Fjerning av liktorner

Er du en av dem som bør bytte sko i løpet av dagen?

Noen er nemlig ekstra utsatt for liktorner.

BEHANDLINGSVERDIG: En fot som ser slik ut, er grusomt vond og trenger omsorg. Her sees en begynnende liktorn på stortåen, samt depoter med hard hud. Under stortåballen ligger en flis og ytterst til venstre under lilletåen vokser en gjenstridig liktorn.
BEHANDLINGSVERDIG: En fot som ser slik ut, er grusomt vond og trenger omsorg. Her sees en begynnende liktorn på stortåen, samt depoter med hard hud. Under stortåballen ligger en flis og ytterst til venstre under lilletåen vokser en gjenstridig liktorn. Foto: Foto: Gry Cat. Wold
Publisert Oppdatert
BEHANDLINGSVERDIG: En fot som ser slik ut, er grusomt vond og trenger omsorg. Her sees en begynnende liktorn på stortåen, samt depoter med hard hud. Under stortåballen ligger en flis og ytterst til venstre under lilletåen vokser en gjenstridig liktorn.
BEHANDLINGSVERDIG: En fot som ser slik ut, er grusomt vond og trenger omsorg. Her sees en begynnende liktorn på stortåen, samt depoter med hard hud. Under stortåballen ligger en flis og ytterst til venstre under lilletåen vokser en gjenstridig liktorn. Foto: Foto: Gry Cat. Wold

Mange opplever å få vonde punkter på føttene.

Er du uheldig, kan du få såkalte liktorner, og de kan være fryktelig vonde hvis de sitter på "feil" sted.

Kan oppstå på et par dager

- Liktorner kan oppstå relativt raskt hvis det er vedvarende trykk mot huden. Jeg har sett så mange årsaker til liktorner at det er vanskelig å peke på en enkelt årsak til at de oppstår, sier fagansvarlig i Fotterapeutforbundet, Christina Stokvik Holmen.

Hun opplever at så mange som en fjerdedel av pasientene hennes har, eller har hatt, liktorner.

Hennes beste tips til å forebygge liktorner, er å sikre at du går med riktige sko, og å bytte sko i løpet av dagen hvis du har et gående og stående yrke.

- Gå gjerne en halv dag i et par sko, og en halv dag i et annet par sko, sier Holmen. 

Lettere å forebygge enn å fjerne

For å forebygge liktorner er det nyttig å se på skotøyet og kjenne ekstra godt etter når du tar av og på sko og sokker, at noe ikke strammer eller irriterer huden.

- Du bør veksle på skoene du går med, og bytte ofte. Det er aller viktigst at det er fornuftige sko som ikke har en fasong som legger press på tær eller fotsåle. Pass på at bredde, høyde, og lengde på skoene passer til foten din, sier Holmen.

Dette vil også gjøre at du lettere unngår gnagsår.

For store sko som du glir i, eller for små sko som klemmer tærne sammen, er også uheldig. Likeså en søm på sokken som legger press, tær som gnisser, eller ujevnheter i skosålen.

Du kan også få liktorn i etterkant av fotvortebehandling. Derfor bør du være forsiktig med å fryse vekk vorter selv.

Symptom på låsning eller feilstilling

Er liktornen tilbakevendende tross behandlinger, kan det være at årsaken ligger i skjelettet eller leddene.

- En låsning i hoften kan gjøre at du belaster motsatt ben mer, og dermed får den ene foten større belastning enn den andre. Det er viktig at terapeuten som skal hjelpe deg, kan biomekanikk og finne årsaken til at tornen oppsto, forteller Holmen.

Feilstilling av tærne kan også være årsaken bak en torne, eller den kan oppstå som følge av en ujevnhet i selve beinet inni foten.

"Om man har gjentatte plager med liktorn bør et røntgenbilde tas av foten. Man ser da etter små utvekster av benet som kalles exostoser. De kjennes som små kuler under huden. Disse skjelettmisdannelsene kan, hos noen, være årsak til vedvarende plager med liktorn. I slike tilfeller anbefaler ortopediske kirurger ofte en relativt enkel operasjon", skriver Oslo Hudlegesenter.

Feilstillinger kan også være årsak til andre ubehagelige fotplager, som hammertå og hallux valgus.

Laserterapeut Drude E. Klingen ved Drammen laserklinikk tror ikke at det er ofte skjelettplager som ligger til grunn for liktornen.

- Vi har fjernet mange liktorner med laser og har aldri hørt om at de har kommet tilbake på grunn av exostoser, sier hun.

Det meste er symptombehandling

De aller fleste behandlingene som finnes mot torner, er symptombehandling.

Tornen er et symptom og årsaken kan være alt fra nevnte feiltilpasset skotøy til feilstillinger i skjelettet.

- Et plaster fjerner ikke feilstillinger i foten. Derfor bør man utrede problemet ordentlig med én gang, i stedet for å la problemet vokse seg stort og smertefullt. Det kan ta opptil et år å bli kvitt plagene når de først oppstår, sier Holmen.

Jo tidligere du kommer til fagpersoner, jo lettere kan de hjelpe deg.

- Når en har gått seg inn i et problem, er det ikke alltid så lett å gå seg ut igjen, understreker Holmen.

Stikker inn i foten som en torne

En liktorn er en fortykning i det ytterste laget av huden, som oftest på tærne eller under fotsålen.

Den kan være smertefull og oppstår av gjentatt eller vedvarende slitasje, trykk eller press mot ett punkt på foten, som fører til at huden setter inn forsvar.

Hudens forsvar er å lage mer hud. Det er gunstig når vi for eksempel får træler på hendene i stedet for at huden sliter huden til blods, hvis vi hendene for stor påkjenning.

En liktorn er også fortykket hud. Forskjellen på liktorner og træler er at liktornen vokser innover, fordi den ikke har mulighet til å vokse utover. Dermed stikker den harde huden inn i foten som en kjegle eller torne.

Kilder: NHI.no, Oslo Hudlegesenter, Hudlegen.no, Hudlegekontoret.no.

Behandling av liktorner

Det er flere måter du kan angripe problemet på, dersom du har en liktorn til besvær.

Hvis du har forsøkt egenbehandling uten godt resultat, eller du har gått til fotterapeut lenge (et år eller mer) uten at den er blitt borte, kan det være at du har en ekstra gjenstridig torne som er blitt kronisk.

Da er det anbefalt å enten få den fjernet kirurgisk eller med laser.

Ifølge Klingen er det ikke vondt å fjerne liktorn med laser.

- Du får bedøvelse, så du kjenner ingenting. Etterpå får du sårsalve og plaster, som skal skiftes ca en gang om dagen i en ukes tid, forklarer hun.

Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev her.

Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!

Egenbehandling

Det finnes mange produkter på markedet, som liktornplaster og liktornpenn.

Uansett hvilket preparat du velger, les instruksjonene nøye og følg bruksanvisningen. Vær klar over at egenbehandling som regel kun adresserer symptomet (som er tornen) og ikke årsaken (som er skoen / ganglaget / ledd- eller skjelettplagene).

De fleste preparatene er innsatt med salicylsyre. Syren løser opp den harde huden og bidrar til at det dannes ny, frisk hud.

- Disse må aldri brukes av personer med diabetes, advarer Holmen.

- Syren etser inn i huden og fordi personer med diabetes kan ha dårligere sirkulasjon og førlighet i føttene skal de ikke behandle dem med syre på huden.

Syreprodukter kan virke mot sin hensikt på den måten at det kan skade frisk hud i tillegg til å ha begrenset effekt mot selve tornen.

Fotbad, lett filing, en god fotkrem og et avlastningsplaster er en trygg måte å egenbehandle på.

Fotterapeut

Forsikre deg om at fotterapeuten er godkjent autorisert terapeut, og ikke en fotpleier. 

Fotpleier er ikke en beskyttet tittel, hvilket innebærer at hvem som helst kan kalle seg det.

Har du en gjenstridig torne bør terapeuten i tillegg være utdannet i biomekanisk terapi.

- Derigjennom har terapeuten utvidet kunnskap om fotens bevegelse og avlastning, sier Holmen.

For å finne årsaken til tornen vil terapeuten gjøre en ganganalyse.

- Trår du skjevt av vane, av en låsning, eller har du en skjevstilling, skjeve sko og så videre, kan det være årsaken. Da behandler man tornen samtidig som man for eksempel kan henvise til fysioterapi for låsningene.

erapeuten kan også hjelpe med avlastningssåle, eller tipse om øvelser du kan gjøre for å endre ganglaget.

Fjerning med laser

Kan være nødvendig med kroniske torner

- Vi lasrer liktornen med CO2-laser. Det er en lege som gjør det her hos oss, han har jobbet her i ni år. Laseren brenner bort liktornen uten å være nær frisk hud, forklarer Drude E. Kilen ved Drammen laserklinikk.

Det vil si at liktornen fjernes på lignende måte som man fjerner føflekker med laser.

- Vi har fjernet mange liktorner med laser og jeg har ikke hørt om at de har kommet tilbake på grunn av exostoser.

Mange laserklinikker har som prinsipp at du betaler for fjerningen. Det vil si at dersom problemet kommer tilbake, får du ny fjerning gratis.

Kirurgisk fjerning

Når årsaken ligger i exostoser eller misdannelser

Såkalte exostoser, utvekster på skjelettet, kan legge press mot foten eller tærne innenfra, og gi opphav til torner.

"Sykdommer eller medfødte skjelettmisdannelser kan gi anledning til clavusdannelse, men der må behandlingen bli operasjon på kirurgisk avdeling. Denne består i fjernelse av skjelettmisdannelsen", skriver Hudlegekontoret.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning