Sterilisering av menn

- Jeg opererer rundt 30 menn per måned

Inngrepet øker blant norske menn.

STERIL RESTEN AV LIVET: Prevensjonsmetoden øker blant norske menn.
STERIL RESTEN AV LIVET: Prevensjonsmetoden øker blant norske menn. Foto: FOTO: Colourbox.
Publisert Oppdatert

Sterilisering (vasectomi)

  • Under et steriliseringsinngrep blir sædlederen kuttet og sydd igjen i begge ender slik at spermiene ikke kan tømme seg ut når mannen får utløsning.
  • Ejakulasjonen foregår normalt, men ejakulatet inneholder ikke spermier. Mannen kan derfor ikke befrukte kvinnen.
  • Etter sterilisering fortsetter testiklene å produsere spermier, men spermiene løser seg opp og tas opp av kroppen.
  • Det er mulig å reversere steriliseringen dersom du angrer, men sjansen for å bli fertil igjen reduseres betydelig.
  • Operasjonen prioriteres ikke på offentlige sykehus i Norge og man bør belage seg på å få inngrepet utført ved en privat klinikk.

(Kilde: NHI.no, Aleris.no )

- Det har nok med likestilling å gjøre, og at flere menn får beskjed om å ta ansvar for prevensjon.

Det mener Yngve Nygård, urolog og kirurg ved Privathospitalet Fana Medisinske Senter i Bergen.

Han snakker om sterilisering (vasectomi) blant menn, - et inngrep han opplever at stadig flere mannlige pasienter ønsker å få utført.

- Hos oss har det økt, og mitt inntrykk er at det er flere som velger dette. Jeg opererer cirka fire til seks menn i uken, rundt 20-30 per måned, forteller Nygård.

Urologen tror også at denne økningen handler om at det har blitt veldig skånsomt og ukomplisert å gjennomføre.

Menn mellom 35-40 år

Også Trond Jørgensen, urolog ved Volvat medisinske senter i Oslo, opplever en økning blant menn som ønsker å sterilisere seg.

- Hos oss er det mange som vil dette, rundt 450 menn i året, og vi opererer alt fra to til fem menn per dag, sier Jørgensen.

Urologen er enig med Nygård om at dette blant annet kan ha noe med likestilling å gjøre.

- Kanskje noen kvinner dytter ansvaret over på mennene, men jeg tror at menn syns det er greit å ha kontroll selv også. Og vi gjennomfører inngrepet kun på menn som selv ønsker det, sier Jørgensen.

Han mener at sterilisering på menn har blitt mer kjent, og særlig det at det er en trygg og enkel prosedyre.

- For kvinner er sterilisering en vesentlig større operasjon og mye mer kostbart, sier han.

Nygård opplyser om at de pasientene han oftest gjennomfører sterilisering på er fra 25-40 år.

- De som kommer har som regel flere barn fra før av. Jeg pleier å spørre om de er sikker på at de vil det, og at de må være forberedt på at de ikke kan reversere dette etter en uke, for eksempel, sier kirurgen.

Det er ekstremt sjelden at Nygård møter menn som ikke har barn og som ønsker sterilisering.

- Men jeg har møtt noen som er godt voksne, rundt 50 år, og de forteller at de nå uansett ikke vil ha barn. Men først og fremst kommer det menn som har barn fra før av. Noen sier at de er sendt av sin kone men at de ønsker det selv også. Er de usikker, sender jeg dem hjem igjen.

Slik foregår inngrepet

En sterilisering er såpass rask og enkel å gjennomføre at mannen fint kan stikke tilbake på jobb igjen rett etter inngrepet dersom han ønsker det, opplyser urologene.

- Vi finner sædlederen i hånden, bruker lokalbedøvelse, og setter den like over sædlederen. Vi lager et snitt på 3-4 millimeter på hver side. Deretter "fisker" vi sædlederen ut med et spesialredskap slik at risiko for blødninger blir lavere. De fleste syns at dette går greit, og tar man det med ro etterpå, vil dette gå fint, forklarer Nygård.

Ifølge urologen er det sjeldent at noe går galt. Etterpå kan det komme en blødning, og en blodansamling i pungen som går vekk etter noen uker.

- Det er alltid en risiko for infeksjon, men det er sjelden alvorlig. Noen blir øm i pungen etterpå, kanskje i noen uker etterpå, noen få pasienter får smerter som hos de fleste går tilbake etter hvert, sier Nygård videre.

Også Jørgensen opplyser om at ethvert kirurgisk inngrep er forbundet med et viss risiko.

- Men dette ser vi svært sjelden, sier han.

Krever minst 20 "tømminger"

Det er viktig å vite at du ikke er hundre prosent steril rett etter at du har fått gjennomført en sterilisering:

Sterilisering blant menn har økt

Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at det i Norge var 3155 menn som steriliserte seg i 2003. Dette er den seneste oversikten SSB har i dag.

BT.no har tidligere nevnt at klinikkene i Bergen i løpet av de siste fem årene har opplevd en markant økning av menn som ønsker å sterilisere seg.

Bare siden 2010 har man sett en tredobling av inngrep hos klinikkene. Toppåret så langt kom i 2014, da 308 menn la seg under kniven.

- Det kommer an på hvor ofte man får utløsninger etterpå. Vi pleier å si 20-30 tømminger, eller to-tre måneder etter inngrepet, forteller Nygård.

For å sjekke om du har blitt steril, blir du innkalt til kontroll etter cirka tre måneder.

- Man tar da en sædprøve, og så sjekkes det om sædprøven er negativ, og det er den som regel etter tre måneder, sier urologen.

Jørgensen forteller likevel at mannen kan bli steril ganske raskt etter inngrepet.

- Det kan i noen tilfeller gå veldig fort, og allerede etter én uke skal det faktisk en del til for å gjøre en kvinne gravid, sier Jørgensen.

Hos enkelte menn kan sædlederen vokse sammen igjen, men dette skjer i så fall i løpet av den første tiden, og cirka en halv prosent vil ikke bli steril etter inngrepet, opplyser Nygård.

- Derfor anbefales en sædprøve. Dersom denne sædprøven ikke har vist noen sædceller, kan det regnes som sikkert at pasienten er steril.

- Vil ikke gå utover det seksuelle

Det er gjerne forståelig at enkelte menn er litt skeptiske til sterilisering i og med at det handler om å bli skåret i "der nede". Og kanskje er man redd for at dette går utover "manndommen" og seksuallivet.

De trenger ikke å frykte det, mener urologene.

- De har absolutt ingen grunn til det, et slikt inngrep går ikke utover hormonelle eller seksuelle funksjoner. Da handler det heller om det psykiske, mener Jørgensen.

Dette støtter Nygård:

- Nei, det er bare tull at man "mister manndommen", selv om mange tenker det. Jeg har inntrykk av at noen kan være redd for det, sier urologen og understreker:

- Enkelte har følt seg litt dårligere etter et slikt inngrep, og mindre mannlige, men dette sitter bare i hodet. Det er ikke vist noen sammenheng mellom testoseronnivå eller økt risiko for kreft.

- Bør være gjennomtenkt

- Hvis man som mann har bestemt seg for å ikke få flere barn, så er dette den sikreste måten å ha kontroll. Det er jo en engangsprosedyre, og så er man ferdig med, og da vil jeg anbefale det, sier Jørgensen.

Urologen forteller videre at dette er noe som sjelden tilbys av offentlige sykehus da det ikke er noe som prioriteres.

- De private klinikkene har ikke noen ventetid, og hvis det er noe man bør gjøre privat, så er det dette. Sterilisering bør ikke belastes offentlige sykehus da prevensjonsmetoden er en frivillig sak, mener Jørgensen.

Hos private klinikker koster inngrepet mellom 4500 - 6000 kroner.

Jørgensen understreker samtidig at det å sterilisere seg bør være vel gjennomtenkt og ikke noen lettvint beslutning:

- Og man skal ville det selv. Det skjer sjelden at jeg møter pasienter som jeg sender hjem igjen fordi de ikke er sikker på at de vil dette, sier Jørgensen.

Og skjer det, kommer de ofte tilbake og får det gjort etter 14 dager, ifølge urologen.

- Men vi har en regel på at hvis man ikke har barn og er under 25 år, er vi streng. Da fraråder vi det, sier han.

Nygård råder først og fremst at man må være sikker på at man ikke ønsker flere barn.

- Tenk godt igjennom livssituasjonen din, sier han.

Dersom du angrer

Skulle du likevel ende opp med å angre på at du har sterilisert deg, er det mulig å reversere selve steriliseringen. Men, urologene gir ikke noen garanti på at dette vil være effektivt.

- Sannsynligheten for at det ikke er mulig skjer gradvis, og det er flere faktorer spiller inn. Det ene handler om hvilken teknikk som er brukt og hvor mye av sædlederen som ble fjernet. I tillegg er det slik at kroppen danner antistoffer mot sædcellene slik at funksjonen til sædcellene går tapt, i denne situasjonen hjelper det ikke å sy sammen endene på sædlederne igjen, forklarer Nygård.

Og etter 10 år er sjansen dårlig for å reversere  steriliseringen.

- Syr du sammen igjen kort tid etterpå, vil de fleste bli fertil igjen, men vi sier at det avtar det med cirka 10 prosent per år, sier urologen.

Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev her.

Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning