Sunn julesnacks du kan lage med barna
Disse spiselige julegavene blir årets hit under juletreet!

(SIDE2):Først og fremst: Sett frem oppkuttet frukt og grønnsaker som «jobbemat» mens dere forbereder til jul.
- Om det er godt å dippe gulrotstenger i pepperkakedeigen kan du jo la barna finne ut, sier ernæringsfysiolog Camilla Andersen til Side2.
Hjemmelagde, spiselige julegaver er hyggelig på alle måter. Det er gøy å lage gavene, det koster ikke all verden og det er en gave som gir både kos og nytte. Dessuten føler mottakeren seg helt spesiell.

-En hjemmelaget gave gir mottakeren en følelse av å være spesiell - at du har brukt tid på å lage noe til dem. I tillegg gjør det desember så mye mer avslappet når man bruker tiden hjemme på å lage noe fremfor å kjempe seg frem på kjøpesentrene og ikke minst stresse med å finne på noe å kjøpe, mener Andersen.
Hennes tips er å lage noe som ikke tar alt for lang tid, barn er som kjent ikke de aller tålmodigste.
- Det er fint å finne på noe som ikke er alt for omstendelig. Noen av gavene under lager du på 1-2-3.
Pepperkaker
Noe av det enkleste å lage sammen med barn, er pepperkaker. Her kan du til og med få lov til å «jukse litt» ved å kjøpe ferdigdeig. Så er det bare å kjevle i vei, stikke ut og steke. Så kommer det gøyeste, nemlig å pynte. Melis og non-stop er jo en vinner. Er du stø på hånden, får du kanskje til og med til å lage flotte krusseduller med melis, men med barn som hjelpere kan det være greit å legge lista lavt og ikke legge for mange føringer eller ha for mange forventninger.
Istedenfor å tenke på hvordan du skal lage pepperkakedeig uten sukker og pynte med nøtter istedenfor non-stop for å gjøre det sunt, kan du heller styre mot å ikke lage alt for digre utgaver av pepperkakene.
Fyll kakene i cellofanposer eller glasskrukke med sløyfe og etikett.
Det som også er fint med å gi bort kaker til jul, er at du kan bake mange sorter og sitte igjen med akkurat passe mengde av hver selv. En fin måte å ikke forspise seg på, samtidig som du gleder mange rundt deg.

Snacks med nøtter
Baserer du snacks på nøtter, blir det næringsrikt samtidig som det smaker godt med noe søtt rundt.
Brente mandler
Kanskje ikke alle barns favoritt, men gøy å lage og bestefar blir nok veldig glad for å få en krukke.
500 g mandler
250 g melis
1.5 dl vann
Kok opp mandler, melis og vann og la vannet koke inn.
Når vannet er kokt inn begynner melisen å krystallisere seg og massen blir «tørr»
Skru opp varmen og rør kraftig. Melisen som har lagt seg rundt mandlene som et hvitt lag vil nå smelte og gi mandlene en gylden farge. Rør godt slik at de som ligger på bunnen ikke blir for stekt.
Ha mandlene utover en smurt plate og del dem fra hverandre før de avkjøles.
Her må nok de voksne ta hovedansvar for produksjonen, men barna kan fylle i krukker og skrive etiketter.

Nøtter med honning
Å fylle et lite glass med ulike nøtter, evt også rosiner og helle honning over er superraskt å lage og ser kjempedelikat ut. Sunt er det også!
Oppbevares kjølig.

Sjokoladekuler
Det er mulig å lage næringsrrik snacks selv om det ser ut som sjokolade.
100 g smør
1 ts vaniljesukker
2 ss kakao
6 ss sukker
1 ss vann
3 dl havregryn
Bland alt sammen til en deig. Sett den eventuelt litt kaldt i kjøleskap for å gjøre den lettere å jobbe med. Trill kuler. Oppbevares kjølig.
Lekkert å ha i små cellofanposer med sløyfe og etikett.

Julegrøtkrydder
Lag en blanding av kanel, sukker, kardemomme og vaniljesukker og fyll på et lite glass. Og kall det «julegrøtkrydder».
Dette kan mottakeren kan ha over grøten - ferdig blandet - og det smaker litt mer spennende enn bare kanel og sukker.
For eksempel:
20 ts sukker
2 ts kanel
1 ts vaniljesukker
0.5-1 ts kardemomme alt etter hvor utpreget kardemomme smak man ønsker.
Bland godt og ha det på et lite glass og gi bort til noen som er glad i grøt.

Knekkebrød
50 g kruskakli
125 g havregryn
100 g linfrø
100 g sesamfrø
100 g solsikkefrø
100 g gresskarkjerner
1 ts salt
6 dl vann
Bland alle ingrediensene og la røren svelle i 10 minutter. Spre den ut på to brett med bakepapir. Pass på å få røren jevnt fordelt.
Stekes på 160 grader varmluft:
Først i 15 minutter før du tar dem ut og skjærer til passende knekkebrød med pizzahjul
Stek i 30 minutter til, fordel dem så på en rist og stek i 15 minutter til de blir sprø.
Avkjøles på rist.

Formkake (Banankake)
Noe som er veldig koselig å gi bort er en formkake pakket i cellofan med sløyfe og etikett på. Jeg bruker stekepose for kalkun som du finner i dagligvarebutikken. Siden dette er en gave som må gis bort mens den er fersk, kan den passe å ha med på julebesøk.
Banankaken min kommer absolutt innenfor kategorien «sunn», med lite sukker og sammalt mel.
75 g smør
1/2 dl sukker
2 egg
2 ss melk
1/4 ts salt
1 ts vaniljepulver
1 ts bakepulver
160 g fullkornshvetemel (eller blanding av siktet og sammalt mel)
2 bananer
1-2 dl hakkede valnøtter
Forvarm stekeovnen til 175 grader. Smelt smøret. Skill eggene og bland eggeplomme sammen med de andre ingrediensene. Bananene moses med gaffel før de tilsettes. Valnøttene hakkes og has i røra. Stivpisk eggehvitene og vend dem forsiktig inn til slutt. Ha over i smurt brødform og stek i ca 60 minutter.

Innpakkingen betyr nesten like mye som innholdet. På hobbybutikker får du kjøpt små cellofanposer til å fylle konfekt, eller brune papirposer som passer perfekt til en stabel med hjemmelagde knekkebrød. Små flasker og krukker i glass er også blitt mer og mer vanlig i ulike interiørbutikker. De passer perfekt til nøtter med honning - eller hjemmelaget syltetøy.
Bånd, hyssing, sløyfebånd og etiketter setter prikken over i-én - og dette er en enkel men imponerende innpakking som alle får til !