Hjerteinfarkt eller smerter i brystet

Slik vet du at du har hjerteinfarkt

Varer brystsmertene mer enn 20 minutter, er det stor sannsynlighet for at du har et hjerteinfarkt.

HJERTEINFARKT ELLER SMERTER I BRYSTET: 70 prosent av dem som får hjerteinfarkt, har sterke brystsmerter som varer i minst 20 minutter.
HJERTEINFARKT ELLER SMERTER I BRYSTET: 70 prosent av dem som får hjerteinfarkt, har sterke brystsmerter som varer i minst 20 minutter. Foto: www.colourbox.com
Publisert Oppdatert

Hjerteinfarkt kan ha mange ulike symptomer.

Særlig for kvinner kan smertene være diffuse. Men de fleste får noen klassiske kjennetegn.

Hjerteinfarkt symptomer

- 70 prosent av dem som får hjerteinfarkt, har sterke brystsmerter som varer i minst 20 minutter. Smertene føles pressende, brystet blir trangt, og mange blir kvalme, kaldsvetter og får influensaliknende, ekstrem sykdomsfølelse.

Det sier professor ved Universitetet i Tromsø, Institutt for samfunnsmedisin, og overlege ved Hjertemedisinsk avdeling ved Universitetssykehuset Nord-Norge, Maja-Lisa Løchen.

Hun forteller at smertene også kan stråle ut til armer, skuldre, kjeve, hode, ryggen og ned i magen.

Symptomer på hjerteinfarkt

 • Sterke brystsmerter som varer i mer enn 20 minutter
 • Smerter som stråler ut til armene, ryggen, nakken eller magen
 • Angst
 • Uvelhet/sykdomsfølelse
 • Kvalme
 • Pusteproblemer
 • Diffuse plager som smerter i armer, skulder, kjeve og nakke

Kilde: Overlege Maja-Lisa Løchen Maja-Lisa Løchen på Hjertemedisinsk avdeling ved Universitetssykehuset Nord-Norge

Du bør sjekke helsen din jevnlig for de farligste sykdommene.

Sjekk om du har farlig hjertebank

Ikke likt for alle

Til tross for at en del symptomer er karakteristiske for hjerteinfarkt, kan tegnene til tider være vanskelig å tolke.

Et hjerteinfarkt arter seg for eksempel ofte helt annerledes for en kvinne enn for en mann.

- Symptomene er gjerne mer uspesifikke. Kvinner får ofte mer diffuse plager, gjerne sammen med verking og en trykkende, sviende smerte, forteller overlege ved seksjon for hjertesykdommer på Nordlandssykehuset i Bodø, Hanne Bjørnstad.

Er hjerteflimmer farlig?

Feiltolkes

Maja-Lisa Løchen legger til at kvinner oftere har ledsagende symptomer som tung pust, kvalme og influensafølelse.

- Både pasienten selv og leger feiltolker derfor symptomene som annen sykdom oftere hos kvinner enn hos menn, sier Løchen.

Feiltolking fører lett til at en del pasienter venter for lenge med å ta kontakt med helsevesenet.

Dette er infarkt

Et hjerteinfarkt oppstår når en del av hjertemuskelen dør på grunn av plutselig stans i blodtilførselen. Dette skyldes vanligvis at en kransarterie tilstoppes av en blodpropp. En kransarterie er en av de tre store blodårene som ligger utenpå hjertet og forsyner det med blod.

Hvis man får åpnet en tilstoppet blodåre, og dermed gjenopprettet blodtilførselen til vevet i hjertemusekeln slik at det ikke dør, kalles det et truende infarkt.

Kilde: Landsforeningen for hjerte- og lungesyke

- Et hjerteinfarkt kan for eksempel forveksles med astma, influensa, mageplager, ryggsmerter, revmatisme, muskelsmerter og angst, sier Løchen.

Stumt infarkt

Det er heller ikke alle hjerteinfarkt som oppdages. En sjelden gang kan det være få symptomer, og man har et såkalt stumt hjerteinfarkt.

- Dette gjelder spesielt diabetikere. De har ikke samme smerteopplevelse som andre, forteller overlege Hanne Bjørnstad.

Det at hjerteinfarktet ikke merkes, betyr derimot ikke at det er mindre farlig enn et infarkt med sterke symptomer. Er man i tvil bør man derfor aldri overse signalene kroppen gir.

Liv eller død

Det å komme seg raskt til lege betyr alt - ofte liv eller død.

- En tett kranspulsåre bør åpnes så fort som mulig enten med medisin, utblokking eller operasjon. Gjør man ikke det, kan det bli store skader i hjertemuskelen, sier Løchen.

Hun legger til at det heldigvis ikke er ofte pasienter går lenge med symptomer før de oppsøker helsepersonell.

- Men det skjer likevel for ofte, særlig blant eldre kvinner. Menn som blir dårlige med slike akutte plager er ofte på jobb eller sammen med en partner, og disse tar gjerne affære og får dem avgårde til sykehuset, sier Løchen.

- Ligger hvilepulsen din på over 80, bør varsellampene begynne å blinke

Arvelig

Risikofaktorer

 • Røyking
 • Arv
 • Høyt blodtrykk
 • Høyt kolesterol
 • Diabetes
 • Alder
 • Kjønn

Kilde: Overlege Maja-Lisa Løchen Maja-Lisa Løchen på Hjertemedisinsk avdeling ved Universitetssykehuset Nord-Norge

Selv om et hjerteinfarkt kan ramme oss alle, er det som med de fleste sykdommer også her enkelte risikofaktorer. Arv er en av disse.

- Hvis mor eller søster har hatt hjerteinfarkt før de var 65 år eller far eller bror hadde det før de var 55 år, er du i risikosonen. Risikoen øker videre med alder, dersom du har diabetes 2 , høyt blodtrykk eller høyt kolesterol, sier Løchen.

I tillegg vil vanligvis kvinner få hjerteinfarkt ti år senere enn menn. Det er svært uvanlig å få hjerteinfarkt før man er 40.

For menn oppstår det gjerne etter 50-årsalder og for kvinner etter fylte 60. Selv om færre menn enn tidligere blir hjertesyke, er det fremdeles flere menn enn kvinner som får hjertesykdom.

Stump røyken

Når det gjelder forebygging, er det aller viktigste du kan gjøre å stumpe røyken. Eller la være å begynne dersom du ikke røyker.

- Er man over 35 år, bør man få sjekket blodtrykk og kolesterol. Særlig dersom man tilhører en familie med mye hjerteinfarkt, legger Løchen til. Videre anbefaler både hun og overlege Bjørnstad mye fysisk aktivitet og et sunt, hjertevennlig kosthold.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning