Kjønnsvorter

Kondylomer, Condylomata acuminata

Sist oppdatert 11.06.2015

Kjønnsvorter er små vorteliknende utvekster på kjønnsorganene som smitter ved seksuell kontakt.

Kjønnsvorter er ikke farlige, men kan være plagsomme og sjenerende. Kjønnsvorter skyldes virus i familien human papillomavirus (HPV). Virusinfeksjonen kan føre til vorteliknende utvekster på kjønnsorganene. Vortene kalles kjønnsvorter. Viruset smitter ved seksuell kontakt, og kjønnsvorter er dermed klassifisert som en seksuelt overførbar infeksjon. Kjønnsvorter er en vanlig tilstand, spesielt hos unge voksne. Når man først er smittet med viruset, vil man være bærer av det i lang tid. I de fleste tilfeller kan man fjerne vortene, men hos opptil en tredjedel vil vortene komme tilbake ved gjentatte utbrudd.

I 2009 ble det innført en vaksine mot HPV i vaksinasjonsprogrammet. Den gis nå til jenter i 7. klasse, og den vil redusere forekomsten av både kjønnsvorter og livmorhalskreft. Det er ulike typer av HPV-virus som gir kjønnsvorter og livmorhalskreft. Kjønnsvorter er dermed ikke et tegn eller symptom på livmorhalskreft.

Symptomer

Kjønnsvorter ses som små, buskete utvekster på kjønnsorganene.

Typisk for kjønnsvorter er utvekster som har uregelmessig, buskete overflate. De er en til tre millimeter i diameter, opptrer ofte i grupper og har en hvitaktig farge eller vanlig hudfarge. Kjønnsvortene sitter oftest ved inngangen til skjeden, på selve skjedeveggen eller på livmorhalsen hos kvinner. Hos menn kan kjønnsvortene sitte på huden på penisskaftet og på forhuden. De kan også sitte rundt endetarmsåpningen eller noen centimeter inne i urinrøret.

Kjønnsvortene gir som regel ikke så mange symptomer, men de kan både klø og blø. Dersom vortene sitter inne i urinrøret eller i selve skjeden hos kvinner, kan de gi forstyrrelser når man tisser eller når man har samleie.

Behandling og forebygging

Kjønnsvortene kan fjernes av lege på flere ulike måter, men vil også forsvinne av seg selv etter en stund.

Kondom vil gi god beskyttelse for smitte dersom kjønnsvortene sitter i skjeden hos kvinnen eller på penis hos menn. Dersom kjønnsvortene sitter på hudområder som ikke dekkes av kondomet, vil man fortsatt være mottakelig for smitte. Vaksinen som nå er innført i vaksinasjonsprogrammet hos alle jenter i 7.klasse, er svært effektiv, og beskytter i høy grad mot kjønnsvorter.

Det finnes ingen medisin som fjerner viruset. Når man først er smittet, vil man være bærer av viruset i lang tid, før det forsvinner av seg selv. Selv om man er bærer, har man ikke utbrudd med kjønnsvorter hele tiden. Men dersom man først har hatt ett utbrudd, vil det være en risiko for nye utbrudd senere. Kjønnsvorter vil uten behandling forsvinne av seg selv innen to år, og dersom vortene ikke gir betydelige plager, er det ikke alltid nødvendig med behandling.

Dersom man ønsker å fjerne kjønnsvortene, finnes flere gode behandlingsformer. Ulike typer av salver, kremer og væskeoppløsninger kan smøres på. Man må til lege for å få resept på disse medikamentene, men kan som regel pensle/smøre det på selv. Andre behandlingsalternativer er å fjerne kjønnsvortene med laser, frysebehandling eller kirurgisk med kniv.

Undersøkelse og diagnostikk

Kjønnsvorter diagnostiseres ved at legen kjenner det igjen ved en underlivsundersøkelse.

Kjønnsvorter er som regel enkle å kjenne igjen for en lege, og det er sjelden at det er nødvendig med noen prøver. Gynekologer og hudspesialister har et instrument som likner en stor kikkert. Den kan man se gjennom, og dermed lettere klare å gjenkjenne kjønnsvortene. Ved tvilstilfeller tar man en prøve fra en av vortene og sender inn til sykehuset for undersøkelse. Dersom vortene er plassert inne i urinrøret eller i endetarmen, må man av og til gå inn med et lite instrument med et kamera for å kunne bestemme om det er kjønnsvorter det dreier seg om.

Årsak

Årsaken til kjønnsvorter er smitte med ulike typer virus i human papilloma-familien.

Humant papillomavirus (HPV) er en stor gruppe av virus. Noen typer HPV gir kjønnsvorter, mens andre typer disponerer for livmorhalskreft. HPV smitter via seksuell kontakt når hud kommer mot hud, eller ved vaginalt eller rektalt samleie. HPV smitter også ved oralsex, slik at man kan få infeksjon med HPV i svelget. Fra man smittes med viruset til man får kjønnsvorter går det mellom en og seks måneder.

Prognose

Prognosen for kjønnsvorter er god. De aller fleste blir kvitt vortene uten behandling, men det kan ta tid.

Kjønnsvorter er ikke farlig, og prognosen er god. Så godt som alle med kjønnsvorter blir helt kvitt dem etter en stund, men dette kan ta opptil to år. Det er vanlig med gjentatte utbrudd over en periode. Etter flere år vil viruset etter hvert forsvinne fullstendig.

Fakta om Kjønnsvorter:

Kjønnsvorter er vortelignende utvekster på kjønnsorganene. Kjønnsvorter skyldes infeksjon med HPV-viruset. Det er det samme viruset som gir livmorhalskreft, men kjønnsvorter er ikke et tegn på slik kreft. Vaksinen som nå er innført for jenter i 7. klasse, beskytter mot kjønnsvorter.

Kjønnsvorter er ikke farlig, men kan være sjenerende. Kjønnsvorter går over av seg selv, men det kan ta opptil to år. Det finnes også en del behandlingsformer dersom vortene er plagsomme.

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Martine Gausel Engan

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Kjønnssykdommer:

Kjønnssykdommer er sykdommer som smitter ved seksuell kontakt. Kjønnssykdommer er infeksjonssykdommer som skyldes bakterier, virus, sopp eller parasitter. Kjønnsykdommer smitter ved kontakt mellom hud og slimhinner i eller rundt kjønnsorganer, munn eller tarm. Klamydia, som skyldes en bakterie, og virusinfeksjonene kjønnsvorter (condylomer) og herpes er de mest vanlige seksuelt overførbare sykdommene i Norge.

Kjønnssykdommer gir ofte symptomer som kløe eller svie i underlivet, utflod, smerter ved vannlatingen og sår eller utslett på kjønnsorganene. En del infeksjoner, spesielt klamydia, kan gi få eller ingen symptomer. De kan likevel føre til nedsatt fruktbarhet eller sterilitet.

Det er svært viktig å diagnostisere og behandle kjønnssykdommer, både for å unngå smittespredning og fordi noen sykdommer kan redusere evnen til å få barn. Ved mistanke om klamydia, syfilis, gonoré og HIV-infeksjon er undersøkelse og behandling gratis.

Fakta om Infeksjonssykdommer:

Infeksjonssykdommer er sykdommer som forårsakes av infeksjoner med bakterier, virus, sopp eller parasitter. Infeksjonssykdommer kan ramme alle organer i kroppen. Infeksjoner spenner fra helt uskyldige og vanlige tilstander som forkjølelse og mage-tarminfeksjoner til alvorlige og potensielt dødelige sykdommer som bakteriell hjernehinnebetennelse og ebola-infeksjon.

Alvorlighetsgraden til de ulike infeksjonssykdommene avhenger av type mikrobe og hvilket organ som er affisert. Eksempelvis vil infeksjoner i hjerte, hjerne, nedre luftveier og blod ofte være mer alvorlige enn for eksempel infeksjoner i øvre luftveier og hud. For sykdomsforløp og overlevelse spiller også pasientens immunforsvar og allmenntilstand en rolle. For bakterielle infeksjoner finnes mange forskjellige typer antibiotika som er effektive.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk