Den beste turmaten i påsken

Energikaker, pizzamuffins eller wraps er gode alternativer i sekken.

FRISTENDE WRAP: Lag en wrap til lunsj og pakk i sekken.
Publisert

(SIDE2): Mange spiser lammestek eller annen dyrestek i påsken. Og høytiden er en tid der vi gjerne koser oss litt ekstra, til de fleste måltider. Kanskje skal du ut på tur og vil ha med noe godt i sekken også?

 - Lag maten ute på tur

Bytt ut den trøtte matpakka med noe ekstra godt! Som for eksempel energikaker eller pizzamuffins. Da føles det ekstra stas å åpne tursekken etter en lang tur -  og en fristende lunsj kan gi den ekstra energien du trenger på tilbaketuren.

LES OGSÅ: - Terningkast 6! Ingen vits å diskutere en gang

Ernæringsrådgiver i Somebody, Nina Helen Standal, har disse tipsene til sunn, god og lettvint turmat som enten kan lages på forhånd eller ute på tur.

- Grove pitabrød med godt fyll - som salat og grønnsaker, kylling og en god dressing
- Grove wraps med godt fyll - som salat og grønnsaker, laks og rømme
- Grove vafler eller pannekaker med godt fyll
- Toast på bål
- Pinnebrød på bål
- Fiskekaker på bål
- Pizzasnurrer

Oppskrift på pinnebrød fra Matprat får du her:

Ingredienser:
4 dl hvetemel
1⁄ 2 ts salt
2 ts sukker
2 ts bakepulver
5 ss soyaolje
ca. 1 1⁄ 2 dl vann

Slik gjør du:
1. Bland sammen det tørre.
2. Tilsett olje og vann og rør sammen til en glatt, ikke for klissete deig.
3. Ha litt olje rundt deigen og legg den i en brødpose eller isboks (olje for at deigen ikke skal klistre seg til posen).
4. Spikk pinner og tvinn deigen rundt pinnene.
5. Stek over glørne. Åpen ild vil gi svartbrent brød. Snu pinnene ofte.

Opplysningskontoret for egg og kjøtt har mange gode oppskrifter for påskemat og turmat på sine påskesider.

LES OGSÅ: 7 spennende kakaovarianter til påske

  - Når jeg tenker «sunn og god turmat», tenker jeg matpakke det er lagt kjærlighet i. Gjerne doble, grove blingser med godt pålegg – sånne som kan varmes på bålet om været er godt nok. Pinnebrød er stas for barn i alle aldre, om man da ikke har tatt seg tid til å bake pizzasnurrer eller rundstykker med innbakte egg, sier matrådgiver, Cecilie Maske i matprat.no til Side2.

  - Om man har litt ekstra tid og lyst til å lage klassisk amerikansk turproviant, kan man jo forsøke seg på beef jerky også, foreslår hun.

LES OGSÅ: Er du lei av den samme handlekurven hver dag?

Hva slags mat liker du ha med på påsketur? Del gjerne dine favoritter under!

Her får du to av våre turmat-favoritter:

Pizzamuffin (kan fryses)

Ingredienser:
4 dl hvetemel
2 dl grovbakstmel
2 ts bakepulver
1 ts salt
2 dl matfløte
4 stk egg
1⁄ 2 dl olje
1⁄ 2 stk finhakket rødløk
1 ss olje
2 ss hakkede friske urter
5 skive røkt kalkunpålegg
1 dl revet parmesan
1 ss olje

1. Bland sammen hvetemel, grovbakstmel, bakepulver og salt.
2. Visp sammen fløte, egg og olje.
3. Bland det våte og det tørre sammen.
4. Ha olje i en varm stekepanne og fres rødløk til den er blank. Dryss over urter og avkjøl.
5. Bland inn røkt kalkunpålegg i små biter og revet parmesan. Ha så alt over i deigen og bland godt.
6. Smør 12 muffinsformer med litt olje og fyll formene.Stek i 20-25 minutter ved 200°C.

Server med bløt kremost.

Energikaker med banan

Ingredienser:
4 stk egg
3 dl sukker
6 dl hvetemel
2 ts natron
2 ts vaniljesukker
1 ts malt kanel
1 ts salt
4 stk moden banan , most
150 g mørk sjokolade, 70% kakao hakket
100 g tørket aprikos , grovhakket
100 g hasselnøtter
1 dl rapsolje 

Slik gjør du:
1. Forvarm ovnen til 150 ºC.
2. Pisk egg og sukker til eggedosis. Vend inn alt det tørre.
3. Bland inn resten av ingrediensene. Fordel røren i to godt smurte brødformer.

4. Stek kakene i ca. 1 time. Sjekk med en pinne om de er gjennomstekt. Avkjøl dem i formen i 10 minutter, deretter på rist til de er helt kalde.

Aprikos kan godt byttes ut med annen tørket frukt, for eksempel tranebær. Nøttene kan også varieres etter hva du har og liker. Oppbevar kakene i tett boks, eller skjær dem i skiver og frys dem. Da er det lett å ta opp et par skiver når man skal ut på tur!

Ble du engasjert av denne saken? Lik oss på Facebook for å bli tipset om flere lignende saker!