urter og planter

- Fra tidligere tider har en rekke urter og planter vært brukt mot søvnløshet, urolig søvn og avslapning. Det er disse kunnskapene som ligger bak vår tids kosttilskudd og plantebaserte legemidler. Forskjellen er at det nå er gjort undersøkelser som viser at det faktisk er aktive stoffer i de tradisjonelle urtene som kan ha den ønskede effekten. Mens sitronmelisse, kamille og lavendel er urter med mild effekt, er baldrian en urt som klassifiseres som legemiddel, opplyser ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.

- Tar du allerede kosttilskudd, bør du muligens se deg om etter et søvndyssende kosttilskudd eller plantebasert legemiddel som kun inneholder urter og ikke ekstra vitaminer eller mineraler. På den måten sikrer du deg at den totale dosen ikke blir for høy, sier Arsky.

Vær obs på dette:

  • De færreste urter, inklusive baldrian, er nøye utredet for bivirkninger og mulige kryssreaksjoner med andre legemidler du måtte bruke. Derfor bør du ikke ta mer enn det som står på pakningen.
  • Det kan for eksempel være uheldig å kombinere baldrian med muskelavslappende midler.
  • Og så er det jo planter vi snakker om, og du kan derfor reagere allergisk på produktene. Følg derfor nøye med på reaksjonene dine. Snakk med legen din dersom du er usikker.

Slik vurderer ernæringsfysiologen tre vanlige kosttilskudd som lover bedre søvn:

Produkt

Valerina Forte

Melissa Dream

God Søvn

KOSTTILSKUDD FOR BEDRE SØVN: De færreste urter, inklusive baldrian, er nøye utredet for bivirkninger og mulige kryssreaksjoner med andre legemidler du måtte bruke. Derfor bør du ikke ta mer enn det som står på pakningen.
KOSTTILSKUDD FOR BEDRE SØVN: De færreste urter, inklusive baldrian, er nøye utredet for bivirkninger og mulige kryssreaksjoner med andre legemidler du måtte bruke. Derfor bør du ikke ta mer enn det som står på pakningen. Foto: FOTO: Petter Berg, HM Foto

Produsent

Pharbio

New Nordic

Wingfirm Pharma AS

Forhandler

Plantebaser legemiddel fra helsekost

Kosttilskudd fra helsekost

Kosttilskudd fra apotek

Ingredienser

Valeriana officinalis (tørket rot av baldrian), laktosemonohydrat, fargestoffer.

Fyllemiddel, sitronmelisseekstrakt, mineral, kamilleekstrakt, vann, grønn teekstrakt, konsistensmiddel, overflatebehandlingsmiddel, vitaminer, antiklumpemidler

Alfa S1 kaseinhydrolysat, rosenrot, vit B3, B5, B6, B2, B1, sitronmelisse, lavendel, biotin, B12, surhetsreg.middel, antiklumpemiddel, fyllemiddel, kapselskall

Mengde og type aktivt virkestoff pr. døgndose

Ved søvnforstyrrelser: 600 mg valerianaekstrakt, tilsvarende 3,6 g tørret valerianarot

B1 1,4 mg, B2 1,6 mg, B6 2 mg, B12 1,5 mikrog, niacin (B3) 18 mg, magnesium 300 mg, sitronmelisse 900 mg, kamille 300 mg, grønn te 198 mg

Kaseinhydrolysat 150 mg, rosenrot 150 mg, B1 1,4 mg, B2 1,6 mg, B3 18 mg, B5 6 mg, B6 2 mg, B12 1 mikrog og biotin 150 mikrog, 0,5 mg lavendelolje og 0,5 mg sitronmelisseolje

Dette står på etiketten

Plantebasert legemiddel for lindring av mild uro og søvnforstyrrelser. Tas ½-1 time før sengetid.

Melissa Dream er en unik kombinasjon av sitronmelisse, grønn te, kamille, B-vitaminer og magnesium. Sitronmelissen opprettholder en rolig nattesøvn, B-vitaminene til normale nevrologiske funksjoner og magnesium for normal muskelfunksjon.

God Søvn inneholder vitaminer av næringsemner fra melk og urter som kan bidra til avslapning, innsovning og en naturlig søvn.

Antall døgndoser

80 tabletter, maks 10 om dagen (tre ved søvnforstyrrelser)

60 tabletter, maks tre om dagen

60 kapsler, maks to om dagen

Form

Tabletter

Tabletter

Kapsler

Pris pr. forpakning, kr

175

247

169

Pris pr. dag, kr

6,73

12,35

5,63

Vurdering

Dette produktet skiller seg fra de andre både med hensyn på virkestoff og grad av virkning. Samtidig kan det være kraftigere reaksjoner på dette produktet. Derfor bør du kontakte lege dersom symptomene du har prøvd å behandle, forverres under bruk av produktet. Men dette kan være løsningen for deg som vil slutte med sovemedisin og heller prøve noe naturlig.

Mens sitronmelisse fremheves som den viktigste urten i preparatet, går det ikke fram av forpakningen hva grønn te og kamille skal gjøre for søvnen. Magnesium er et mineral som kan hjelpe deg dersom du har kramper i leggene om natten. Tablettene er nokså store og skal tas en time før leggetid. Det er mer sitronmelisseekstrakt i dette produktet enn i God Søvn. Dette, og at det er snakk om et "ufarlig" kosttilskudd, gjør dette til vår favoritt.

I tillegg til B-vitaminer som er viktig for energiomsetningen i kroppen, får du to urteoljer som er kjent for å virke beroligende, og proteinbiter, kaseinat, fra melk. Dette er en klassisk søvndysser. I tillegg er det rosenrot i produktet - en urt som vanligvis selges som en oppkvikker og potensforsterker. Vi er litt usikre på hvorfor rosenrot er i produktet, for det står det ikke forklart på emballasjen. Prosentene som oppgis av referanseverdi for vitaminene, er feil.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Slik blir du kvitt hemoroider

Bær er like bra som slankepiller

Fem sunne middager på under 30 minutter

Unngå maten som gjør at du promper mer

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning