Urinveisinfeksjon

Derfor skal du aldri vente med å tisse

Dette er symptomene på urinveisinfeksjon

URINVEISINFEKSJON: En ukomplisert urinveisinfeksjon kan gå over av seg selv, men noen er ekstra sårbare for tilbakevendende infeksjon.
URINVEISINFEKSJON: En ukomplisert urinveisinfeksjon kan gå over av seg selv, men noen er ekstra sårbare for tilbakevendende infeksjon. Foto: gettyimages.no
Sist oppdatert

- Kvinner er mer utsatt enn menn fordi kvinner har kortere urinrør. Ellers vet vi lite om hvorfor noen oftere får infeksjon enn andre, bortsett fra at sårbarheten veksler over år, sier professor i allmennmedisin ved Universitetet i Bergen, Anders Bærheim.

Grunnen til urinveisinfeksjon er bakterier i urinblæren, som kan komme av at bakterier sprer seg fra endetarmen til urinrøret. Herfra kan bakteriene forflytte seg opp til blæren og forårsake en infeksjon, ifølge Helsenorge.no.

Professor Anders Bærheim kan fortelle at urinveisinfeksjon dekker alle infeksjoner i urinveiene som nyrebekkenbetennelse, blærekatarr og urinrørsbetennelse, mens blærekatarr er en infeksjon i blæren og oppstår når bakterier kommer inn i urinrøret og blæren og forårsaker infeksjon og betennelse.

Symptomer på urinveisinfeksjon

Symptomene kan kan være smerter foran eller bak i nedre bekken, svie når du tisser og trang til å tisse selv om du ikke må på do. Urinen kan i tillegg være blodig, eller se mer uklar ut enn vanlig og ha en sterkere lukt, ifølge Helsebiblioteket.

- Du kan selv forebygge ved å tisse ofte ved å drikke mye. Det er lurt å ikke gå og holde seg, sier Bærheim. I tillegg kan akupunktur forebygge ved å redusere resturin, ifølge professoren.

Det kan også være lurt å holde seg varm fordi kulde kan gi økt stramning i indre lukkemuskel, like under urinblæren. Noe som kan gi økt resturin, forklarer Bærheim.

Les også: Sjekk om du tisser for ofte

Gravide og ammende utsatt

Kvinner får det oftere enn menn, men det er også andre ting som kan gjøre deg spesielt utsatt for en infeksjon. Som bruk av urinkateter, dersom du bruker sæddrepende krem eller gel og dersom du har diabetes.

Det er også slik at høy alder, overgangsalder og hyppig sex kan øke risikoen for urinveisinfeksjon. Gravide og ammende er også ekstra utsatt, så er du gravid bør du oppsøke lege med en gang du kjenner symptomer.

- En blærekatarr kan være mer alvorlig som gravid, sier Bærheim.

Grunnen er at det hos gravide oftere skjer en spredning fra blærekatarr til nyrebekkenbetennelse, noe som er langt mer alvorlig.

Les også: Alt du trenger å vite om forkjølelse

Barn kan få urinveisinfeksjon

Barn kan også få det og infeksjonen kan gi andre symptomer enn for voksne. Som feber, oppkast, diaré eller manglende matlyst. Noen barn får grumsete eller illeluktende urin, hyppig vannlating eller vanskeligheter med å tisse. Barn kan også gi uttrykk for å ha vondt i magen eller vondt når de tisser.

- Det kan være vanskeligere å tolke symptomer hos barn, sier spesialist i kirurgi og urologi, Morten Andersen, ved Moelv Spesialistsenter.

Han forteller at symptomene kan være mer diffuse, som slapphet og magesmerter.

Slik får du hjelp

Urinveisinfeksjon kan diagnostiseres på bakgrunn av symptomer og stiks (papirstrimler) i urinprøve.

Det er allikevel slik at 40 prosent av kvinner med blærekatarr har negativ nitrittstrimmel, ifølge professor Anders Bærheim.

Ifølge Norsk forening for infeksjonsmedisin er betydningen av urinstiks overvurdert og kan ikke alene brukes for å diagnostisere den.

- Fastlegen skal etter retningslinjer for foreskriving av antibiotika i allmennpraksis starte behandling uten strimmeltest hos ellers friske ikke-gravide kvinner, forteller Bærheim.

Han legger til at kvinner med hyppig blærekatarr kan få med seg ekstra tabletter til egenbehandling ved neste episode, uten testing.

Les også: Dette er symptomene på angst

Kommer infeksjonen stadig tilbake?

- Det er ikke alltid det er godt nok å teste med sticks, forteller urolog Morten Andersen. For å gi riktig medisin må det i noen tilfeller en urindyrking til for å se hvilke bakterier som finnes i urinen og som må bekjempes.

- Dette gjelder særlig for de som har stadig tilbakevendende infeksjoner. For mange er det også slik at de kan ha symptomer på en urinveisinfeksjon, kanskje fordi de har vært kalde eller hatt hyppig samleie, uten å trenge antibiotika. Da gjelder det å drikke godt, mer enn du pleier, i tillegg til å tømme blæra skikkelig hver gang du tisser. Ofte vil symptomene da gå over av seg selv innen en uke.

- Tøm blæra før sex

Han påpeker at for å forebygge urinveisinfeksjon, dersom du er seksuelt aktiv, er det lurt å ikke bare tømme blæra etter samleie, men også før samleie.

Heldigvis kan urinveisinfeksjon gå over av seg selv uten behandling, men mange må allikevel ha antibiotika og med medisiner blir du ofte bedre allerede samme dagen eller dagen etter, dersom du har en ukomplisert urinveisinfeksjon.

Les også: Derfor blir du syk om våren

Mer komplisert for menn

Noen ganger kan infeksjonen være mer komplisert.

- I enkelte tilfeller er det snakk om kompliserte urinveisinfeksjoner og da er det viktig å sjekke bakenforliggende årsaker, forteller urolog Morten Andersen.

- Når menn får en urinveisinfeksjon kan det for eksempel være mer komplisert enn for kvinner. Det er viktig å sjekke hva som kan ligge bak infeksjonen, som ulike tilstander i blæra, prostata eller resturin, sier han.

Du kan få bivirkninger av antibiotika

For kvinner som har gått på antibiotika for sin urinveisinfeksjon kan det oppstå soppinfeksjon.

- Dette fordi surhetsgraden i urinen forandrer seg. Da kan det hjelpe med stikkpiller mot sopp i skjeden eller medisiner i tablettform, dersom det er sopp i selve urinen, sier Andersen.

Les mer om urinveisinfeksjon i Helseleksikonet.no

Denne saken ble første gang publisert 22/05 2018, og sist oppdatert 10/05 2019.

Les også