Oppskrift på ratatouille

Slik blir ratatouille perfekt

Clotilde lærer bort sitt hemmelige ratatouille-triks.

Her er Clotildes oppskrift på ratatouille.
Her er Clotildes oppskrift på ratatouille. Foto: Clotilde Dusoulier
Publisert Oppdatert

Clotilde Dusoulier

Clotilde Dusoulier lever av å blogge om mat.

Hennes personlige fortellinger om livet som matelsker i Paris har skaffet henne flere utmerkelser. Hun har også fått en europeisk bloggpris.

Clotilde deler sine parisiske matgleder med Klikks lesere i mange måneder framover.

Hun har gitt ut to matbøker.

Hennes nettsider heter Chocolate and zucchini

Kvaliteten og utvalget av råvarer er ofte gode kriterier for å bedømme en grønnsaksbutikk og dens generelle apell. En slik butikk ser nemlig forferdelig ut dersom den ikke er drevet skikkelig. Det er omtrent som å sjekke om noen har rene negler - ikke at jeg gjør dét - å nei, virkelig, det ville jeg ikke gjøre.

Og siden råvarehyllene ofte er plassert rett ved inngangen, kan hyllene like gjerne være til skrekk og advarsel, akkurat som den stereotype hodeskallen utenfor et eldgammelt, forlatt tempel ("fortsett på eget ansvar, det er døde grønnsaker her!").

Mistet lysten

Jeg har til tider helt mistet lysten og blitt så deprimert av synet av supermarkeder at jeg har snudd på hælen og marsert ut før jeg har passert grønnsaksvektene. Hvordan noen kan behandle uskyldige salater på den måten er utenfor min forstand.

Heldigvis har min grønnsaksbutikk på hjørnet, som ble fullstendig omgjort til en skinnende versjon av sitt gamle jeg for ett år siden, fornøyelige råvarehyller. Jeg vil si den er bedre enn gjennomsnittet: Jeg har sett bedre, men jeg har også sett mye, mye verre - og den er god nok for mine behov når jeg ikke har hatt tid, mulighet eller energi til å dra til markedet eller andre butikker.

Les også: Bakekongens favorittbrød

Les også: Middagstips: Indisk kylling

Grønnsakspakker

En smart ting som jeg la merke til her om dagen er at de selger små grønnsakspakker, ferdig plukkede utvalg som gjør at du kan lage en pot-au-feu (gulrøtter, purreløk, løk, turnips, timian og laurbærblader - kjøtt kjøpes separat!) eller en ratatouille (aubergine, squash, løk, tomater og timian).

I utgangspunktet var jeg litt mistenksom - ferdigplukkede grønnsakspakker er en strategi som brukes i stor skala for å bli kvitt varer som man ellers ikke ville bli kvitt. Men, ved nærmere ettersyn så de friske og fine ut. Jeg hadde også innvendinger mot innpakningen (alt var godt innpakket i plastikk), men så tenkte jeg at dersom jeg kjøper alt separat, vil jeg måtte pakke hver grønnsakstype i egne plastikkposer før de veies - så derfor blir det antakelig ikke så stor forskjell.

Og tro det eller ei, under denne hete intern-debatten, tenkte jeg ikke et øyeblikk på pris! Det slår meg hver gang at alle problemene man vurderer er så mye viktigere enn det kjedelige, dagligdagse pengespørsmålet.

Bra for lyn-shoppere

Så jeg tok en av hver. Og jeg må innrømme at det er veldig kjekt for en lyn-shopper - dersom du ikke fortaper deg i kvaler om kulinarisk kvalitet og økologiske overveielser, selvsagt. Så, med alle ingrediensene til en deilig ratatouille i kjøkkenet bestemte jeg meg for å ikke lage den vanlige stektemetoden, men lage en ovnsbakt ratatouille. Jeg brukte ikke den tørkede timianen som fulgte med i grønnsakspakken og brukte frisk timian og rosmarin fordi jeg hadde det for hånden.

Del triksene med andre på to trykk!

Overgikk forventningene

Og wow, resultatet overgikk alle forventninger. Min erfaring er at en ratatouille (og her snakker jeg ikke om metoden hvor man steker grønnsakene hver for seg, som gir utmerket resultat, men som tar for lang tid i hverdagskjøkkenet) risikerer å ende opp som en mosete blanding etter for mye røring, auberginen blir litt bitter og svampete og hele greia blir vannete. Alt dette slupper du med denne metoden: Min ovnsratatouille ble så deilig og supersmakfull, nesten søt, med herlige, bakte aromaer, teksturen så rik og smektende at det nesten føltes som å spise dessert - og du vet hvordan jeg elsker desserter.

Som med en hvilken som helst ratatouille smakte den bedre dagen etter, og enda bedre dagen etter det. Det er en perfekt rett å lage i forveien. Den fungerer bra varm, i romtemperatur eller kald - og var perfekt lunsj å ta med til jobben med et par posjerte egg som du knuser med gaffelen, så den fløyelsaktige eggeplommen blander seg med de saftige grønnsakene.

Her er oppskriften!

Her finner du 5.000 oppskrifter du kan kose deg med!

Clotilde Dusoulier

Ratatouille Confite au Four

Dette er Clotildes ovnsbakte variant av ratatouille. Den bakes i ovnen - og stekes ikke i panne. Slik holder grønnsakene bedre på teksturen og smakene.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

2 stk Løk

2 fedd Hvitløk

1 stk Aubergine

1 stk Squash

2 stk Paprika, grønn

8 stk Tomat

2 kvist Rosmarin

2 kvist Timian

Olje

Salt og pepper

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning