Hvor sunn er egentlig bananen?

Dette inneholder frukten.

Foto: (Colourbox)
Publisert

(SIDE2): Dette visste du neppe om bananer.

Mye kalorier og sukker? 

Det finnes mange påstander og rykter om ulike matvarer. Ett eksempel er bananen som ofte blir sett på som en frukt med «mye kalorier og mye sukker».

Ja, banan tilhører de fruktene som inneholder noe mer kalorier per enhet, men det er fortsatt ikke mye å snakke om, skriver Bama på sine hjemmesider. 

Ifølge kostveilederen somebody.no inneholder 1 middels stor banan cirka 91,3 kcal (83 kcal per 100 gram). Til sammenligning så inneholder et middels stort eple 66 kcal og en middels stor pære cirka 60 kcal.

Banan inneholder også mer karbohydrater enn de fleste frukter, men nettopp derfor blir denne frukten sett på som ypperlig treningsmat. Den gule frukten kan være lurt å spise både før og etter fysisk aktivtet fordi kroppen fort tar til seg næringen.

Banan er også suveren som mellommåltid da det tilfører både rask energi, men ikke glem at du samtidig får i deg viktige næringsstoffer som kroppen din trenger.  Denne frukten inneholder blant annet kalium og vitamin B6 samt fiber som har en stabiliserende virkning på fordøyelsen. På grunn av sitt høye innhold av kalium, er bananer sett på som et godt matvalg som kan være med på å senke blodtrykket.

Frukten inneholder også A-vitamin, fosfor, magnesium, selen og sink. 

Endrer farge

Bananer kan variere fra et grønnaktig til et mer brunflekkete utseende. Fargen sier ikke noe om kvaliteten, men derimot hvor moden bananen din er.

Når en banan modnes så blir stivelse brutt ned til sukker og frukten får også en tydeligere søtsmak. Med andre ord så har gulbrune bananer et høyere innhold av sukker enn gulgrønne bananer.

Foto: Crestock (Crestock.com)

Ernæringsfysiolog Lise von Krogh forteller på sin blogg at umodne, grønne bananer har et stivelsesinnhold på nær 24 prosent og 6 prosent sukker, mens en mer gulbrun banan inneholder cirka 3 prosent stivelse og 21 prosent sukker. Gulbrune bananer er et bra valg hvis du trenger energi raskt, mens ønsker du en langsommere stigning i blodsukkeret spiser du den gulgrønne.

Erstatning for tilsatt sukker

I tillegg til å være et godt alternativ til treningsmat og mellommåltid er banan også en ypperlig ingrediens i bakst.  Baker du med bananer får du et naturlig søtt resultat slik at du helt slipper å bruke tilsatt sukker.

Det er med andre ord ikke grunn til å «frykte» denne bananen, og vær heller glad for alle de gode næringsstoffene du får med på kjøpet ved å spise denne søte, gode frukten.

Denne saken ble første gang publisert 03/06 2014.

Les også