Urinveisinfeksjon

Urinveisinfeksjon kan drikkes bort

Urinveisinfeksjon kan kureres med en deilig, hjemmelagd bærjuice.

URINVEISINFEKSJON: Blærekatar er svært vanlig blant kvinner. En frisk bærjuice kan virke forebyggende.
URINVEISINFEKSJON: Blærekatar er svært vanlig blant kvinner. En frisk bærjuice kan virke forebyggende. Foto: Foto: Crestock
Publisert Oppdatert

Infeksjoner i urinblæren plager kvinner oftere enn noe annet helseproblem, bortsett fra forkjølelse.

Les også: Urinveisinfeksjon hos kvinner

Menn har også blæreinfeksjoner, men mye sjeldnere.

Les også: Urinveisinfeksjon hos menn

Juice mot urinveisinfeksjon

Plages du av gjentatte urinveisinfeksjoner, kan det være forsøket verdt å skaffe seg en juicepresse og lage en super juice mot urinveisinfeksjon.

Her er ingrediensene:

  • bringebær
  • tyttebær
  • jordbær
  • solbær
  • tranebær
  • multer

OBS: Ikke tilsett sukker - da mister du hele den forebyggende effekten.

Reduserer risikoen for urinveisinfeksjon

Friskpresset fruktjuice har også en beskyttende effekt. Og det er ikke de store mengdene som skal til - to desiliter frisk fruktjuice per dag er nok til å redusere risikoen for urinveisinfeksjon med 34 prosent, viser en finsk studie.

Samme mengde frisk bærjuice ga hele 72 prosent reduksjon.

Les også: Juicedietten som får deg ned i vekt

BAKTERIEPROBLEM: Såkalte probiotiske melkesyrebakterier er gunstige for å forebygge urinveisinfeksjon.
BAKTERIEPROBLEM: Såkalte probiotiske melkesyrebakterier er gunstige for å forebygge urinveisinfeksjon. Foto: Foto: Helle Aasand / Tine

Yoghurt og syrnet melk

Fordi urinveisinfeksjoner skyldes bakterier fra avføringen som vandrer opp i urinrøret, er det ikke så underlig at kostholdet kan påvirke risikoen for å få urinveisinfeksjon, rett og slett ved å endre bakteriesammensetningen i avføringen.

Probiotiske melkesyrebakterier som er bra for fordøyelsen, er også gunstige for å forebygge urinveisinfeksjoner. Disse bakteriene finner du i blant annet Biola, Cultura og Bio-Q (yoghurt og syrnet melk).

Urinveisinfeksjon rammer flest kvinner

Urinveisinfeksjoner oppstår som følge av at bakterier fra tarmen har forvillet seg opp i urinrøret og videre til blæreslimhinnen, der de forårsaker en betennelse.

Kvinnens anatomi gjør at kvinner lettere blir smittet enn menn. Du er spesielt utsatt for urinveisinfeksjon om du har samleie mer enn tre ganger i uken, om du allerede har en svekket allmenntilstand, eller om du fryser mye.

Tranebær stanser bakteriene

Symptomene på urinveisinfeksjon er at du må tisse ofte, og at det gjør vondt og svir. Du kan også få feber og blod i urinen om det får utvikle seg.

Det er vanlig å behandle urinveisinfeksjon med penicillin og rikelig med drikke, men i mildere tilfeller kan den kureres med tranebær.

Se video:

Urinveisinfeksjon (Barnehelseguiden)

- Tranebær inneholder en type flavonoider (proantocyanidiner) som sørger for at bakteriene ikke klarer å feste seg på innsiden av urinblæren. Vi vet imidlertid ikke hvor mye tranebær som er nødvendig og hvor lenge man bør ta det. Ei heller hvilke form tranebær bør inntas i, sier ernæringsbiolog Lise von Krogh.

Hun viser til en artikkel i Tidsskrift for den norske legeforening.

Tilbake til Klikk Kosthold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning