Lungebetennelse

Symptomene på at du har lungebetennelse

Tilstanden kan være alvorlig og det er viktig med rask behandling.

TUNG PUST: Feber, tung pust og hoste med slim kan tyde på lungebetennelse.
TUNG PUST: Feber, tung pust og hoste med slim kan tyde på lungebetennelse. Foto: gettyimages.no
Publisert Oppdatert

Lungebetennelse er noe alle kan få og for noen kan det være farlig. Jo mer omfattende lungebetennelsen er, jo tyngre blir det å puste.

- Lungebetennelse kan skyldes både virus og bakterier, og noen ganger en blanding av begge, sier overlege, avdeling for vaksineforebyggbare sykdommer i Folkehelseinstituttet, Are S. Berg.

Virus vanligst for små barn

Det finnes to typer lungebetennelse:
- Den ene typen skyldes virus som smitter ved at en som er syk hoster eller nyser i nærheten av deg.
- Den andre er forårsaket av bakterier som kommer fra egen munnhule.

Det finnes en type som er forårsaket av bakterier som smitter og det er mycoplasma. Den smitter ved at en syk hoster, og deretter får du bakterien ned i luftveiene når du trekker pusten.

Det finnes også et spesielt virus (RSV), som kan gi helt små barn en smittsom og alvorlig lungebetennelse, ifølge Felleskatalogen.

- For små barn er virus vanligst, mens hos voksne og eldre er det vanligere med bakterier som årsak, ifølge overlege Are S. Berg.

Han forteller at det er de eldste og yngste av oss som er mest utsatt for å få behandlingskrevende og mer alvorlig lungebetennelse.

Les også: Du kan ha diabetes uten å vite det

Influensa kan bidra til å utvikle lungebetennelse

Sykdommen vil fortone seg forskjellig, både avhengig av pasientens alder og hva den er forårsaket av.

- Man kan ikke snakke om inkubasjonstid, fordi lungebetennelse er en infeksjon som kan skyldes mange forskjellige virus og bakterier. Det vil helt avhenge av forhold ved den som er smittet, og av hvilke bakterier eller virus man er smittet med, sier Berg.

Influensa er blant de vanligste virus som kan bidra til utvikling av lungebetennelse.

LUNGEBETENNELSE: - Det kan ta svært lang tid å komme seg av en lungebetennelse. Noen ganger uker, andre ganger måneder, sier lungespesialist og indremedisiner dr. med. Sjur Humerfelt.
LUNGEBETENNELSE: - Det kan ta svært lang tid å komme seg av en lungebetennelse. Noen ganger uker, andre ganger måneder, sier lungespesialist og indremedisiner dr. med. Sjur Humerfelt. Foto: gettyimages.no

- Det er også gjort en god del undersøkelser som viser at særlig pneumokokk-bakterien, som er den vanligste lungebetennelsesbakterien, lettere kan gi lungebetennelse når du er smittet av influensa-virus, sier Berg.

Les også: Derfor blir du syk om våren

Lungebetennnelse kan starte akutt

- Symptomer og sykdomsforløp ved lungebetennelse, som vi på fagspråket kaller pneumoni, kan variere svært mye, sier spesialist i indremedisin og lungesykdommer ved KAL klinikken, dr.med. Sjur Humerfelt.

Han forklarer at det kan starte akutt med voldsom sykdom, blodforgiftning og død som utfall.

Lungebetennelsen kan også være kraftig med komplisert forløp der det forekommer væske i lungeposen og der det er nødvendig med sykehusinnleggelse i flere uker.

Den mildeste varianten er mer bronkitt-lignende sykdom der feber, tung pust og hoste med slim ofte er tilstedeværende.

Les også: Symptomer på lungefibrose

Derfor blir du tungpustet

Det er infeksjonen som gir betennelse i lungene og gjør det vanskelig å puste. Betennelsen hindrer lungene i å bevege seg friksjonsfritt mens du puster.

Du kan også ha symptomer som nedsatt matlyst, du kan føle deg trøtt og svak og ha problemer med å få i deg nok væske. Ved blålig skjær på leppene eller fingerneglene, eller at du blir uklar, må du ringe 113 umiddelbart. Det kan være et tegn at du får for lite oksygen, ifølge helsenorge.no.

Det er viktig å oppsøke lege dersom du har symptomene som er beskrevet. Hos legen vil du bli undersøkt med stetoskop og ofte blir det tatt en blodprøve (CRP).

Blodprøven CRP, som står for C-reaktivt protein er nyttig fordi CRP stiger ved akutte, bakterielle infeksjoner og kan brukes som et tegn på hvor kraftig en infeksjon eller inflammasjon er.

Verdien stiger raskt ved begynnende sykdom, gjerne i løpet av det første døgnet, og normaliserer seg hurtig når sykdommen er i bedring, ifølge Helseleksikonet.

Les også: Du kan få herpes på øyet

Dette kan du gjøre selv

Ifølge helsenorge.no er det flere ting du kan gjøre selv for å lette symptomene og bli fortere frisk:

Hvile: Ikke press deg til å gjøre noe du ikke føler deg frisk nok til.

Drikk mye: Drikk rikelig med vann så du ikke blir dehydrert.

Snu deg i sengen: Snu deg rundt minst en gang i timen når du er våken. Pust dypt 5 til 10 ganger og host kraftig et par ganger. Det hjelper å få opp slim fra lungene.

Ta smertestillende: Reseptfrie smertestillende medikamenter som ibuprofen eller paracetamol kan hjelpe dersom du har smerter og feber. Husk å følge pakningsvedlegget nøye.

Stump røyken: Røyking er skadelig for lungene og øker sannsynligheten for en ny lungebetennelse.

Les også: Alt du trenger å vite om forkjølelse

- Bruk sunn fornuft og ikke press deg

- Det kan ta svært lang tid å komme seg av en fra en slik sydom. Noen ganger uker, andre ganger måneder, sier dr.med. Sjur Humerfelt.

Han forteller at enkelte pasientgrupper er spesielt utsatt, som kreftpasienter, de som har astma, kols eller pasienter som bruker immunsupressiv behandling.

Det er viktig å være oppmerksom på feber, vitale tegn med symptomer og ellers hvordan man føler seg, forklarer spesialisten.

Når infeksjonen er over og du føler deg bedre, bør du allikevel ta det rolig en stund.

- Følg kroppens signaler, bruk sunn fornuft og ikke press deg, sier lungespesialisten.

Dersom infeksjonen ikke er tilstrekkelig behandlet kan man få tilbakefall. Da er det viktig å oppsøke lege på nytt.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning