Prevensjon og sterilisering

Derfor bør far steriliseres

Her er rådene til deg som har fått de barna du vil ha.

KASTRERT FAR? Nei, kastrering og sterilisering er ikke det samme. Du mister ikke sexlysten av å bli sterilisert.
KASTRERT FAR? Nei, kastrering og sterilisering er ikke det samme. Du mister ikke sexlysten av å bli sterilisert. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Istockphoto.com
Publisert Oppdatert
GODKJENT: Du må i utgangspunktet være minst 25 år for søke om sterilisering.
GODKJENT: Du må i utgangspunktet være minst 25 år for søke om sterilisering. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: iStockphoto.com

HVEM KAN STERILISERES?

Lov om sterilisering gir personer over 25 år adgang til å søke om sterilisering.

Dette gjøres ved at man fremmer såkalt "begjæring om sterilisering" overfor sin lege. Er du under 25 år, alvorlig psykisk syk og/eller psykisk utviklingshemmet må du søke en steriliseringsnemnd om å få sterilisere deg.

- Nemnda er først og fremst til for å ivareta disse menneskenes rettssikkerhet, slik at de ikke skal bli tvunget til å sterilisere seg uten å vite hva de gjør. Et viktig prinsipp er å etterstrebe at alle søkere forstår hva dette dreier seg om, og at de selv er med på beslutningen, sier Toril Hagerup-Jenssen, assisterende fylkelege i Vest-Agder og leder av Steriliseringsrådet.

- Når det gjelder personer under 25 år som ikke er psykisk utviklingshemmede eller alvorlig psykisk syke, anbefaler vi dem først å prøve det som finnes av prevensjon før de steriliserer seg.

STERILISERING AV KVINNER

Sterilisering hos kvinner foregår ved at egglederne kuttes over.

Dette krever narkose og innleggelse i sykehus. Man benytter såkalt kikkehullsteknikk, det vil si at legen utfører inngrepet ved hjelp av instrumenter som føres gjennom små snitt i huden på magen. Deretter klippes eller brennes egglederne over slik at passasjen fra eggstokkene inn til livmorhulen blokkeres.

Eggløsningen går som før, og hormonproduksjonen blir uforstyrret. På grunn av inngrepet kan eggceller og sædceller ikke møtes.

Operasjonen etterlater 3 små arr, hver ca 1 cm langt. Man kan utskrives samme dag eller i noen tilfeller neste dag. Det er vanlig med sykmelding i 3 dager etter inngrepet.

Sterilisering regnes som helt sikker prevensjon selv om det finnes enkelte tilfeller hvor det har blitt dannet en ny kanal, eller hvor kirurgen har gjort ufullstendig arbeid.

Dersom du sterilisert senere likevel skulle ønske seg flere barn, kan det bli aktuelt med assistert befruktning.

Kilder: Nhi.no og og Helsedirektoratet

STERILISERING AV MENN

Sterilisering av menn innebærer at sædlederne kuttes eller brennes over.

Ved operasjonen lages et lite snitt i huden ved lyskeåpningen. Sædlederen ligger like under huden, og den kuttes eller brennes deretter slik at passasjen brytes. Dette gjøres i lokalbedøvelse, og inngrepet varer ofte ikke mer enn 20 minutter.

Du vil ikke være steril umiddelbart etter operasjonen. Dette skyldes at det alltid vil vil være noen sædceller igjen i sædlederen før operasjonen. Du kan ikke regne med å være steril før det har gått 2-3 måneder, eller du har hatt minst 15-20 sæduttømminger.

Steriliseringen virker ikke inn på hormonproduksjonen, så du vil ikke merke forskjell på den seksuelle tilfredsstillelsen eller på sexlysten. Sædvæsken kommer heller ikke til å forandre utseende eller mengde etter sterilisering.

Sterilisering regnes som helt sikker prevensjon, selv om det finnes enkelte tilfeller hvor det har blitt dannet en ny kanal.

Kilder: Colosseumklinikken Stavanger og NHI.no

Du har fått de barna du vil ha, og du har ikke på noen måte lyst til å bli gravid igjen.

I gjennomsnitt har norske småbarnsforedre sex bare 1-2 ganger i måneden, men det er jo som kjent nok til å bli gravid... Hva gjør du da for å unngå at ungeflokken blir større?

Prøv hormonspiral

For kvinner er kanskje det greieste å få satt inn hormonspiral.

- Ja, ofte anbefaler jeg hormonspiral. Det er et enkelt inngrep å sette den inn, og den gir svært få og lette blødninger. Mange opplever også blødningsfrihet, noe de fleste kvinner setter pris på, sier Anne Stensløkken, gynekolog og spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer ved Balderklinikken.

Slik virker en hormonspiral

Hormonspiralen inneholder kun ett hormon, og dette hormonet virker i hovedsak lokalt.

I praksis innebærer hormonspiral at hormoner slippes ut i livmoren kontinuerlig og gjør livmorslimhinnen så tynn at egget ikke får festet seg. Den gjør ingenting med menstruasjonssyklusen, noe mange synes er fint, ifølge Stensløkken.

Varer i fem år

Du slipper dessuten å tenke på prevensjon hver dag, slik som du må med p-piller. Kobberspiral er også et alternativ, men da blir menstruasjonsblødningene ofte kraftigere.

- Mange går på p-piller og er svært fornøyde med det, men det er ikke p-pillene jeg snakker først om under en konsultasjon, sier Stensløkken.

Spiralen kan settes inn 10-12 uker etter fødselen, og har du først satt den inn, kan den sitte i ca. fem år før du må bytte den ut.

- Genialt i overgangsalderen

Du kan bruke spiral helt til du er ferdig med overgangsalderen.

- Mange opplever at de får kraftigere blødninger i 40-50 årsalderen. Da er jo hormonspiral genialt, siden den fører til mindre blødninger, sier Stensløkken.

Hvem skal steriliseres?

Gynekologen synes også sterilisering kan være en fin løsning. Sterilisering er jo som kjent det sikreste og mest varige "prevensjonsmiddelet".

Og da dukker spørsmålet opp: Hvem skal legge seg under kniven? Mannen eller kvinnen? Sterilisering er et drastisk skritt.

- Jeg ville sagt mannen

I en diskusjonstråd i forumet Barnimagen.com er meningene delte. Noen mener at den som bør gjøre det er den som er mest sikker på å aldri ville ha flere barn, mens de fleste mener mannen bør ta ansvaret:

"Jeg ville sagt mannen. Det er et mye mindre inngrep for dem."

"Syns lissom det er det minste mannen kan gjøre etter at kvinnen har gått gravid og født barna."

Dette mener Helsedirektoratet

Helsedirektoratets offisielle holdning er at det er den som ikke ønsker flere barn, som bør la seg sterilisere.

"Siden dette er en beslutning med konsekvenser for mange år, bør det ikke tas hensyn til at operasjonen er enklere eller rimeligere for mannen," står det på Helsedirektoratets nettsider.

Like fullt er det nok ikke alle som blir enige om hvem som minst ønsker seg flere barn.

Enklere å sterilisere en mann

Det finnes selvsagt ingen fasitsvar for hva som er moralsk riktig, men medisinsk er det ingen tvil om hvem som kommer best ut av en sterilisering.

- Det er enklere å sterilisere en mann enn en kvinne, bekrefter Bjørn Backe, professor ved Kvinneklinikken ved St. Olavs Hospital og leder av Norsk gynekologisk forening.

- Nå er det mulig å sterilisere kvinner uten å gå inn i bukhulen. Man går i inn i livmorhalsen og tetter igjen egglederne den veien, men likevel er det enklere å sterilisere en mann, legger han til.

Lokalbedøvelse

Christian Loennecken, sjeflege ved privatklinikken Volvat Medisinske Senter, har samme oppfatning.

- Det er flere grunner til at menn bør steriliseres fremfor kvinner. Det er lettere å komme til sædlederne, inngrepet gjøre med lokalbedøvelse på en poliklinikk, og du kan reise hjem etterpå. I tillegg er det lettere å gjøre om sterilisering av en mann, altså refertilisere, noe vi ser en økende trend til, sier Loennecken.

Det siste halvannet året har over 1000 menn og noen svært få kvinner blitt sterilisert ved en av Volvats klinikker. I samme periode har i underkant av 100 menn gjennomgått refertilisering.

Mange angrer

Han forteller at mange menn ber om å bli refertilisert noen få år etter steriliseringen, noe han antar har en klar sammenheng mellom skilsmisser og nye partnere som ønsker seg barn.

Det er langt fra sikker at en eventuell refertilisering er vellykket. Du må derfor se på sterilisering som en livslang løsning.

- Jo yngre du er, jo viktigere er det å tenke på at du i fremtiden kan være i en annen parsituasjon. I tillegg pleier jeg å si at alle inngrep innebærer en viss risiko, men denne risikoen er større ved sterilisering av kvinner enn menn, sier Loennecken.

Ikke det samme som kastrering

Han tror det er en del myter ute og går blant menn, for eksempel at sterilisering er det samme som kastrering.

- Sterilisering fører ikke til hormonforstyrrelser eller ødeleggelser av seksualsituasjonen. Likevel hender det en sjelden gang at mannen, av psykologiske årsaker, får potensproblemer etter sterilisering.

Billigere å sterilsere en mann

Det er også billigere for menn å la seg sterilisere.

Mens sterilisering av menn koster 1268 kroner i det offentlige, må kvinner ut med hele 6079 kroner. Denne egenandelen må betales av alle kvinner som ikke allerede ligger på sykehus av andre årsaker, som for eksempel ved fødsel eller keisersnitt.

Velger du å få utført inngrepet på en privat klinikk, kanskje for å slippe den lange ventetida, må du regne med å betale minst det dobbelte.

Derfor blir flest menn sterilisert

Økonomi har faktisk vist seg å bety mye for hvor mange som ønsker å sterilisere seg. Ifølge Helsedirektoratet er det er i dag flere menn enn kvinner som lar seg sterilisere, omtrent dobbelt så mange. Tidligere var det omvendt.

Forklaringen er som følger:

I 2002 gikk egenandelen på sterilisering av kvinner opp fra 268 kroner til dagens 6079 kroner. Da gikk plutselig andelen kvinner som steriliserte seg kraftig ned, hele 70 prosent, fra over 5000 inngrep i 2001 til rundt 1550 inngrep i 2009.

Bruker annen prevensjon

Ved hjelp av data fra Norsk Pasientregister har SINTEF-forsker Inger Johanne Bakken Bakken funnet ut at den reduserte bruken av sterilisering blant kvinner, ikke har ført til noen økning i aborttallene.

- Dermed er det åpenbart at kvinnene i de aktuelle aldersgruppene har dekket sitt prevensjonsbehov på andre måter. Og dette har ikke skjedd ved at menn har sterilisert seg oftere enn før. For her viser tallene ingen økning, har Bakken uttalt på SINTEFs nettsider.

Moderne prevensjon

I tillegg til at sterilisering er blitt dyrere, har det trolig betydning at utvalget prevensjonsmidler for kvinner er blitt større og bedre.

- Moderne prevensjonsmidler er mye bedre enn for 20-30 år siden. P-piller, og ikke minst hormonspiral, er blitt et bra tilbud som reduserer behovet for sterilisering, bekrefter Backe i Norsk gynekologisk forening.

Les også:

Slik kommer du i gang med sex etter fødselen

Sextips til småbarnsforeldre

Slik blir du kvitt skyldfølelsen

FERDIG MED BARN? Sterilisering er et stort skritt å ta, selv om du tror du har fått de barna du vil ha.
FERDIG MED BARN? Sterilisering er et stort skritt å ta, selv om du tror du har fått de barna du vil ha. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning