Øyboerne på Okinawa lever sunt og lenge:

Kostholdet bremser aldringen

På en isolert japansk øy har de flere 100-åringer enn noe annet sted. Nå har forskerne funnet ut hvorfor.

OKINAWAS HEMMELIGHET: Kopierer du kostholdet og livsstilen til øyboerne på Okinawa, øker du sjansene for å holde deg frisk og leve lenge.
OKINAWAS HEMMELIGHET: Kopierer du kostholdet og livsstilen til øyboerne på Okinawa, øker du sjansene for å holde deg frisk og leve lenge. Foto: Foto: Crestock
Publisert Oppdatert
SUNNE TRADISJONER: Disse ungdommene danser iført tradisjonelle drakter fra øya Okinawa. Også i matveien har disse øyboerne lange tradisjoner å ta vare på, som kan sikre dem et langt og sunt liv.
SUNNE TRADISJONER: Disse ungdommene danser iført tradisjonelle drakter fra øya Okinawa. Også i matveien har disse øyboerne lange tradisjoner å ta vare på, som kan sikre dem et langt og sunt liv. Foto: Foto: Scanpix

ERNÆRINGS-EKSPERTEN:

Spis mer frukt og grønt, fisk og bønner og soya-bønneprodukter, anbefaler ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky. Og ikke minst: Spis magert og lite.

- Forskere over hele verden studerer den mulig livsforlengende effekten av såkalt kalorirestriksjon, som denne dietten minner om. Men jeg tror ikke det er nødvendig å bli helt japaner. Jeg bruker mye tofu, for eksempel i smoothie, men det går også an å øke inntaket av vanlige bønner, gjerne soyabønner.

Cellebeskyttende stoffer

Okinawa-kosthold reduserer inntaket av kreftfremkallende stoffer og øker inntaket av celle- og genbeskyttende stoffer. Dette gjør igjen at cellene lever lenger, vi holder oss friskere, og kanskje lever vi lenger også.

Slankere med melk

Meieriprodukter - helst av den magre typen - er en flott kilde til kalsium, men også til andre stoffer som er bra for oss. Magre oster og cottage cheese og ekstra lett melk er derfor flott å inkludere i kosten.

Det er også dokumentert at det å ha magre meieriprodukter som en del av kostholdet reduserer risikoen for hjertesykdom og hjertedød. I tillegg virker kalsiumet i melk fettbindende og dermed slankende. Dette er også med på å gi oss en sunnere kropp og et lengre liv.

Vitamin D er viktig

- Jeg vil fremheve ekstra lett melk beriket med vitamin D, og ost som er tilsatt vitamin D. Her får man hjelp til å ta opp kalsiumet. Og på den syrnede melkefronten - velg Biola-produktene, på grunn av bakterietypen som styrker immunforsvaret, råder Arsky.

På den avsidesliggende japanske øya Okinawa lever innbyggerne så lenge og så godt at vitenskapsfolk fra hele verden reiser dit for å studere dem nærmere.

Eldes langsommere

Tallenes tale er ikke til å misforstå: Av 100.000 innbyggere vil det på Okinawa være 50 som er over 100 år. Til sammenligning er det 13 her i Norge - og vi er blant de landene som har verdens høyeste levealder.

Nå er det kanskje ikke noe mål i seg selv å bli eldst mulig. Men det som skjer med folk som blir så gamle, er rett og slett at de eldes langsommere - og det er unektelig positivt.

Bare tre prosent kjøtt

Selv om øyboerne nok har de beste gener, får kostholdet mesteparten av æren for deres sunnhet. Ikke overraskende spiser de mye grønnsaker. To tredeler av maten består av markens grøde - mest grønnsaker, men også soyabønner, korn og frukt.

En svært liten del av maten, bare tre prosent, er kjøtt og fjærkre.

Kalsium fra grønnsaker

I snitt spiser okinawerne syv grønnsaker daglig, med vekt på de grønne, som kål, løk, bønneskudd, zucchini og paprika. Dette er svært kalsiumrike vekster. I motsetning til oss her i Norge, bryr ikke japanere seg noe særlig om meieriprodukter. Mens vi dekker mye av vårt kalsiumbehov gjennom melk og ost, foretrekker japanerne grønnsaker.

Som ellers i Asia er ris viktig på Okinawa, i tillegg til nudler og brød, helst i helkorn.

Fisk og tofu

Japan er et øyrike, og sjømat er en naturlig del av kostholdet, som hos oss. Minst tre ganger i uken står fisk på menyen. På den måten får de i seg rikelig med omega-3-fettsyrer og proteiner.

Det er ikke fisk, men tofu, som er den viktigste proteinkilden. Tofu, eller bønneost, er laget av væsken man får når man knuser soyabønner.

Lettere overgangsalder

Osten er like rik på proteiner som melk, egg og kjøtt, men inneholder hverken mettet fett eller kolesterol.

Det den kalorifattige osten derimot er rik på, er naturlig østrogen, og dette blir regnet som hovedforklaringen på at kvinner på Okinawa har en ganske uproblematisk overgangsalder. De har mindre problemer med hetetokter, benskjørhet og hjertelidelser.

Måtehold er en dyd

Okinawerne legger også vekt på å spise mat som er i sesongen. Ettersom de gjerne holder seg med en liten kjøkkenhage, får de det meste av det de trenger der, i tillegg til mosjonen hagearbeidet gir.

Okinawerne er nøye med å ta seg tid ved bordet. Maten skal smake, og den skal være en fryd for øyet. De spiser små porsjoner. Denne skikken kaller de hara hachi bu, som betyr at man ikke spiser seg helt mett.

HAVETS DELIKATESSER: Fisk og sjømat er en viktig del av det japanske kostholdet. Sammen med tofu og andre soyabønneprodukter kan det være deler av forklaringen på den høye levealderen på Okinawa.
HAVETS DELIKATESSER: Fisk og sjømat er en viktig del av det japanske kostholdet. Sammen med tofu og andre soyabønneprodukter kan det være deler av forklaringen på den høye levealderen på Okinawa. Foto: Foto: Scanpix

Måtehold er i det hele tatt et nøkkelord. Alkohol nytes, men med måte. Røyking er ikke vanlig.

Dans og karate

Men å spise sunt er ikke hele forklaringen på den høye levealderen. Fysisk aktivitet betyr også mye. Karate ble oppfunnet på Okinawa, og kampsport er en viktig aktivitet for øyboerne. Det finnes mange varianter av karate, også en mykere form som egner seg som mosjon for eldre.

Å drive litt jordbruk, spasere eller drive folkedans er populære aktiviteter. Øyboerne har et regelmessig liv, et liv der familie og venner betyr mye.

Ingen veiing

Oppskriften er ingen kur, det er en livsstil. Det er ganske enkelt å nyte det enkle livet og spise det jorden gir. Det er det hele; ingen plan, ingen tidsbegrensning, ingen veiing, ingen begynnelse eller slutt.

Et kosthold som er rikt på frukt, grønnsaker og litt tofu, sammen med annen kalorifattig mat, vil ikke bare gi deg et langt liv, men et sunt, langt liv.

VÆR OBS!

Når det gjelder planteøstrogener, finnes det visse kreftformer som reagerer med å vokse hvis hormonnivået i kroppen øker. De som har hormonsensitiv kreft bør ikke bruke tofu, tempeh, soyabønner eller kosttilskudd med planteøstrogener (gjelder også rødkløvertilskudd).

Les mer:

Dropp slankekuren

Ikke redd rynker

Hold deg ung med vin

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning