Psykisk helse

Olivenolje mot depresjoner

Spanske forskere mener at den såkalte middelhavsdietten har en positiv innvirkning på den psykiske helsen.

MIDDELHAVSKOST: Spanske forskere har funnet ut at et kostkold rikt på blant annet olivenolje og grønnsaker gir et lysere sinn.
MIDDELHAVSKOST: Spanske forskere har funnet ut at et kostkold rikt på blant annet olivenolje og grønnsaker gir et lysere sinn. Foto: Foto: Rafal Strzechowski/Colourbox
Publisert Oppdatert

Ifølge engelske The Guardian kan det være en sammenheng mellom ernæring og depresjon. Avisen forteller at spanske forskere mener at den såkalte middelhavsdietten har en positiv effekt på depresjoner.

Undersøkelsen konkluderte med at de som gikk på middelhavsdietten hadde mindre risiko for å utvikle depresjon enn dem som spiste vanlig. "Forskerne sier at mengden frukt, nøtter og bønner, samt inntak av oljer, var sterkt knyttet til risikoen for depresjon", skriver avisen.

Les også: Lev sunnere med middelhavskost

Melkeproteiner er problemet

En av landets fremste eksperter på kosthold og mental helse, dr. med Karl Ludvig Reichelt , er på ingen måte overrasket over resultatene i den spanske undersøkelsen.

- Generelt vet vi at det er et intimt forhold mellom kosthold og mental helse. Middelhavskosten har jo et langt mindre innhold av blant annet melk og melkeprodukter, og vi vet at melkeproteiner kan ha en negativ virkning på sinnets tilstand hos genetisk disponerte mennesker. Man kan sammenligne hele prosessen med en demning. Dersom disse proteinene hoper seg opp og ikke brytes ned, vil de til slutt finne veien inn i andre deler av kroppen, hvor de ikke skal være og hvor de kan gjøre skade.

Reichelt fremholder også at det spesielt er følgende stoffer i maten vår som kan ha en negativ effekt på vår mentale helse: Gluten, gliadin og kasein. Både gluten og gliadin finnes i kornprodukter som hvete, rug og spelt. Kasein finnes i frisk melk.

Les også: Kostholdet bremser aldringen

Flere faktorer

Selv om forskerne mente det var en sterk sammenheng mellom middelhavsdietten og risikoen for depresjoner, kunne de ikke utelukke at også andre faktorer spilte inn. "Vi vet at jevnlig fysisk aktivitet sannsynligvis beskytter mot depresjon. I undersøkelsen viste det seg at de som holdt seg strengest til middelahvsdietten også var dem som holdt seg mest i aktivitet", skriver avisen, og avslutter med å si at det også er mulig at forskjellige klimatiske forhold kan forklare noen av forskjellene i depresjonsrisikoen.

- Fra forskningen vet vi at kostholdet har en positiv effekt på den psykiske helsen, sier lege Geir Flatabø ved Medisinsk Helsesenter til klikk.no.

- Når det gjelder middelhavsdietten kan også faktorer som mye sol og D-vitaminer spille inn.

«Vi vet allerede at middelhavskosthold er bra for hjertet. Denne undersøkelsen antyder at den også kan være bra for din psykiske helse», avslutter The Guardian.

Les videre:

Trening påvirker psyken

Trening hjelper mot depresjon

Slik blir ratatouillen perfekt

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning