Er mais sunt?

4 myter om mais du må slutte å tro på.

GULE GULLKORN: Mais inneholder blant annet kostfiber, B-vitaminer og magnesium.
GULE GULLKORN: Mais inneholder blant annet kostfiber, B-vitaminer og magnesium. Foto: (Colourbox)
Publisert

(SIDE2): Det er mange myter og meninger om ulike frukter og grønnsaker, men uansett hva du måtte høre så husk at Helsedirektoratet anbefaler «minst 5 om dagen» som ett av sine nøkkelråd for et sunt kosthold.

Tidligere i år skrev Side2 om bananen og alle fordelene den gule frukten gir deg, og nå ønsker vi å gi maisen litt skryt.

LES MER HER: Hvor sunn er egentlig bananen?

For mange har kanskje inntrykk av at maiskorn egentlig ikke er noen grønnsak og at mais inneholder mye kilokalorier og karbohydrater per 100 gram, men det finnes fortsatt mange gode grunner til å spise denne gule matvaren.

Myte 1) Mais er usunt

Ifølge Jennifer McDaniel, ernæringsfysiolog og talsperson for «Academy of Nutrition and Dietetics», så er det en stor misforståelse at mais er usunt.

- Maiskorn er en grønnsak som inneholder flere viktige næringsstoffer og som defintivt kan inngås i «5 om dagen», sier hun til Huffington Post.

Hun mener at mange har misforstått mais fordi maiskorn inneholder en god del karbohydrat i form av stivelse. Ernæringsfysiologen tror at den store lavkarbobølgen for en tid tilbake fikk mange til å unngå mais, i likhet med poteten, og derfor fikk den gule grønnsaken et ufortjent dårlig rykte.

Foto: (Colourbox)

Myte 2) Du bør ikke spise mais fordi det har et høyt innhold av sukker

Husk at når det gjelder frukt og grønnsaker så er det snakk om et naturlig sukkerinnhold og ikke tilsatt sukker.

Du får i deg naturlig fruktsukker når du spiser frukt, slik som for eksempel banan. Denne gule frukten har et høyere sukkerinnhold enn mais, men banan er likevel en av de mest populære fruktene her til lands, så hvorfor skal du da unngå mais om du er redd for «et høyt sukkerinnhold»?

En maiskolbe inneholder rundt 6 til 8 gram sukker, mens en banan inneholder cirka 15 gram. For å sette det helt på spissen så inneholder en 100 grams melkesjokolade 45 gram sukker, og dette er da i tillegg tilsatt sukker.

Myte 3) Mais gjør deg feit

Hvis du merker at vekta øker så er det nok mer enn bare maiskornene som har skylden. Man må se på det totale energiinntaket og hvor fysisk aktiv man er i løpet av en dag, og hvis man stadig får i seg flere kalorier enn det kroppen bruker, så vil man gå opp i vekt.

Ja, mais er en energirik grønnsak sammenlignet med mange andre grønnsaker, men likevel skal du ikke la deg skremme av kaloriinnholdet.

Mais inneholder cirka 85 kcal per 100 gram. En vanlig maiskolbe på cirka 190 gram inneholder rundt 150 kalorier, omtrent det samme som to store epler eller tre desiliter juice. Spiser du 190 gram melkesjokolade får du derimot i deg over 1000 kalorier.

Myte 4) Mais inneholder ingen gode næringsstoffer

Grønnsaker som kål og brokkoli har nok et bedre rykte på seg enn mais, men maiskorn inneholder mer enn bare stivelse og bidrar med flere viktige næringsstoffer som kroppen trenger.

Ifølge Bama er mais en god kilde til kostfiber på grunn av skallet rundt hvert enkelt korn. I tillegg får du i deg blant annet B-vitaminer, vitamin C, magnesium og kalium når du spiser de gule kornene.

Denne saken ble første gang publisert 27/07 2014.

Les også