BRUK AV NESESPRAY

Tett nese? Ikke gå i denne fella

Hvert år blir mange nordmenn avhengige av nesespray.

<b>KAN SKAPE AVHENGIGHET:</b> Nesepray kan være redningen dersom nesen går potte tett, men det er en grunn til at man advarer mot å bruke det i lengre enn 7-10 dager sammenhengende.
KAN SKAPE AVHENGIGHET: Nesepray kan være redningen dersom nesen går potte tett, men det er en grunn til at man advarer mot å bruke det i lengre enn 7-10 dager sammenhengende. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

– Tett nese skyldes at slimhinnen i nesen svulmer opp. Da blir luftpassasje mindre, og det blir vanskeligere å puste gjennom nesen, sier Mia Meland, farmasøyt og fagredaktør hos Apotera apotek.

Årsaken til at dette skjer kan være at man får luftveisinfeksjon, eller at man får en allergisk reaksjon.

– Det samme gjelder for begge tilfellene: Slimhinnen i nesen reagerer på denne måten for å kvitte seg med det, forteller Meland.

Mia Meland, farmasøyt og fagredaktør, Apotera apotek
Mia Meland, farmasøyt og fagredaktør, Apotera apotek

Slimhinneavsvellende nesespray virker da ved å få slimhinnen i nesen til å trekke seg sammen så det blir lettere å puste. Det finnes ulike styrker til voksne og barn, og det er viktig å velge riktig i forhold til alder.

Noen nesespray reduserer også rennende nese, som noen kan være plaget med når nesen er tett. Slike nesespray skal brukes i maks 7-10 dager sammenhengende.

– Når man handler legemidler eller andre produkter i apotek, skal apotekpersonalet sikre at kunden er kjent med hvordan det brukes og få annen viktig informasjon, sier Meland.

Hun får støtte av Andrine Forsén Bisbo, lege hos Hjemmelegene.

– Vanlig nesespray, den man får kjøpt på apoteket, virker ved å få de små blodkarene i nesen til å trekke seg sammen, og dermed minker hevelsen. Saltvanns-nesespray har den funksjonen at den løser opp det seige sekretet, og dermed bedrer luft-passasjen. Ved mer kroniske plager med hovne slimhinner i nesen, finnes det andre typer nesespray som er reseptbelagt, og disse virker på en litt annen måte.

Les også: Bruker du nesesprayen riktig?

Les pakningsvedlegget nøye

Det er viktig å alltid følge instruksjonene på pakningsvedlegget, selv ved medisin som er kjøpt reseptfritt. Nesespray er effektivt til å lindre ubehag ved tett nese, samt til å forebygge bihulebetennelse.

– Men det kan virke mot hensikten hvis man bruker det lengre enn anbefalt, som er maks 10 dager for voksne. Da kan nemlig blodårene miste sin naturlige evne til å trekke seg sammen, og dermed medføre ytterligere tetthet av nesen, forteller Bisbo, og legger til:

– Hvis man opplever kraftige bivirkninger til nesesprayen, eller bivirkninger som ikke er nevnt i pakningsvedlegget, må man kontakte lege.

Meland anbefaler å starte med å pusse nesen forsiktig, pumpe noen spray i luften til det kommer en jevn dusj av flasken og spraye i begge nesebor.

– Maks antall doseringer i løpet av dagen kan avhenge av type nesespray og alder. Les derfor pakningsvedlegget, og følg doseringen nøye, råder hun.

Les også: Dette er tegnene som betyr legebesøk

Andrine Forsén Bisbo, lege hos Hjemmelegene
Andrine Forsén Bisbo, lege hos Hjemmelegene

Blitt avhengig?

I følge Meland kan det være flere årsaker til at salget av nesespray har økt de siste årene. En av disse kan være at det er såpass tilgjengelig for folk å få tak i nesespray, siden man kan kjøpe det i dagligvarebutikker og på bensinstasjoner.

– I disse utsalgsstedene kan man ikke få veiledning i riktig bruk av legemidler, og det kan være ganske uheldig. Det kan føre til at flere blir avhengig og dermed fortsetter å bruke det fast, og da øker salget. Det er vanlig å bli tett i nesen når man har en allergi, blir syke på grunn av forkjølelse eller andre luftveisinfeksjoner, sier Meland.

Det kan være flere hundre tusen i Norge i dag som er avhengig av nesespray, har overlege og forsker Sverre Karmhus Steinsvåg anslått overfor forskning.no.

– Høsten blir ganske mange smittet av forkjølelse. Det er ubehagelig å være veldig tett, så da er det naturlig at mange ønsker å gjøre noe med det. Og det er som regel ikke noe problem å bruke en slik nesespray i noen dager, det er når det blir brukt i for mange dager at det kan bli et problem, legger hun til.

Les også: Dette er tegn på kronisk tett nese

Slik venner du deg av nesespray

Det viktigste er at man holder seg til anbefalingene på pakken om dosis, hyppighet og varighet av behandlingen, påpeker Bisbo. De fleste som overstiger dette vil etterhvert oppleve at nesen tetter seg uten egentlig sekret i nesen.

– Den beste måten å komme seg ut av dette på er å helt stoppe med nesespray, og akseptere at nesen vil være tett en periode. Man kan forsøke å bruke saltvanns-nesespray for å lindre plagene. Tettheten vil da oftest forsvinne i løpet av noen dager. Hvis tettheten i nesen likevel fortsetter i lengre tid, vil jeg anbefale at man tar en snakk med en lege om det, forteller Bisbo.

Har man allergi for eksempel, så er slimhinneavsvellende nesespray helt feil behandling. Så avhengigheten kan fort komme hvis man fortsetter å være tett og ikke finner ut hva årsaken er. Det som skjer når man bruker nesespray for lenge er at man blir tett på grunn av nesesprayen. Da må man bruke nesesprayen oftere og oftere for å få effekt, forklarer Meland.

– Rådet når man skal venne av nesespray er å stoppe på dagen og stå i ubehaget i en liten stund til nesen normaliserer seg, og bruke saltvannsspray eller nesehorn for å skylle nesen innimellom. Man kan også snakke med legen sin om man kan få resept på en type nesespray som virker ved å redusere betennelse og dermed hevelse i nesen, sier hun.

Les også: (+) Diagnosene som kan være årsaken til at du aldri lykkes med slankingen

Bruk av nesespray hos barn

Man skal være forsiktig med å bruke nesespray til barn, spesielt til de aller minste. Hvis de er veldig tett og det er på grunn av en forkjølelse, så kan det brukes i maks fem dager sammenhengende, i følge farmasøyten.

– Barn under to år bør ikke bruke annen nesespray enn saltvannsspray. Bruk til de minste bør kun brukes etter anbefaling fra lege, farmasøyt eller annet helsepersonell, forteller Meland.

Bisbo har en klar oppfordring:

– Mitt motto er alltid minst mulig medisin i kortest mulig tid hos barn. Dette gjelder også nesespray. De fleste barn kan komme seg fint gjennom en forkjølelse med saltvanns-nesespray eller -dråper. Hvis man likevel velger å bruke nesespray, er det ekstra viktig å overholde dosis og intervaller.

Denne saken ble første gang publisert 21/01 2022, og sist oppdatert 21/01 2022.

Les også