- Poteten er sunnere enn du tror

Matforsker mener poteten har fått et ufortjent dårlig rykte.

STIVELSE: Hvordan påvirker karbohydratene i poteter blodsukkeret vårt når vi spiser?

(SIDE2): De siste årene er det mange som har redusert inntaket av karbohydrater og flere har blant annet kuttet ned på potetene. 

Matforsker Simon Ballance i matforskningsinstituttet Nofima mener derimot at poteten er en viktig matvare man bør inkludere i kostholdet. 

Næringsrik

- Poteten er sunnere enn du kanskje tror, og et viktig bidrag i et balansert og variert kosthold, sier matforsker Simon Ballance.

Ifølge Nofima har poteten en viktig rolle som moderat karbohydratkilde og  denne matvaren inneholder flere andre viktige næringsstoffer som kroppen trenger.

Potet bidrar blant annet med vitamin C, kostfiber, folat og kalium.

Glykemisk indeks kan være upålitelig

Poteter inneholder omtrent 80 prosent vann og 20 prosent karbohydrater. Karbohydrater bidrar til å heve blodsukkeret og karbohydratene fra poteter er nesten utelukkende i form av en lett fordøyelig glukosekilde. 

Når man måler glykemisk indeks (GI) i en matvare måles kun karbohydrater og disse settes ikke i sammenheng til hvor stor andel av matvaren som utgjøres av andre næringsstoffer eller vann, ifølge Nofima. 

Matforskningsinstituttet skriver at for poteter som inneholder cirka 80 prosent vann vil dermed GI-målingene gi et oppblåst bilde av potetenes påvirkning på å heve blodsukkeret.

- Du må for eksempel spise 3-4 ganger mer kokt potet enn hvit brød for å få samme blodsukkerheving , sier matforskeren.

I tillegg er det sjelden at man spiser en nykokt potet alene og det er hele måltidet som har betydning for blodsukkerstigningen.

Det som kan være verdt å merke seg er at kokte, kalde poteter har mindre lett fordøyelig stivelse enn nykokte, varme poteter. 

- En rimelig hypotese er at virkningen på blodsukkeret når du spiser kald lagret potet, som i for eksempel potetsalat, er mindre enn når du spiser nykokte poteter, sier Simon Ballance.