Herpes genital

Herpes genitalis

Sist oppdatert 11.06.2015

Genital herpes er en kjønnssykdom som skyldes infeksjon av herpes simplex virus type 1 eller 2. Genital herpes gir sår, blemmer og brennende smerte på og rundt kjønnsorganene.

Genital herpes skyldes en infeksjon av herpes simplex virus 2 eller herpes simplex virus 1 på og rundt kjønnsorganene. Sykdommen overføres ved seksuell aktivitet, og rammer både kvinner og menn. Genital herpes gir rødhet og blemmer som etter hvert etterlater sår på og rundt kjønnsorganene. Genital herpes medfører en kraftig, sviende smerte, og gir ofte en generell sykdomsfølelse. Etter et første herrpesutbrudd er det vanlig også å få hyppige påfølgende utbrudd.

Rundt 20 prosent av befolkningen vet selv at de har hatt genital herpes. Imidlertid er en mye større andel smittet av herpes simplex virus. Disse kan også potensielt smitte andre, selv om de aldri selv har opplevd et typisk utbrudd av genital herpes.

Symptomer

De mest fremtredende symptomene på en genital herpesinfeksjon er rødhet, blemmer og sår på og rundt kjønnsorganene. Sårene gir brennende, sviende smerter.

Det er stor variasjon i alvorlighetsgraden av symptomene på en gential herpesinfeksjon. Noen får ingen eller i liten grad symptomer, mens andre kan bli allment syke og plages med store smerter.

I dagene før man ser de typiske utslettene for en genital herpesinfeksjon, vil det som regel oppstå et sviende, kløende ubehag, eller en følelse av nummenhet i underlivet. Flertallet vil også få generelle sykdomssymptomer som lett feber, hodepine og muskelverk. Det er dessuten vanlig å oppleve svie, og at man ikke får tømt urinblæren som normalt ved vannlating.

Etter hvert oppstår de typiske utslettene for genital herpes, med utbrudd av blemmer i genitalområdet. Det medfører sterke, brennende, sviende smerter. Hos menn er det vanligst at blemmene oppstår på forhuden og rundt urinrørsåpningen, hos kvinner kan det affisere hele underlivet. Det er heller ikke uvanlig at utslettet sprer seg til sete og lår. Når blemmene sprekker, etterlater de små sår. De kan bli betente og avgi væske. Imidlertid gror sårene som regel av seg selv, uten å resultere i arr.

Et første utbrudd av en genital herpes simplex-infeksjon vil som regel gå over i løpet av to til seks uker. Ved et senere utbrudd, vil plagene gjerne være mindre, og utbruddet vil tilhele raskere.

Behandling og forebygging

Behandling av genital herpes består i å forkorte varigheten av utbruddet, lindre smerter, hindre spredning av infeksjonen til andre kroppsdeler, og forebygge smitte av andre personer.

Vet førstegangsutbrudd av genital herpes anbefales såkalte antivirale medikamenter, for eksempel aciklovir. De fås i tablettform, og vil både redusere plagene og forkorte varigheten av utbruddet hvis behandlingen blir startet innen to til tre dager etter utbruddet. Ved senere utbrudd vil ikke antivirale midler ha tilsvarende god effekt, men kan likevel vurderes hvis pasienten har store plager.

Under et utbrudd er det viktig å holde området rent og tørt for å unngå infeksjon i sårene. For å unngå videre spredning bør man unngå å ta direkte på sårene, og være nøye med hygiene. Smertene kan lindres ved bruk av smertestillende kremer, varmt grønnsåpebad eller nedkjøling med isposer. Bruk av løstsittende undertøy og bukser anbefales for å minske plagene.

Under utbrudd med genital herpes bør en unngå ubeskyttet sex for å unngå videre smitte, det gjelder også oralsex. Også i perioder uten utbrudd finnes en liten smitterisiko. Kondom gir god beskyttelse.

Undersøkelse og diagnostikk

Diagnosen genital herpes stilles vanligvis på bakgrunn av en typisk sykehistorie og typiske utslett i underlivet.

Ved en typisk sykehistorie og funn av typiske sår eller blemmer i genitalområdet, kan diagnosen stilles uten videre undersøkelser. Ved tvilstilfeller kan legen ta prøver av sår eller slimhinner, og eventuell smitte av herpes simplex virus type 1 eller 2 kan påvises med laboratorieanalyser.

Årsak

Genital herpes skyldes en infeksjon av herpes simplex virus 2 eller herpes simplex virus 1.

Genital herpes skyldes en infeksjon av herpes simplex virus 2 (HSV-2) eller herpes simplex virus 1 (HSV-1). Smitte skjer ved seksuell aktivitet. Herpes simplex virus 2 er den vanligste årsaken, og forårsaker rundt to tredeler av tilfellene. En stor del av befolkningen er smittebærere av både HSV-1 og HSV-2, men har aldri hatt utbrudd. Det kan føre til tilfeller hvor man får et første utbrudd av genital herpes uten at seksualpartner er smittet, selv om man ikke har byttet partner. Tilbakefall av herpesutbrudd etter første utbrudd skyldes at herpesviruset kan vandre opp i nervebanene som forsyner genitalområdet. Ved en senere svekkelse av immunforsvaret, som ved annen sykdom eller stress, kan viruset igjen aktiveres, og et nytt utbrudd kan blusse opp. 

Prognose

Første utbrudd av genital herpes går vanligvis over i løpet av to til seks uker. Det er imidlertid vanlig å få nye utbrudd i etterkant.

Første utbrudd går vanligvis av seg selv i løpet av to til seks uker, også ubehandlet. De fleste får ingen komplikasjoner av infeksjonen, og sårene etterlater vanligvis ikke arr. Etter et første utbrudd vil de fleste (80-90 prosent) imidlertid også få nye utbrudd i etterkant. Det er vanlig med flere tilbakefall i året, men både hyppighet og grad av symptomer vil synke med tiden. Sjeldne komplikasjoner av genital herpes kan være blant annet sårinfeksjon, hjernehinnebetennelse, blærelammelse, smitte av barn under graviditet eller fødsel og eczema herpeticum, et mer generelt hudutslett.

Fakta om Herpes genital:

Genital herpes er en kjønnssykdom som skyldes infeksjon av herpes simplex virus type 1 eller 2. Genital herpes gir sår, blemmer og brennende smerte på og rundt kjønnsorganene. Det første utbruddet er vanligvis det kraftigste, og kan vare i to til seks uker.

De fleste av oss har virus som gir genital herpes i kroppen, og symptomene kan blusse opp plutselig uten skifte av seksualpartner.

Det finnes ingen kur mot genital herpes. Behandlingen går ut på å lindre smerter og ubehag.

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Joakim Dybvik Eriksson

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Kjønnssykdommer:

Kjønnssykdommer er sykdommer som smitter ved seksuell kontakt. Kjønnssykdommer er infeksjonssykdommer som skyldes bakterier, virus, sopp eller parasitter. Kjønnsykdommer smitter ved kontakt mellom hud og slimhinner i eller rundt kjønnsorganer, munn eller tarm. Klamydia, som skyldes en bakterie, og virusinfeksjonene kjønnsvorter (condylomer) og herpes er de mest vanlige seksuelt overførbare sykdommene i Norge.

Kjønnssykdommer gir ofte symptomer som kløe eller svie i underlivet, utflod, smerter ved vannlatingen og sår eller utslett på kjønnsorganene. En del infeksjoner, spesielt klamydia, kan gi få eller ingen symptomer. De kan likevel føre til nedsatt fruktbarhet eller sterilitet.

Det er svært viktig å diagnostisere og behandle kjønnssykdommer, både for å unngå smittespredning og fordi noen sykdommer kan redusere evnen til å få barn. Ved mistanke om klamydia, syfilis, gonoré og HIV-infeksjon er undersøkelse og behandling gratis.

Fakta om Infeksjonssykdommer:

Infeksjonssykdommer er sykdommer som forårsakes av infeksjoner med bakterier, virus, sopp eller parasitter. Infeksjonssykdommer kan ramme alle organer i kroppen. Infeksjoner spenner fra helt uskyldige og vanlige tilstander som forkjølelse og mage-tarminfeksjoner til alvorlige og potensielt dødelige sykdommer som bakteriell hjernehinnebetennelse og ebola-infeksjon.

Alvorlighetsgraden til de ulike infeksjonssykdommene avhenger av type mikrobe og hvilket organ som er affisert. Eksempelvis vil infeksjoner i hjerte, hjerne, nedre luftveier og blod ofte være mer alvorlige enn for eksempel infeksjoner i øvre luftveier og hud. For sykdomsforløp og overlevelse spiller også pasientens immunforsvar og allmenntilstand en rolle. For bakterielle infeksjoner finnes mange forskjellige typer antibiotika som er effektive.

Fakta om Hudsykdommer:

Hudsykdommer er sykdommer som affiserer huden og som gir synlige forandringer i hudoverflaten. Til hudsykdommer regnes også sykdommer i hår og negler. De ulike hudsykdommene manifesterer seg gjennom utslett i huden, for eksempel i form av flekkvise fargeforandringer, væske- eller pussfylte blemmer, knuter eller områder med fortykket eller skjellende hud. Noen gir i tillegg plagsomme symptomer som kløe og smerter.

Mange hudsykdommer forverres gjennom ytre påvirkning, for eksempel tørr luft, varme, kulde eller sterke såper. Psykisk stress kan også forverre mange typer hudlidelser.

Blant de hudsykdommene som forekommer hyppigst i Norge er psoriasis og forskjellige former for eksem. Andre svært vanlige hudlidelser er elveblest, akne og rosacea.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk