NY STUDIE: Martin Neovius har ledet studien ved Karolinska Institutet. © Foto: Lina Eidenberg

Tenåringer med fedme øker risikoen for en tidlig død i like stor grad som personer som røyker 10 sigaretter om dagen, viser ny forskning fra Karolinska Institutet i Sverige.

Fedme øker risiko

De som er både overvektige og storrøykere har fem ganger så stor risiko for en tidlig død, sammenlignet med ikke-røykende personer med normal vekt.

- Fedme, så vel som overvekt i 18-årsalderen øker risikoen for tidlig død i voksen alder, uansett om personen røyker eller ikke, sier Martin Neovius, som har ledet studien.

Studien har tatt for seg 45.920 menn som var 18 år i 1969 og 1970, og har fulgt disse frem til i dag.

Unge, norske og overvektige

- Det er viktig å huske at dette er basert på bare èn studie. Dette er et felt det må forskes mer på, sier forsker ved Folkehelseinstituttet, Else-Karin Grøholt, til klikk.no.

Fedme og overvekt blir et større og større problem, også i Norge.

- En norsk undersøkelse viser at cirka 13 prosent av norske 15-åringer er overvektige eller har fedme, sier Grøholt.

Den nye folkeepidemien

Også i Norge er det gjort studier på overvekt og dødelighet, der forskerne fant ut at overvekt i ungdomsårene gir økt dødelighetsrisiko.

- Fedme er blitt den nye folkeepidemien og har overtatt etter tobakken. Fedme er den største trusselen mot folkehelsa, har helsedirektør Bjørn-Inge Larsen sagt til Dagbladet.no .

Les mer på:

Klikk Helse

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!