Nordmenn har aldri vært grovere
Lavkarbo er byttet ut med grovkarbo.

(SIDE2): Nå er det blitt sunnere brødvaner for Ola Nordmann.
- Grove brød vokser mest
En av Norges største dagligvareforretninger, Meny, avslører i en pressemelding at for første gang spiser nordmenn mer grovt enn fint brød. I fjor økte Meny brødsalget med 4,2 prosent. Over halvparten av økningen var på grove eller ekstra grove brød.

- Salgstallene er krystallklare. Grove brød vokser mest. Økningen på ekstra grovt og grovt er 35,4 prosent i mars sammenlignet med samme periode i fjor. Vi ser at kundene våre i stor grad er blitt mer opptatt av å handle grovere når de blant annet kjøper brød og pasta, sier Eli Strand, kommunikasjonsrådgiver i Meny.
For mange nordmenn er brødmat «et must» i hverdagen og det er mange meninger om brød. Men uansett så anbefaler Helsedirektoratet å spise grove kornprodukter hver dag.
Dette kan for eksempel være grovt brød og Brødskala`n kan være et fint hjelpemiddel når du skal sammeligne ulike brødtyper.

- Positivt
Daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, Torunn Nordbø, kan bekrefte at Ola Nordmann er blitt mer bevisste på brødvalgene.
- 48 prosent svarer at de spiser grovere enn før i Opplysningskontoret for brød og korns egne undersøkelser de tre siste årene, sier Nordbø til Side2.
- Det er de grove brødene som topper listen over de mest solgte brødene i dagligvarehandelen. Tall fra Flesland bekrefter også at salget av grovere brødtyper øker.

Den daglige lederen påpeker at dette er en svært positiv utvikling.
- Grove kornprodukter holder deg mett lenger og gjør at du kan prestere bedre på trening, jobb og skole. De gir kroppen din enkel tilgang på masse fiber, viktige vitaminer, mineraler og antioksidanter, forklarer Nordbø.
Men...
Til tross for grovere handlevaner viser Menys salgstall også at loff fremdeles er en viktig del av helgekosen.
Mens dagligvarekjeden selger mest grovbrød på mandager er det de lysere sortene som havner i nordmenns handlekurver når helgen kommer.
-Smak er utrolig viktig for alle som baker og spiser brød, og for noen er loff fremdeles det beste som finnes. Brødsalget er generelt høyere før helgen og mens salget på grovbrød er jevnt høyt over hele uken ser vi at andelen finere brød øker med ti prosentpoeng på fredager og lørdager, sier kommunikasjonsrådgiver Strand.