7 tips til hvordan du gjør julebaksten sunnere

Sjekk ut disse «hemmelige» ingrediensene.

FØRJULSTIDEN: Nå er det tid for kakebaking.
FØRJULSTIDEN: Nå er det tid for kakebaking. Foto: (Colourbox)
Publisert

(SIDE2): Har du startet på julebaksten?

De siste årene er det kommet mange sunnere alternativer til de tradisjonelle julekakene og hvis du kunne tenke deg å lage litt mer næringsrikt julebakst og julesnacks i år så kan du prøve ut disse triksene.

1) Sunnere mel

Ulike meltyper har forskjellige næringsinnhold og bruksområder. Siktet hvetemel er det bakemelet som brukes mest i Norge.

- Hvetemel inneholder glutenproteiner som gir deigen evne til å heve seg, og som gir lette og luftige bakverk. Skal en bruke andre meltyper som bygg og havre til å bake med trenger vi å bruke disse i kombinasjon med siktet hvetemel for å få gode produkter, har daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, Torunn Nordbø, tidligere uttalt til Side2.

MEL er en viktig ingrediens i bakingen og i dag har du mange varianter å velge mellom.
MEL er en viktig ingrediens i bakingen og i dag har du mange varianter å velge mellom. Foto: (Produsentene)

Til tross for hvetemelets egenskap så kan man fint erstatte dette melet med mer næringsrike varianter i mange ulike oppskrifter. For eksempel så kan mandelmel, havremel eller kokosmel brukes i bakverk som ikke krever heving og som smakstilsetninger i brød og annen bakst. Husk også at det finnes grovt mel som inneholder flere gode næringsstoffer og som fint kan brukes i bakingen.

2) Avokado i stedet for smør

Det høres kanskje helt rart ut, men ifølge Huffington Post er det mange bakere som bytter ut smør med avokado. Resultatet blir kaker og annen bakst som for eksempel muffins og cupcakes med sunnere fettsyrer uten at det går utover smaken, skriver avisen. 

AVOKADO kan brukes til så mangt!
AVOKADO kan brukes til så mangt! Foto: Thinkstock

3) Mindre sukker

I dag finnes det mange ulike alternativer til hvitt sukker. Sukrin og søtningsstoffer er noen varianter som kan bidra til mindre kalorier i julebaksten i tillegg til at det gir deg et mer stabilt blodsukker. Naturlige søte frukter kan også bidra til at sukkerinnholdet kan reduseres uten at det går utover smaken. Banan og søtpotet er blitt en populær ingrediens i både bakst og i desserter. 

Prøv for eksempel denne deilige sjokoladedesserten helt uten sukker.  Eller denne saftige sukkerfrie banankaken med sjokoladebiter.

4) Dadler 

Dadler er en tradisjonsrik julesnacks i Norge som har en naturlig søtsmak. Fruken kan spises alene eller deles og renser for å bli brukt i fruktsalater, kaker og paier.

Ifølge Bama er dadler en ypperlig kilde til kostfiber og den bidrar også med blant annet magnesium og kalium.

DADLER er typisk julesnacks for mange nordmenn.
DADLER er typisk julesnacks for mange nordmenn. Foto: (Frukt.no)

5) Bønner

Nå er det kanskje mange som lurer på hva bønner har i en kake å gjøre, men dette bidrar med både saftighet og flere gode næringsstoffer. For eksempel finnes det mange deilige og smakfulle oppskrifter med sorte bønner som ingrediens, blant annet sjokoladekjeks og sjokoladekake. Hvite bønner eller kidneybønner kan også brukes i baksten. Kan det for eksempel friste med disse sukkerfrie trippel chocolate brownies-cookies fra Side2-blogger Bakekona?

6) Nøttesnacks

Nøtter og mandler bidrar med fiber, sunne fettsyrer, protein samt flere vitaminer og mineraler. Ved å male nøtter eller mandler i en blender eller kvern kan du lage ditt eget mel, men hakkede nøtter passer også fint både som ingrediens og pynt i mange julekake- og snacksoppskrifter.

7) Kesam

Kesam egner seg godt til både bakverk og desserter. Produktet tåler ikke koking, men kan fint brukes i retter som skal i stekeovnen som blant annet kaker og pai. Vaniljekesam passer perfekt hvis du ønsker et magerere og et mer proteinrikt dessertalternativ til vaniljesaus og vaniljeis.

Få flere tips til sunnere julebakst-oppskrifter her. 

Denne saken ble første gang publisert 29/11 2014.

Les også