Hvordan teste seg for klamydia

Klamydiatesten kan du gjøre på egenhånd

Nei, du trenger ikke dra til legen.

UNNGÅ KJØNNSSYKDOMMER: Det er viktig å bruke kondom fordi det er bedre å forebygge sykdom enn å måtte behandle sykdom etterpå. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
UNNGÅ KJØNNSSYKDOMMER: Det er viktig å bruke kondom fordi det er bedre å forebygge sykdom enn å måtte behandle sykdom etterpå. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

Behandling av klamydia

Klamydia behandles med antibiotika.

Professor Finn Egil Skjeldestad anbefaler følgende:

Doksycyklin 100 mg x 2 i 7 dager

eller

Doksycyklin 200 mg x1 i 7 dager

eller

Azitromycin 1 g som engangsdose. Azitromycin bør unngås fordi det er resistensdrivende.

Noen kan oppleve bivirkninger som kvalme eller løs mage med murring i magetarmsystemet. Andre bivirkninger er mer sjeldne.

- De fleste kvinner har ingen symptomer. Menn har noe oftere symptomer.

Finn Egil Skjeldestad, professor ved UIT Norges arktiske universitet, snakker om klamydia, kjønnssykdommen som spres raskt og som i verste fall kan føre til sterilitet.

Ifølge Skjeldestad forekommer klamydia hyppigst hos personer under 25 år, den mest utsatte aldersgruppen er de mellom 18-22 år da mange har hyppigere partnerskifte.

- Klamydia oppdages hyppigere hos jenter fordi de tester seg oftere, forteller professoren til Klikk Helse.

Smittet uten å vite om det

Skjeldestad leder en omfattende studie som er et samarbeid mellom UIT, Universitetet Nord-Norge, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet og St. Olavs Hospital.

Sammen skal forskerne studere hva folk med påvist klamydia gjør; henter de ut resept? Behandler de seg? Kommer de tilbake til oppfølging etter seks uker, slik som anbefalt? Hva viser etterkontrollen deres?

- Det er 10 år siden det ble gjort en lignende studie i Norge, har Skjeldestad uttalt i en fersk artikkel fra UIT.

Alle klamydiatester registreres i laboratorienes IT-system. Dette systemet kan kobles opp mot Reseptregisteret, og forskerne kan dermed se om de som har fått påvist klamydia henter ut resept og om de kommer til ny klamydiatest.

De fleste som smittes med klamydia får ingen symptomer. Dette fører til at mange er smittet uten å vite om det, og at de dermed kan smitte andre.

Dersom man får plager, merker man disse tidligst 1–2 uker etter smittetidspunktet, men plagene kan også komme senere. Det er derfor ikke alltid lett å vite hvem som kan være smittekilden basert på når plagene startet, ifølge studien.

Symptomer på klamydia

Hilde Kløvstad, avdelingsdirektør ved Avdeling for tuberkulose, blod -og seksuell smitte ved Folkehelseinstituttet, opplyser at så mange som 60-80 prosent av kvinner og menn som er smittet, ikke merker noen symptomer om de er smittet.

- Men om det skulle oppstå mellomblødninger og smerter i underlivet, mye vannlatning eller endret utflod, er dette ofte klare symptomer på klamydia.

Skjeldestad utdyper:

- Hos kvinner er forandringer i utflodsmønster, noe mer utflod, av og til blodtilblandet de hyppigste symptomene på klamydia. Lett blødning etter samleie kan også være et tidlig symptom på infeksjon i livmorhalsen. Kjenner man mer murring eller ømhet i underlivet, kan infeksjonen ha spredd seg mot egglederne, sier professoren.

Hos menn er også utflod fra urinrøret det hyppigste symptomet sammen med lett svie ved vannlatningen, opplyser han videre.

Kroppen kan ordne opp selv

Når man ikke oppdager symptomer på at man har klamydia, vil de fleste sannsynligvis ikke føle noe behov for å teste seg hos lege eller helsestasjon.

Men hva kan egentlig skje med kroppen dersom man har klamydia uten at man får behandling for det?

- Vi vet egentlig for lite om det, men bakterier kan føre til en infeksjon opp i underlivet slik at kvinner får betennelse i livmor eller eggledere, noe som igjen kan skape problemer med å bli gravid. Risikoen er likevel ikke kjent, sier Kløvstad.

Når det gjelder menn, kan de, ifølge Kløvstad, få betennelse i bitestikkelen, men også her er man usikker på hvorvidt det kan føre til mannlig infertilitet.

Likevel; dersom man ikke får noen som helst behandling for kjønnsykdommen, kan kroppen faktisk ordne opp i dette selv:

- Det naturlige forløpet av en ubehandlet klamydiainfeksjon er at kroppens immunforsvar slår infeksjonen tilbake i løpet av ett år, forteller Skjeldestad.

Derimot er det noen få som ikke har tilstrekkelig immunforsvar og som dermed får oppadstigende infeksjon til livmor og eggledere, ifølge professoren.

- Det er disse som kan bli sterile av en infeksjon med ingen eller vage symptomer, sier han.

Personer som ikke har immunforsvar som slår infeksjonen tilbake, kan være bærere i lang tid, og dermed smitte andre, understreker Skjeldestad videre.

- Derfor vil det alltid være en fordel å bli tidlig oppdaget.  På den andre siden kan man ikke sikkert vite når man ble smittet om man har hatt flere partnere siden forrige gang man var testet, sier han.

Bestill klamydiatest på Internett

Kløvstad anbefaler unge som er seksuelt aktiv utenfor et fast forhold om å sjekke seg for kjønnssykdommer ved hvert partnerskifte.

Vil du vite mer om kjønnssykdommer?

Artiklene under er hentet fra vårt eget Helseleksikon, og gir deg mer informasjon om blant annet symptomer og behandling:

- Vi vet at unge kvinner i aldersgruppen 20-25 år er de som er flinkest til å teste seg. Menn i samme aldersgruppe eller yngre, er ikke like flinke. Jeg tror at noe av årsaken til det er at de kvier seg for testen, og heller ikke vil tenke på dette, sier hun.

Kløvstad vil derfor understreke at en klamydiatest er fullstendig harmløs og noe man enkelt kan gjøre ved å ta en urinprøve hos legen eller på helsestasjonen.

- Det viktigste er at unge kvinner og menn blir testet, om det skjer hos lege eller helsestasjon er ikke avgjørende så lenge det er urinbaserte prøver eller at man tar prøven selv, sier Skjeldestad.

FHI opplyser om at du utenom fastlege og helsestasjon også kan bestille klamydiatest på Internett for å ta en hjemmetest. Det er gratis å teste seg, og eventuell behandling er også gratis.

Om du bestiller klamydiatest på Internett, får du du tilsendt testutstyr og sender deretter inn prøven. Kvinner tar prøve fra skjeden og menn tar urinprøve.

Du kan bestille gratis klamydiatest hos Oslo universitetssykehus her.

Du kan bestille gratis klamydiatest hos Helse Bergen her.

Det er også flere andre nettsider du kan bestille klamydiatest fra, blant annet på Klamydiatester.no, Boots.no, Shytobuy.no eller Hjemmediagnostikk.no, men på slike nettsider må du betale for å få tilsendt testen.

- Tror ikke at de trenger å sjekke seg

Bente Træen, professor ved Psykologisk Institutt ved Universitetet i Oslo, forsker blant annet på seksualvaner.

Hun mener helt klart at norsk ungdom ikke er flinke nok til å sjekke seg for kjønnssykdommer.

- De tror ikke de trenger det fordi de ikke tror de kan falle for noen som har noe så "skittent" eller "umoralsk" som kjønnssykdommer. Og så stoler de på at partneren uoppfordret vil fortelle om eventuelle kjønnssykdommer, sier Træen.

Om man bytter seksualpartnere hyppig, er man åpenbart utsatt for å bli smittet, og smitte andre.

Også Kløvstad mener at unge ikke er flinke nok til å bruke kondom, noe det også opplyses om i Folkehelseinstituttets rapport om klamydia fra 2015.

- Hvorfor mange ikke bruker kondom, tror jeg er sammensatt. Unge kjenner i stor grad til og kan litt om seksuelt overførbare sykdommer, det handler ikke om mangel på kunnskap, sier hun.

Kløvstad tror heller det handler mer om at mange er redd for å ødelegge stemningen i øyeblikket, at det kan signalisere mistillit til partneren man skal ha sex med, eller at man undervurderer risikoen for å bli smitta selv.

- Men det aller viktigste er å bruke kondom, fordi det er bedre å forebygge sykdom enn å måtte behandle sykdom etterpå, sier hun.

Træen er enig, og oppfordrer unge om å vise ansvar:

- Test deg om du har hatt ubeskyttet sex, og bestill gratis kondomer over nettet til neste gang, tipser hun.

Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på nyhetsbrevet vårt  her.

Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning