Antioksidanter mot leddgikt

En undersøkelse viser at spesielle stoffer i frukt og kålplanter kan forebygge utviklingen av leddgikt.

ANTIOKSIDANTER: Brokkoli inneholder helsebringende antioksidanter som kan forebygge revmatisme.
ANTIOKSIDANTER: Brokkoli inneholder helsebringende antioksidanter som kan forebygge revmatisme. Foto: Foto: Marek Mnich/Crestock
Publisert Oppdatert

Leddgikt

Leddgikt er en betennelsessykdom i ledd. Om lag dobbelt så mange kvinner som menn har sykdommen. Sykdommen kan starte i alle aldre, men den forekommer oftest hos kvinner i 50-60-årsalderen. Det vanligste sykdomstegnet ved leddgikt er betennelse i ledd. Smerte, hevelse og stivhet er mest plagsomme symptomene. Ca. en til to prosent av befolkningen har leddgikt.

I en studie publisert i American Journal of Epidemioly fant forskerne ut at antioksidantene sink og karotenoidet beta-kryptoxanthin virket beskyttende mot utvikling av leddgikt.

Undersøkelsen viste at tilskudd av sink og beta-kryptoxanthin i mat var de eneste antioksidantene som virket beskyttende og reduserte risikoen for utviklingen av leddgikt med hele seksti prosent. Antioksidantene vitamin C, vitamin E, betakaroten, lykopen og andre karotenoider hadde ingen effekt i denne studien. Men et generelt høyt inntakt av frukt og kålplanter, særlig brokkoli viste også tendenser til beskyttelse.

Beta-kryptoxanthin beskytter cellene i kroppen mot skader og er en vitamin A-kilde. Dette karotenoidet finnes i rød paprika, papaya, appelsiner, mais, vannmelon og korianderblader.

Sink er viktig for et sterkt immunforsvar. Sink hjelper til med å balansere blodsukkeret, stabiliserer stoffskiftet, sikrer sårheling og sørger for optimal lukte- og smakssans. Gode sinkkilder er innmat, rødt kjøtt, frø, belgfrukter (bønner og erter) og sopp.

Denne studien klarte ikke å vise om andre antioksidanter virket beskyttende mot utvikling av leddgikt. Imidlertid finnes det andre forskningsresultater som viser at frukt og grønt faktisk kan ha en forebyggende effekt. Det er flere tusen ulike antioksidanter i mat. Denne studien tok bare for seg de mest kjente. Det er derfor nødvendig med flere studier for å kunne si noen om effekten til antioksidanter mot leddgikt og hvilke matvarer som er best egnet. Det er altså et stykke igjen før vi kan anbefale f.eks. brokkoli mot leddgikt. I mellomtiden er et kosthold generelt rikt på frukt og grønnsaker den beste anbefalingen.

Om studien

I studien ble omlag 29 368 friske kvinner mellom 55-69 år intervjuet om kostholdet sitt i 1986. Etter tolv års oppfølging hadde 152 kvinner fått diagnosen leddgikt. Etter det ble kontrollert for forskjellige risikofaktorer for utvikling av sykdommen, ble høyt inntak av sink og karotenoidet beta-kryptoxanthin knyttet til lavere risiko for utvikling leddgikt.

Kilde: Cerhan JR, Saag KG, Merlino LA, Mikuls TR and Criswell LA. Antioxidant Micronutrients and Risk of Rheumatoid Arthritis in a Cohort of Older Women. Am J Epidemiol 2003; 157:345-354.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning