Overgangsalder

Dette var det ingen som fortalte deg om overgangsalderen

Hetetokter har vi hørt om, men visste du at overgangsalderen også kan gi sexlivet et løft?

ULIK VARIGHET: Mens noen sliter med hetetokter i mange år, har andre dem bare en kort periode.
ULIK VARIGHET: Mens noen sliter med hetetokter i mange år, har andre dem bare en kort periode.
Publisert Oppdatert

Før var gjerne overgangsalderen svært privat og noe man helst ikke snakket høyt om.

I dag ser det imidlertid ut til at det er blitt lettere for kvinner flest å prate om emnet.

- Overgangsalderen, og plager i forbindelse med denne, er ikke lenger så tabubelagt. I dag er det en ny generasjon som kommer i denne alderen, og de er vant til å stille spørsmål. De ønsker svar på det de lurer på og gjerne også behandling, sier Mette Moen.

Varierer mye

Det er tiden omkring kvinnens siste menstruasjon som kalles overgangsalder.

Hos noen kan den starte i slutten av 30-årene, mens andre ikke merker noe før de har passert 50 og menstruasjonen opphører.

- Overgangsalderen er en normal biologisk prosess som alle kvinner går igjennom, men det er forskjellig hvordan kvinnene opplever denne perioden. Omtrent 1/3 får ingen plager, 1/3 får moderate plager og 1/3 får mer uttalte plager forårsaket av at kjønnshormonene i kroppen faller, sier gynekolog ved Volvat, Anita Soland.

Siden plagene varierer mye fra kvinne til kvinne, kan det være vanskelig å vurdere selv hva som er normalt eller ikke.

- Det beste rådet hvis du har spørsmål om overgangsalderen, eller lurer på om det du opplever er vanlig, er derfor å ta kontakt med din gynekolog, sier hun.

 

Likevel er det nok ikke alt du visste om overgangsalderen.

Her er noen av de kroppslige endringene du kanskje ikke kjente til.

 

1. Mange sliter med søvnløshet

- Dette er hos mange det mest plagsomme symptomet fordi de fleste fortsatt er yrkesaktive og må fungere optimalt. Man vet ikke helt hvorfor søvnproblemene oppstår, men en del vekkes muligens av hetetokter som gjerne er mest uttalt om natten, sier Moen.

 

2. Det er vanskelig å forutsi når overgangsalderen kommer

Det er ikke mulig å slå fast akkurat når overgangsalderen kommer, men en pekepinn kan du likevel få.

- Ofte går det samme mønsteret igjen fra mor til datter så det er lurt å orientere seg litt, mener Moen.

- Blodprøver kan også gi en pekepinn. Sammen kan hetetokter og blodprøver  antyde at østrogenverdiene er synkende, legger Soland til. 

 

3. Hjertebank er et vanlig problem

- I forbindelse med hetetokter kommer det gjerne hjertebank. Dette skyldes at blodkarene utvidere seg på samme måte som det kan ses rødme av huden, forteller Moen.

Soland bekrefter at dette er en vanlig plage i overgangsalderen.

 

4. En del får dårligere hukommelse

En del kvinner opplever at hukommelsen blir dårligere omtrent samtidig som de kommer i overgangsalderen.

- Dette stemmer, men det diskuteres om dette har direkte relasjon til at østrogenet blir borte eller om det er et aldersfenomen da det også kan ses hos menn, sier Moen.

 

 

5. En hetetokt kan vare en god stund

Det vanligste symptomet på østrogenmangel er hete- og svettetokter, og til tross for at det engelske ordet "hot flashes" antyder det, er de ikke alltid over etter en kort stund.

- De kan vare fra noen sekunder til litt lengre, og de varierer fra en følelse av å bli litt varm til å bli våt av svette. Hos noen kommer de mange ganger i timen, mens andre kun har de en sjelden gang, sier Soland. 

Hun forteller at noen har hetetokter kun en kort periode, mens andre har de i mange år.

Hos de fleste blir det imidlertid bedre over tid.

 

6. Risikoen for høyt kolesterol og høyt blodtrykk stiger

- Når østrogen forsvinner, endres kolesterolsammensetningen så det kommer mer av det ugunstige LHL-kolesterolet og mindre av det gunstige HDL-kolesterolet. Østrogen kan også ha en viss beskyttende effekt mot høyt blodtrykk på grunn av utvidelse av blodkarene, sier Moen.

 

7. Man er mer utsatt for brystkreft og beinskjørhet

Videre kan risikoen for brystkreft stiger med økende alder, og jo senere overgangsalderen inntrer, jo mer øker risikoen.

- Rett etter overgangsalderen skjer et relativt kraftig fall i beinmassen, i tillegg til at man får et aldersrelatert fall. Derfor er kvinner mer utsatt for beinskjørhet enn menn, og tidlig overgangsalder øker risikoen, sier Moen.

 

8. Noen legger på seg mer enn før

Mange kvinner som nærmer seg overgangsalder plages av mer generelle symptomer som plager fra muskler og skjelett, konsentrasjonsvansker, trøtthet og dårlig humør.

- Flere kvinner synes også de legger på seg fordi fettfordelingen blir annerledes, og mer fett samler seg rundt midjen. En annen viktig faktor her er at vi stort sett er for inaktive i forhold til det daglige kaloriinntaket, sier Soland.

 

Men alt blir heldigvis ikke til det verre!

9. Sexlivet kan bli bedre etter overgangsalderen

Det at du kommer i overgangsalderen betyr ikke at du ikke vil ha glede av sex lenger.

Tvert i mot!

- Når barna er ute av huset, og kvinnen ikke lenger behøver å tenke på prevensjon eller forstyrrende blødninger, kan sexlivet faktisk bli enda bedre, sier Moen.

 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning