Spis bort betennelsen

Middelhavskost for revmatikere

Ikke bare ser middelhavskosten ut til å forebygge mot revmatisme, dette sydlandske kostholdet kan også gjøre livet lettere for personer som allerede har sykdommen.

MIDDELHAVSKOSTHOLD: Oliven, salat og fetaost
MIDDELHAVSKOSTHOLD: Oliven, salat og fetaost Foto: Elena Elisseeva
Sist oppdatert

Fordeler med middelhavskosten

  • Sunt og balansert
  • Rene og ferske råvarer
  • Magre proteinkilder
  • Økt inntak av frukt og grønnsaker
  • Trygt å bruke
  • Mindre mettet fett og mer umettet fett (olivenolje og fiskefett)
  • Økt inntak av antioksidanter

Har du revmatiske, som f.eks. leddgikt, kan dette være et kosthold å forsøke for å oppnå bedring. Middelhavkost kan bedre både sykdomsaktiviteten og redusere risikoen for hjerte- og karsykdom. En ny britisk studie viser nettopp dette.

Middelhavskosten kjennetegnes av rikelig med frukt, grønnsaker og belgfrukter, moderat til mye fisk, lite melkeprodukter og rødt kjøtt og mye umettet fett (særlig olivenolje) i tillegg til moderat med alkohol, i hovedsak rødvin.

Effekten av middelhavskosten er mindre smerter og morgenstivhet, redusert sykdomsaktivitet, økt fysisk funksjonsevne og økt vitaliteten. I tillegg kan Middelhavskosten forebygge hjerte- og karsykdom.

Selve gjennomføringen av studien skiller denne nye studien fra andre vitenskapelige forsøk. Mens man før studerte effekten av kostholdet på behandlingsinstitusjoner og kursteder, har denne studien sett på effekten i det virkelige liv. Deltakerne fikk matlagingskurs og lagde deretter middelhavskost hjemme hos seg selv. Deltagerne i denne studien kom fra et fattig område av Glasgow. Forsøket viser derfor ikke bare at middelhavskosten virker, den er også gjennomførbar.

UMETTET FETT: Nøtter og frø inneholder sunt plantefett. Valnøtter er særlig rik på vegetabislk omega-3-fettsyrer og antioksidanter.
UMETTET FETT: Nøtter og frø inneholder sunt plantefett. Valnøtter er særlig rik på vegetabislk omega-3-fettsyrer og antioksidanter. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock

Hvordan kan du gjøre kostholdet ditt mer middelhavsk?

  1. Spis mer frukt, bær, grønnsaker
  2. Kutt ut rødt kjøtt og spis mer fisk og moderat med hvitt kjøtt.
  3. Alle slags belgfrukter (bønner, soya og linser) er flott å bruke. Du kan både bruke hermetiske eller legge dem i bløt over natten. Belgfrukter gir protein.
  4. Bruk olivenolje i matlaging. Det finnes olivenolje som tåler noe steiking, denne er varmpresset, mens kaldpresset jomfruolje bør brukes i salater, brød og som saus. Margarin med olivenolje er også fint. Olivenolje virker i seg selv betennelsesdempende pga omega-9-fettsyren oljesyre. Faktisk sier noen forskere at olivenolje har en ibuprofen-liknende effekt.
  5. Ris og poteter inngår også som en del av middelhavskosten.
  6. Bruk grove kornvarer og brød og styr unna fint brød
  7. Bruk magre melk og ost
  8. Redusert inntaket av søtsaker.

GROVE KORNVARER: Grov pasta, helkorn, brun ris og sammalt mel gir protein, fiber og stivelse samt vitaminer og mineraler.
GROVE KORNVARER: Grov pasta, helkorn, brun ris og sammalt mel gir protein, fiber og stivelse samt vitaminer og mineraler. Foto: Stephanie Connell

Kilde: G McKellar, E Morrison, A M. cEntegart, R Hampson, A Tierney, G Mackle, J Scoular, J A Scott and H A Capell. A pilot study of a Mediterranean-type diet intervention in female patients with rheumatoid arthritis living in areas of social deprivation in Glasgow. Ann Rheum Dis 2007;66;1239-1243

Denne saken ble første gang publisert 27/06 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også