Hygiene i hjemmet

Vanene som kan gjøre deg syk

Støvsugerne fjerner ikke støvet, og vaskefilla sprer millioner av bakterier. Men du kan enkelt begrense helseskadene selv.

GJØR DET VERRE: Støvsugeren virvler opp de små partiklene. Om noen timer legger de seg fint på plass igjen.
GJØR DET VERRE: Støvsugeren virvler opp de små partiklene. Om noen timer legger de seg fint på plass igjen. Foto: Foto: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Mange av vanene du har i hverdagen kan gjøre deg syk. Men det finnes alltid råd.

Vi har samlet rådene for hvordan du kan unngå at oppvaskfilla sprer bakterier, hvordan du rengjør gulvene, dynene og putene riktig, hvordan du skal grille kjøttet, lufte ut og kanskje komme deg ut av sofaen?

1. Oppvaskfilla sprer bakterier

Ironisk nok. Desto mer du vasker med oppvaskfilla, desto flere bakterier sprer du rundt på kjøkkenbenken.

- Det mest møkkete rommet i alle hjem er kjøkkenet, mener Phillip Tierno, leder for klinisk mikrobiologi og diagnostisk immunologi ved New York University Langone Medical Center.

- Det er fordi vi behandler døde dyrekadavre på kjøkkenbenken og i oppvaskbenken. Rått kjøtt kan spre E.coli og salmonella, i tillegg til andre virus og bakterier, sier Tierno til WebMD.

Han mener det mest møkkete man kan ha på et kjøkken er en velbrukt oppvaskfille, og kjøkkenhåndklær.

Vi legger igjen oppvaskfilla og den fyller seg raskt om med millioner av bakterier som kan gjøre deg syk. I tillegg kan filla bli et reservoar for andre organismer, før du igjen vasker over kjøkkenbenken eller i kjøleskapet med den samme filla.

- Jeg tror vi kommer til å se flere og flere infeksjoner med sinte bakterier som E.coli i fremtiden. Urenslighet med kjøtt kan være en av årsakene til dette. Det er også viktig å huske på at vi skyller redskaper vi har brukt på rått kjøtt før vi skjærer grønnsaker. Trefjøler kan også spre smitte fordi det sitter igjen bakterier fra kjøttet, sier lege og spesialist i immunologi, Ragnhild Halvorsen, til klikk.no.

Løsning: Du kan vaske oppvaskkluten i klorin før du rengjør med den. Bytt oppvaskfille ofte, gjerne hver dag. Svamper og oppvaskfiller kan du koke i litt vann i mikrobølgeovnen noen minutter hver uke. Det koker bort bakteriene.

- Det kan også være en idé å vaske bort matrestene med papir i stede for oppvaskfilla. Fjern det verste og vask over benken etterpå, sier Ragnhild Halvorsen.

HUSK HYGIENEN: Rått kjøtt kan spre E.coli og salmonella.
HUSK HYGIENEN: Rått kjøtt kan spre E.coli og salmonella. Foto: Foto: Crestock

2. Støvsuging

Støvsugere skal fjerne hybelkaninene som hoper seg opp i krokene, men de små støvpartiklene går ofte rett gjennom de porøse støvsugerposene og rett opp i lufta. Så, mens gulvene våre ser renere ut etterpå, kan det være igjen mye støv som kan forverre allergi og astma.

- Ved å bruke en vanlig støvsuger virvler man masse partikler opp i lufta, og om noen timer legger de seg igjen, sier den amerikanske forskeren David MacIntosh til WebMD.

De minste partiklene inneholder også de høyeste konsentrasjonene av tungmetaller, bly, pesticider og andre kjemikalier.

- De minste partiklene er også de som er mest problematiske for asmatikere fordi de når så langt ned i lungene. Når vi støvsuger madrasser, puter og dyner kan allergenene fra husstøvmidd spres i luften fordi de går gjennom støvsugerposen. Da blir partiklene en plage for allergikere, sier lege Ragnhild Halvorsen.

Løsning på problemet: Se etter en støvsuger med HEPA-filter. Disse filtrene klarer å ta opp de små partiklene.

Rådet fra Norges Astma- og Allergiforbund er å bruke tørrmopp først. Eventuelt fuktig fiberklut på glatte overflater.

3. Puter og madrasser kan gjøre deg syk

STØVETE: Støvsuging kan gjøre det verre. Rådet fra Norges Astma- og Allergiforbund er å bruke tørrmopp først. Eventuelt fuktig fiberklut på glatte overflater.
STØVETE: Støvsuging kan gjøre det verre. Rådet fra Norges Astma- og Allergiforbund er å bruke tørrmopp først. Eventuelt fuktig fiberklut på glatte overflater. Foto: Foto: Crestock

Gjennomsnittlig mister vi rundt 1,5 millioner hudceller i timen og svetter ut en kvart million om dagen selv om vi ikke gjør noe som helst. Hudcellene samler seg i puter og madrasser, og får støvmidd til å trives og slå seg ned.

Som om det ikke er ekkelt nok blir vekten av en madrass fordoblet hvert tiende år fordi det samler seg menneskehår, kroppssekreter, dyrehår, muggsopp og sporer, bakterier, kjemikalier, støv, lo, fiber, støvmidd, deler av insekter og andre partikler. Etter fem år er 10 prosent av puta di husstøvmidd. Alle disse tingene puster du i deg når du sover, skriver WebMD.

- Det du sover på kan forverre allergi og astma, sier Tierno.

- Vi har også husstøvmidd i Norge, men det er ikke et like stort problem som i USA og andre deler av Europa. Derfor tror jeg ikke at disse tallene stemmer helt for norske forhold, sier Ragnhild Halvorsen.

Løsning: Hvis du er allergiker kan du dekke til madrassen og putene med spesiallagde ugjennomtrengelige trekk og laken. Vask lakner, putetrekk og dynetrekk hver uke.

- For å ta livet av midden kan du fryse dyne og pute under minus 18 grader, sier Halvorsen.

4. Grille kjøtt

Når du griller kjøtt, blir det dannet kreftfremkallende stoffer som Polysykliske aromatiske hydrokarboner (PAH) og heterosykliske aromatiske aminer (HA).

KREFTFREMKALLENDE STOFFER: Men det er enkelt å unngå fellene. Du trenger bare litt tålmodighet.
KREFTFREMKALLENDE STOFFER: Men det er enkelt å unngå fellene. Du trenger bare litt tålmodighet. Foto: Foto: Knut Falch / SCANPIX .

Når fett drypper fra kjøttet ned på den varme grillen, begynner å brenne og lager røyk, blir PAH dannet.

HA blir dannet når kjøtt blir stekt ved for høy temperatur.

Løsning: - Begrens grillingen, og når du skal grille, bruk aluminiumsfolie og forvarm kjøttet i mikrobølgeovn først, sier Michael Thun i den amerikanske kreftforeningen.

Hvis du pakker inn kjøttet i aluminiumsfolie og stikker hull i folien, kan fettet dryppe av, men hindrer brennnende fett å ta turen tilbake til kjøttbiten din. Noe av det overflødige fettet kan også fjernes hvis du forvarmer kjøttet i mikrobølgeovn og velger finere kjøtt.

- Det er koselig å grille, og man trenger ikke å slutte med det. Men det er viktig å ikke hardsteke maten. Bruk lokk, eller pakk inn maten i aluminiumsfolie. Pass på at kjøttet ikke blir svidd, sier Ragnhild Halvorsen.

5. Åpne vinduene og lufte ut

Når været blir fint, åpner mange av oss vinduene for å puste inn den friske vårluften, men det er ikke sikkert det er et smart trekk for bedre helse. Om du er allergisk, er det en ting, men mange steder er det mye forurensning som slipper inn i stuene hvis vi åpner viduene på vidt gap.

Bakterier, mugg, tobakksrøyk, virus, døde hudceller fra husdyr, husstøvmidd og pollen er noen av synderne som forurenser i hjemmene våre.

- Inneluften er egentlig lik uteluften, og det er vanskelig å unngå at det blir slik, sier Ragnhild Halvorsen.

LUFTE UT: Det er greit hvis det ser slik ut utenfor stuevinduet. Bor du i et område med mye forurensning bør du bare lufte ut de tidene på dagen når forurensningen er minst mulig.
LUFTE UT: Det er greit hvis det ser slik ut utenfor stuevinduet. Bor du i et område med mye forurensning bør du bare lufte ut de tidene på dagen når forurensningen er minst mulig. Foto: Foto: Crestock

Løsning: Lukk vinduene. Hvis du trenger å kjøle ned luften er det beste å kjøpe air condition.

- Pollen og muggsporer som finnes innendørs vil dras inn i air-condition og blir tatt ut av lufta når de går gjennom systemet, sier den amerikanske forskeren David MacIntosh.

En studie som nylig ble publisert i The New England Journal of Medicine viser at renere luft kan bety så mye som fem måneder lengre levetid.

- Jeg personlig synes ikke air condition er en god løsning. Det beste rådet for de som er plaget med allergi, er å lufte ut tidlig om morgenen, og ikke om ettermiddagen når spredningen er verst. Hvis du bor i et sterkt forurenset område er det best å lufte ut de tidene på dagen der forurensningen er minst. Luftrensere er også veldig effektive, sier lege Ragnhild Halvorsen.

6. Sitte foran TV-en

De fleste av oss bruker mange timer foran TV-en i løpet av et år. TV-tittingen kan være farlig for helsen vår, særlig fordi vi ofte gjør det mens vi spiser mat med mye kalorier.

- Når du sitter der i transe, kan du spise på deg mange kalorier, sier Michael Thun i den amerikanske kreftforeningen.

- Høy kroppsvekt fører til en større risiko for hjertesykdom, kreft, leddgikt og en mengde andre sykdommer, sier Thun.

Folkehelseinstituttet sier at det ikke finnes gode nok tall for hele Norge, men resultater fra regionale undersøkelser styrker mistanken om at Norge er i ferd med å utvikle en fedmeepidemi.

Blant 40- og 45-åringer veier menn i gjennomsnitt 5 kg mer og kvinner 5,8 kg mer enn for 15 år siden.

Stadig flere utvikler fedme, i noen fylker er nå én av fem 40-45-åringer overvektige eller fete.

Løsning: Skru av TV-en, rydd bort potetgullposen og gå deg en tur.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning