Dette er karbohydrat-maten du bør velge

Brød, pasta og potet er på lista.

FULLKORN: Grove brød- og kornprodukter har et høyere innhold av gode næringsstoffer sammenlignet med matvarer laget med kun hvitt hvetemel.
Publisert

(SIDE2): Du trenger absolutt ikke å kutte ned på karbohydratinntaket for å komme i bedre form, skriver Expressen.se.

Den svenske avisen har fått kostholdstips av professor og overlege Mai-Lis Hellenius om hvilke karbohydratkilder du bør velge og hvorfor.

Pasta, potet og brød

Dette er alle matvarer som de siste årene mange har vært skeptiske til å spise. En av hovedgrunnene til denne skepsisen er lavkarbobølgen og fokuset på karbohydrater i forhold til blant annet overvekt. Men du trenger slettes ikke å droppe pastaretter, poteter eller brødskiver. Tvert imot så kan dette være riktig så næringsrik mat.

Professor og overlege ved Livsstilsmottagningen på Karolinska universitetssjukhus, Mai-Lis Hellenius, sier til Expressen.se at det finnes både bra og mindre bra pasta.

- Det finnes bedre alternativer enn for eksempel snarkokt makaroni, som blant annet fullkornspasta og fiberrik- og proteinrik pasta, forklarer Hellenius. 

GÅ FOR GROVT når du handler brød.

Professoren påpeker også at man må tenke på porsjonsstørrelse og hva du har som tilbehør i pastarettene. En sunnere pastarett får du for eksempel ved å bytte ut fløtesausen med en tomatbasert saus med olivenolje og skalldyr, tipser hun.

I perioden da matvarer med lav glykemisk indeks var det heteste innen trenddietter, fikk poteten gjennomgå. Poteter kan nemlig ha relativt høy glykemisk indeks som igjen kan gi rask blodsukkerstigning. Men det er forskjeller på hvordan du spiser potetene, og hva du spiser sammen med potetene vil også være av betydning i forhold til hvordan det påvirker blodsukkeret.

LES OGSÅ: - Poteten er sunnere enn du tror

- Hvis man koker potetene med skall og avkjøler dem, så har det mindre innvirkning på blodsukkeret, sier Mai-Lis Hellenius og forklarer at kalde poteter har lavere glykemisk indeks enn nykokte. Poteter bidrar blant annet med både C-vitamin og kalium.

Brød

Helsedirektoratet anbefaler å spise grove brød- og kornprodukter hver dag og tidligere i år skrev Side2 om at nordmenns brødvaner stadig blir grovere. 

- 48 prosent svarer at de spiser grovere enn før i Opplysningskontoret for brød og korns egne undersøkelser de tre siste årene, sa daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, Torunn Nordbø, til Side2. 

Grove brød bidrar med flere gode næringsstoffer og Mai-Lis Hellenius forklarer at grove, fiberrike brød er en god kilde til blant annet B-vitaminer, jern og selen.

Kornblanding

Det er mange ulike frokostblandinger på markedet, men mange av disse kan bidra til et stort inntak av tilsatt sukker i tillegg til at næringsinnholdet ikke er noe særlig å skryte av. Velger du derimot usukrede kornblandinger, eller lager sin egen frokostblanding med for eksempel havregryn, nøtter og frø, så får du i deg flere viktige næringsstoffer som kroppen din trenger. I tillegg vil det kunne bidra til et mer stabilt blodsukker og en bedre metthetsfølelse.

FRISTENDE OG FARGERIKT: Rotgrønnsaker kan for eksempel stekes, kokes, bakes i ovn eller brukes til å lage grønnsakschips.

Rotgrønnsaker

Rotgrønnsaker er både sunt, godt og billig. De inneholder få kalorier samtidig som de bidrar med flere vitaminer og mineraler. Eksempler på rotgrønnsaker er gulrøtter, reddiker, sellerirot, kålrot og rødbeter.

Frukt

Ja, frukt har et naturlig innhold av fruktsukker, men husk at frukter også bidrar med så mye mer.

- Det er stor forskjell på å spise frukt og dermed få i seg fruktsukker, og å spise en sjokolade eller bolle med raffinert sukker, har ernæringsfysiolog Camilla Andersen tidligere uttalt, ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Velg å spise hele frukter fremfor å drikke juice, da du dermed får i deg fiber i tillegg til vitaminer og mineraler.

- Det er bedre å spise hele frukter. Da får du også i deg fiber og det tar lengre tid for kroppen å ta opp fruktsukkeret, forklarer Mai-Lis Hellenius.

Belgfrukter - bønner, linser, kikerter, erter

I tillegg til at belgfrukter er en god vegetarisk kilde til protein, så bidrar denne matvaren også med gode karbohydrater og fiber.

- Belgfrukter er med på å gi deg en mer langvarig metthetsfølelse i tillegg til å senke blodsukkeret, blodtrykket og kolesterolet, hevder den svenske legen Hellenius. 

Ble du engasjert av denne saken? Lik oss på Facebook for å bli tipset om flere lignende saker!