Symptomer på brystkreft

Dette kan avsløre brystkreft

9 symptomer på brystkreft du oppdager selv.

SYMPTOMER PÅ BRYSTKREFT 1 av 10 kvinner vil få brystkreft i løpet av livet. Om du er flink til å undersøke deg selv, er brystkreft lettere å oppdage.
SYMPTOMER PÅ BRYSTKREFT 1 av 10 kvinner vil få brystkreft i løpet av livet. Om du er flink til å undersøke deg selv, er brystkreft lettere å oppdage. Foto: Colourbox
Sist oppdatert

I følge Kreftregisteret fikk 3589 kvinner i Norge brystkreft i 2017. Året før døde hele 623 kvinner av sykdommen.

1 av 10 kvinner vil få brystkreft i løpet av livet, og sykdommen er den hyppigst forekommende kreftformen hos kvinner i den vestlige verden.

Kvinner blir oppfordret til å undersøke seg selv for at en potensiell brystkreft lettere skal kunne oppdages på et tidlig stadium. Men hva er det du skal se etter når du undersøker deg selv?

De fleste vet at kuler i brystet kan være et tegn, men visste du at kløe, eller inntrukket brystvorte også kan bety brystkreft?

Her er 9 tegn på brystkreft du kan oppdage selv:

1. Kuler i brystet

Risikofaktorer:

Forskere vet ennå ikke hvorfor brystkreft oppstår. Men de vet ganske mye om hva som kan påvirke risikoen for å få krefttypen.

Faktorer som kan øke risikoen for brystkreft:

  • tidlig første menstruasjon og sen overgangsalder, altså en lang menstruasjonsperiode
  • å ikke føde barn
  • å føde barn først etter fylte 35 år
  • overvekt, særlig kombinert med stor høyde
  • alkohol, risikoen øker med inntak
  • tidligere strålebehandling mot brystkjertelen
  • langvarig bruk av østrogentilskudd i forbindelse med overgangsalder

Faktorer som kan redusere risikoen for brystkreft:

  • å føde sine første barn før fylte 25 år
  • å føde flere barn
  • å amme
  • sunt kosthold
  • regelmessig mosjon

Kilde: Helsedirektoratet

For at man skal kunne kjenne kulen i brystet, må den vanligvis være rundt 1 cm i diameter. Kuler som er mindre enn det, kan oppdages på ultralyd eller mammografi.

- Damer mellom 50 og 69 år blir innkalt til mammografi hvert annet år. Mange små kuler oppdages da. For kvinner under 50, er det vanlig at de kjenner en kul selv, sier Ellen Schlichting, seksjonsleder dr.med. for bryst- og endokrinkirurgi i Oslo universitetssykehus

I karakteristiske tilfeller er en kreftkul vel avgrenset og atskillig hardere enn det normale brystvevet, men kan også være bløt og diffust avgrenset mot normalvevet. Det skriver Schlichting i boken Brystkreft - en informasjonsbok.

Mange kuler i brystet kan være ufarlige. Men det er umulig å kjenne om det er en kreftkul eller en annen type kul du har i brystet.

- Ingen, ikke en gang vi som har undersøkt hundrevis av kuler, kan kjenne på en kul og si om den er god- eller ondartet. Kjenner du en ny kul, må den utredes, sier Schlichting.

2. Kuler under armene

- Kuler under armene, som forstørret lymfeknute, kan være et uttrykk for brystkreft med spredning, sier Schlichting.

Hun understreker at kuler under armene ikke må være kreft. Har man en infeksjon, eller bare en vanlig forkjølelse, kan man oppleve å bli øm eller hoven under armene. Hvis kulene ikke forsvinner med sykdommen, bør du dra til lege.

Ifølge Schlichting kan kuler under armene også være et tegn på en annen kreftform, for eksempel lymfom, som er kreft i lymfevevet.

3. Inntrukket brystvorte

Rundt fem prosent av kvinner med brystkreft får dette symptomet.

- Ofte trekker brystvorten seg litt tilbake om svulsten ligger rett under brystvorten, sier Schlichting.

4. Kløe på brystet

Kløe på brystet forekommer hos noen brystkreftpasienter, men er ikke et veldig vanlig symptom.

- Rundt fem prosent opplever eksemliknende forandringer rundt brystvortene, og det kan klø, bekrefter Schlichting.

5. Sårhet, rødhet og appelsinhud på brystet

Noen opplever at huden på brystet endrer seg og ser litt ut som appelsinhud. Det er ifølge Schlichting et tegn på at svulsten har kommet ganske langt.

- Man bør reagere på alle hudforandringer, sier hun.

6. Størrelsen og konturen på brystet endrer seg

Noen kvinner har bryster som ser ulike ut, og som har gjort det i mange år. Merker du derimot at det ene brystet begynner å se annerledes ut enn det andre, og at dette har skjedd i voksen alder, kan det være et tegn på brystkreft.

- Reager hvis det ene brystet plutselig begynner å skifte form. Et bryst med kreft kan bli både større og mindre enn det vanligvis er, sier Schlichting.

7. Væsking fra brystvorten

Ifølge Kreftforeningen er væsking fra brystvortene oftere et tegn på en godartet tilstand enn på brystkreft.

- Væsken kan være klar eller gul, melkeaktig, brun, gulgrønn eller tydelig blodtilblandet. Noen medikamenter kan også forårsake væsking fra brystvortene, skriver Kreftforeningen.no

- Oppdager du blod fra brystet, kan det være et tegn på brystkreft, sier Schlichting, selv om også hun understreker at væsking fra brystvortene oftest er helt ufarlig.

- En godartet svulst i melkegangene er den vanligste årsaken, sier hun.

8. Sår på huden som ikke vil gro

- Har du sår på huden som ikke vil gro, kan det være et tegn på en langtidskommet svulst, sier Schlichting.

9. Smerter i brystet

- Brystkreft kjennetegnes sjelden av smerter, men unntak kan være brystkreftsvulster som vokser raskt, skriver Kreftforeningen.

Schlichting beskriver smertene som typiske stingsmerter. Smerter eller følelse av spreng i brystene rett før menstruasjon er vanlig og sjelden et tegn på brystkreft.

Brystsmerter kan også være et tegn på hjerteinfarkt.

Slik undersøker du deg

Schlichting anbefaler å undersøke seg selv rundt en gang i måneden.

- Gjør det når du dusjer, eller smører deg inn med bodylotion. Bruk smørebevegelser over, og rundt brystene, oppfordrer hun.

KUL I BRYSTET: For at man skal kunne kjenne kulen i brystet, må den vanligvis være rundt 1 cm i diameter. Kuler som er mindre enn det, kan oppdages på ultralyd eller mammografi.
KUL I BRYSTET: For at man skal kunne kjenne kulen i brystet, må den vanligvis være rundt 1 cm i diameter. Kuler som er mindre enn det, kan oppdages på ultralyd eller mammografi. Foto: Colourbox.com

- Still deg også foran speilet med armene over hodet for å se om du ser noen forandringer fra måned til måned, sier Schlichting.

Har du store bryster kan det være bedre å utføre undersøkelsen liggende, siden brystet da er "flatere", og det dermed kan være lettere å kjenne kuler.

Ikke glem å kjenne godt etter høyt opp i armhulen, og ikke undersøk deg for ofte.

- Gjør du det for ofte, kan det være vanskeligere å oppdage endringer. Kvinner som menstruerer fremdeles bør vente en til to uker etter at blødningene startet. Det er fordi brystene i begynnelsen av menstruasjonen ofte er ømme og vanskelige å undersøke, skriver Schlichting i Brystkreft - en informasjonsbok.

Les også: Dette kan endringene i huden være tegn på

Menn som får brystkreft

Kreftregisteret rapporterer at 34 menn fikk brystkreft i 2017, 6 døde i 2016.

- Symptomene er like for menn som for kvinner, men kuler er ofte lettere å oppdage hos menn siden de har mindre bryst, sier Schlichting.

Hvordan forebygge brystkreft?

Det er noe du selv kan gjøre for å redusere risikoen for brystkreft.

- Ikke drikk for mye alkohol, vær fysisk aktiv og unngå overvekt, sier Schlichting.

Hun oppfordrer også kvinner til å være forsiktig med østrogen i overgangsalderen.

- Det bør bare brukes en kort periode, maks i et par år, sier hun.

Det å få barn tidlig er også en fordel, men får du barn først etter fylte 30 år, har det ingen beskyttende effekt.

Denne saken ble første gang publisert 28/02 2017, og sist oppdatert 27/11 2018.

Les også