Slankesuksess betyr livsstilsendring

Dietten virker så lenge du fortsetter på den

Slankediettene virker, men utfordringene med å gå ned i vekt på egen hånd er så store at de fleste ikke får det til.

UTFORDRINGER: Et sunt kosthold virker, men det er vanskelig å holde livsstilendringene og vekten.
UTFORDRINGER: Et sunt kosthold virker, men det er vanskelig å holde livsstilendringene og vekten. Foto: Foto: Brian Chase/Crestock
Publisert Oppdatert

Om spørreundersøkelsen

I den australske spørreundersøkelsen deltok 76 svært overvektige. Gjennomsnittlig BMI var på 42,5 og snittalderen var 47 år. 83 % var kvinner. Intervjuene ble gjort ansikt til ansikt eller via telefon.

Slankemotiv

Det var flere grunner til at deltagerne i spørreundersøkelsen ønsket å gå ned i vekt:

 • Slankere kropp
 • Generell helse og velvære
 • Forberedelse til kirurgi
 • Økt bevegelighet
 • Ønske om å ikke dø
 • Råd fra helsepersonell
 • Delta i barnas liv og i sosiale aktiviteter
 • Ønske om å ikke bli gjort narr av pga. vekten
 • Å bli sosialt akseptert
 • Etablere et langvarig forhold

En spørreundersøkelse blant svært overvektige personer avdekker hvorfor det er så vanskelig å gå ned i vekt og holde den.

Deltagerne i undersøkelsen forteller om utfordringer med å gå ned i vekt, men også hva som skal til for å lykkes. Undersøkelsen er publisert i Nutrition Journal.

Suksesskriterier

Deltagerne i undersøkelsen fortalte at de ønsket at noen andre tok ansvaret for dem. Det er rett og slett for vanskelig å gå ned i vekt på egenhånd. De fleste har prøvd å gå ned i vekt flere ganger. Konklusjonen deres etter gjentatte slankeforsøk var at de ønsker at andre tar hånd om slankeprosessen deres.

Slankesuksessen ligger ikke i selve maten, men i bevisstgjøring rundt forventninger til vektreduksjon og langsiktige mål. Støtteprogram sammen med andre overvektige er viktig. Helsepersonell som lege og ernæringsfysiolog bør oppmuntre dem til å gjøre sunne valg, leve sunt . En egen trener og tilrettelegging av fysisk aktivitet er også en del av suksesskriteriene som deltagerne nevnte.

Et nødvendig kriterium for å gå ned i vekt var at det ble satt mer fokus på livsstilsendringer enn på slanking og dietter.

Mange skjær i sjøen

Mange som har slanket seg møter mange utfordringer underveis. Det kan være alt fra en enkelt kommentar, råd som ikke lar seg gjennomføre i praksis og for store omlegginger av kostholdet. Deltagerne i spørreundersøkelsen fortalte om sine erfaringer og opplevelser som førte til at de ikke klarte å gå ned i vekt

OPPRØRT: Noen av de som ønsker å gå ned i vekt blir opprørt når noen rettet oppmerksomheten mot dem og hvor mye de har gått ned i vekt.
OPPRØRT: Noen av de som ønsker å gå ned i vekt blir opprørt når noen rettet oppmerksomheten mot dem og hvor mye de har gått ned i vekt. Foto: Foto: Lisa F. Young/Crestock

Velment kommentar ble sabotasje

En kommentar kan ødelegge. Noen av deltagerne nevnte at dersom de hadde gått svært mye ned i vekt så kunne venner og familie si at de så syke eller tynne ut, og oppmuntret dem til å stoppe dietten. Dette opplevde flere som rene sabotasjen av slankeprosessen.

Andre ble opprørt når noen rettet oppmerksomheten mot dem og hvor mye de hadde gått ned i vekt, fordi de selv viste at de sannsynligvis kom til å legge på seg igjen.

Upraktiske råd fra helsepersonell

Det er ingen tvil om at fysisk aktivitet er gunstig ved vektreduksjon. Særlig svømming, spaserturer og sykling er skånsomme aktiviteter ved stor vekt.

I undersøkelsen ble det nevnt at helsepersonell viste liten forståelse for hvordan det oppleves å utføre disse aktivitetene med andre mennesker rundt seg. Flere fortalte at de ikke følte seg vel i badedrakt fordi de skammet seg over egen kropp. Organisert trening kunne føre til ydmykende og flaue situasjoner.

En nevnte til og med at hun hadde tatt på seg treningsbukse og heldekkende genser før bassengtreningen. En annen fortalte om gåturer i grålysningen for å unngå å bli observert. Det ble også nevnt at trening ble for dyrt og tidkrevende. Enden på visen var at de fleste valgte bort fysisk aktivitet.

En slankepartner med tveegget sverd

Et vanlig slankeråd er å finne seg en slankepartner. En å trene med, en som kan hjelpe deg med å holde motivasjonen oppe og som du kan utveksle erfaringer med. En forutsetning for at dette fellesskapet skal fungere er lik vektnedgang. I undersøkelsen kom det fram at når deltagerne gikk mer ned i vekt enn slankepartneren sin, ga det dårlig samvittighet. Og når den andre gikk mest ned i vekt virket dette desillusjonerende.

Kostholdet virker slankende, men...

De fleste syntes at kostomlegging er en god måte å gå ned i vekt på. Ulempene med en del dietter er at de er vanskelige å følge i lengden. Problemene med diettene:

 • Urealistiske
 • Uholdbare
 • For dyre
 • Passer ikke til livsstilen
 • For stort fokus på mat fremfor atferd
 • Kjedelig
 • Konstant fokus på mat
 • Ønske om å spise normalt en gang i blant

Det å gå på en slankediett førte til at deltagerne følte seg annerledes og at dette begrenset livsstilen deres.

Store forventninger, stor fallhøyde

Flere skyldte på seg selv når de ikke fikk til å gå ned i vekt. Forventningene om en quick fix og rask vektreduksjon kunne føre til at alt gikk i vasken. Deltagerne fortalte at når de fulgte dietten til punkt og prikke gikk de også ned i vekt. Når vekttapet ble synlig ble de også glade, euforiske og svært fornøyde. Problemet er at dette er en kortvarig opplevelse, særlig den euforiske følelsen. Deltagerne fortalte at når de ikke klarte å følge dietten ble de deprimerte og sinte og følte seg mislykket.

Kilde: Thomas SL, Hyde J, Karunaratne A, Kausman R, Komesaroff PA. "They all work...when you stick to them": A qualitative investigation of dieting, weight loss, and physical exercise in obese individuals. Nutrition Journal 2008, 7:34.

Les også:

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning