Er du lei av den samme handlekurven hver dag?

Matglade studenter gjør det enklere å kjøpe direkte fra småprodusentene.

BEGRENSET UTVALG AV SMÅPRODUSENTER: De store matvarekjedene har mange av de samme varene i hyllene.
Publisert

(SIDE2): Norges fire dagligvaregiganter ble nylig til tre, og mange frykter hva dette kan bety for mangfold og utvalg.

Coop Norge har nylig kjøpt ICA Norge, med en forpliktelse om at de må selge 43 dagligvarebutikker til Bunnpris og 50 butikker til Norgesgruppen for å unngå at oppkjøpet svekker konkurransen.

- Dagens masseproduksjon er fremmedgjørende for veldig mange. Matvarer sendes kloden rundt. I noen tilfeller er dette hensiktsmessig, men ofte finnes gode alternativer lokalt, sier Dag Holten, gründer og daglig leder i Fraats.

 - Mer humant og miljøvennlig

Sammen med Jonathan Nielssen og Yngve Høiseth lanserte han nylig nettstedet fraats.com som skal gjøre det enkelt å kjøpe mat og drikke direkte fra norske småskalaprodusenter.

GRÜNDERE: Jonathan, Yngve og Dag har startet nettbutikken Fraats.com som selger produkter fra småskalaprodusenter.

På nettstedet kan du for eksempel kjøpe Rømmekrydder fra Amåbruket i Oppdal, Fars solbærsaft uten tilsatt sukker fra Alhaug gård og Gårdsegg fra «lykkelige høner som nyter Herrens glade dager. Garantert uten klaustrofobi og annet burpreg.»

GÅRDEGG: Egg fra lykkelige høner rett fra gården.

  - Vi har kanskje verdens beste solbærsaft! Fars solbærsaft er dyrket og plukket for hånd ved Mjøsa. Verken sprøytet eller kunstgjødslet. Fars solbærsaft leveres til det kongelige hoff og Maaemo, og vi er stolte av å ha det tilgjengelig hos oss sier Jonathan Nielssen.

FARS SOLBÆRSAFT: Denne saften leveres blant annet til det Kongelige Hoff.

 Fraats-gutta sier de selv er veldig glad i skikkelig mat, og ikke er fornøyd med det standardiserte utvalget i dagligvarebutikken.

  - Det finnes mye fantastisk mat og flott matkultur i Norge, og mange utrolig dyktige produsenter som brenner for det de gjør. De lager sunn og god mat samtidig som de legger vekt på skikkelig håndverk, dyrevelferd og bærekraft. Ved å samle informasjon om hva som finnes av matproduksjon nærmere folk bidrar vi til en mer human og miljøvennlig matproduksjon, sier Holten.

 - Vanskelig å få tak i spennende produkter

Det hele startet da de tre studentene selv ville kjøpe mat direkte fra lokale bønder, men fant ut at det var lettere sagt enn gjort.

- Informasjonen om hva man kunne kjøpe og hvor mye det kostet var mangelfull og spredt, og prosessen var tungvinn. Vi bestemte oss for å gjøre noe med det, sier Holten.

De tre gründerne er tilknyttet Norges miljø-

HJEMMELAGET SYLTETØY: Eplemost-syltetøy fra Charlottes mat og Solbærmarmelade fra Den Glade Ku er blant varene du kan kjøpe på Fraats.

   - Vi må gå sammen om maten vår igjen, sier Jonathan Nielssen, markedsansvarlig i selskapet.

Han nevner flere utviklingstrekk hos nordmenn og at sier at etterspørselen etter mat fra små produsenter er stor.

  - Nordmenn reiser mer og mer, og erfarer lokal matkultur for eksempel i Sør-Europa. De ser hvor standardisert dagligvareutvalget i Norge er, og hva det koster i form av kjedeligere og dårligere mat.

 - Nordmenn opptatt av helse

  - I tillegg er folk mer opptatt av helse og kosthold enn før, og historier om for eksempel antibiotikaresistente bakterier i kjøttprodukter gjør at folk ønsker å vite mer om hvor maten kommer fra og hvordan den er laget.

Grunderne i Fraats er også opptatt av bærekraftig utvikling og miljøaspektet ved produksjon av mat.

  - Når mat sendes kloden rundt blir den ikke bare mindre næringsrik, den blir også en betydelig bidragsyter til global oppvarming. Mange ønsker å bidra til en mer bærekraftig utvikling, og ved å gjøre det lettere å kjøpe kortreist mat kan vi legge til rette for dette.

Ble du engasjert av denne saken? Lik oss på Facebook for å bli tipset om flere lignende saker!