Fotsopp

Tinea pedis

Sist oppdatert 11.06.2015

Fotsopp kommer av at dermatofytter - en type sopp, infiserer huden mellom tærne. Fotsopp trives godt i fuktig miljø, og er vanligst hos unge voksne og idrettsutøvere.

Fotsopp kommer i 90 prosent av tilfellene av at dermatofytten trichophyton rubrum infiserer huden mellom tærne. Fotsopp kan også spre seg til fotsålen og hælen. Dermatofytten trives best i varmt og fuktig miljø, og fotsvette, tette sko og klamme sokker kan øke risikoen for infeksjon. Fotsopp er vanligst hos unge voksne og idrettsutøvere. Hos idrettsutøvere kalles infeksjonen "athletes foot".

Symptomer

Fotsopp gjør at huden blir tørr og sprekker, og kan klø eller gi en brennende og stikkende følelse.

Huden kan da bli tørr og sprekke, begynne å klø, og man kan få en brennende eller stikkende følelse mellom tærne. Fotsoppen kan også spre seg til fotsåler, sidene av foten og hælen. Huden her blir ofte tykk og sprekker, og man kan få samme kløende, brennende eller stikkende følelse over hele fotsålen. Spredning av fotsopp til resten av foten er noe vanligere ved psoriasis. I kompliserte tilfeller der huden har sprukket og blitt infisert med bakterier, kan man få væskende sår. 

Behandling og forebygging

Fotsopp behandles med soppdrepende krem.

Fotsopp lokalisert mellom tærne behandles med soppdrepende krem. Dersom fotsoppen har spredt seg til resten av foten, behandles man i to uker. I kompliserte tilfeller der huden har dype sprekker med bakterieinfeksjon, eller lokalbehandling med krem ikke har fungert, gis soppdrepende medisin som tablettkur i en til fire uker. Hvis man i tillegg har bakterieinfeksjon, gis antibiotika. 

For å forebygge fotsopp bør man sørge for god hygiene og å holde føttene tørre. Man bør sørge for å tørke området mellom tærne godt etter dusj og bad, gjerne med hårføner. Sandaler bør brukes i svømmehall og offentlige garderober. Våte sokker bør unngås, og ved fotsopp bør man bruke bomullssokker som skiftes ofte og vaskes på seksti grader. Man bør bruke luftige sko så langt det er mulig. Ved plagsom fotsopp som stadig vender tilbake, kan man prøve pudder med antisoppmiddel. 

Undersøkelse og diagnostikk

Fotsopp kan lett diagnostiseres ut fra undersøkelse av foten og symptomer.

Fotsopp kan lett diagnoseres ut fra undersøkelse av foten og symptomer. I tilfeller der man er usikker, eller der lokalbehandling ikke har fungert, kan man ta avskrapningsprøve som undersøkes i mikroskop, eller prøve som sendes til dyrkning. Det er for å finne ut om infeksjonen er forårsaket av en sjeldnere sopptype som trenger annen behandling. Ved væskende sår tas også bakterieprøve. 

Årsak

Fotsopp kommer i 90 prosent av tilfellene av at dermatofytten trichophyton rubrum infiserer huden mellom tærne.

Fotsopp kommer i 90 prosent av tilfellene av at dermatofytten trichophyton rubrum infiserer huden mellom tærne. Den soppen trives godt i varmt og fuktig miljø. Fotsvette, tette og fuktige sokker eller sko kan øke risikoen for infeksjon. Sopp kan spres mellom mennesker, og typiske steder der man kan bli smittet, er svømmehaller, offentlige bad og garderober. 

Prognose

Fotsopp er vanligvis ukomplisert og har en god prognose.

Fotsopp er vanligvis ukomplisert og lar seg som regel behandle med soppdrepende krem. 

Fakta om Fotsopp:

Fotsopp kommer av at dermatofytter - en type sopp, infiserer huden mellom tærne. Fotsopp kan også spre seg til fotsålen og hælen. Gir tørr og sprukken hud, og kan gi kløe og en brennende og stikkende følelse i huden. Behandles med soppdrepende middel.

Fotsopp trives godt i fuktig miljø, og er vanligst hos unge voksne og idrettsutøvere.

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Kristin Tånes

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Hudsykdommer:

Hudsykdommer er sykdommer som affiserer huden og som gir synlige forandringer i hudoverflaten. Til hudsykdommer regnes også sykdommer i hår og negler. De ulike hudsykdommene manifesterer seg gjennom utslett i huden, for eksempel i form av flekkvise fargeforandringer, væske- eller pussfylte blemmer, knuter eller områder med fortykket eller skjellende hud. Noen gir i tillegg plagsomme symptomer som kløe og smerter.

Mange hudsykdommer forverres gjennom ytre påvirkning, for eksempel tørr luft, varme, kulde eller sterke såper. Psykisk stress kan også forverre mange typer hudlidelser.

Blant de hudsykdommene som forekommer hyppigst i Norge er psoriasis og forskjellige former for eksem. Andre svært vanlige hudlidelser er elveblest, akne og rosacea.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk