Facebook og foreldre

Vil gjemme barna på Facebook

Et ikke-tema, mener 7 av 10. Sunn fornuft eller irrasjonell angst?

SKEPTISKE: Nordmenn er skeptiske til å legge ut bilder av ungene på Facebook, ifølge en avstemning på Klikk.no. Irrasjonell frykt ligger ofte bak, mener medieforsker.
SKEPTISKE: Nordmenn er skeptiske til å legge ut bilder av ungene på Facebook, ifølge en avstemning på Klikk.no. Irrasjonell frykt ligger ofte bak, mener medieforsker. Foto: FOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

Foreldre bør ikke opplyse om barnas navn på Facebook. Det mener 55 prosent av deltakerne i en fersk avstemning på Klikk.no .

Hele 36 prosent mener man ikke skal fortelle noe som helst om barna på Facebook-profilen, mens 18 prosent synes antall barn og alder er nok.

Ytterligere 15 prosent sier de vil opplyse om navn og alder, men uten bilde.

De 579 som har deltatt, har svart følgende på spørsmålet "Hva bør foreldre fortelle om barna sine på Facebook?"

  • 36 % Ingenting
  • 18 % Ikke navn, men antall barn og alder
  • 15 % Navn og alder
  • 17 % Navn, alder og et bilde
  • 13 % Navn, alder, mange bilder og nyheter i blant
  • 2 % Navn, alder, mange bilder og noe nytt hver dag

En liten sirkel

En studie gjort av Facebook selv, viser at de fleste pleier kontakt med bare noen få FB-vennner, selv om de har mange i nettverket.

Men vennekontakt med egne og andres barn er omdiskutert.

Engelske Jenny Gillot er norsk-engelsk oversetter bosatt i Marokko. Slik kommenterer hun foreldres info-behov på det sosiale nettverket:

"Det hadde vært gørrkjedelig om ingen skrev noe [.... ] Personlig setter jeg (som bor langt fra de fleste) veldig pris på litt hverdagskontakt med gamle venner og litt innblikk i hverdagen deres".

- Ville valgt det bort selv

Artist og motebutikk-eier Jamita er svært skeptisk til å legge ut bilder av barna:

"Jeg forstår denne lysten til å eksponere egne barn. Men det er da absolutt ikke til barnets beste å bli lagt ut på nettet, kanskje hundrevis av bilder... Barnet vil sannsynligvis få ingen glede av dette senere heller. Hvem vil ha fullt av bleiebilder og private bilder på nettet i barndommen? Jeg er ganske sikker på at de aller fleste barn ønsker å bli skjermet fra å bli eksponert på nettet om de kunne velge selv." skriver hun på sin blogg .

Samrøret mellom barn og foreldre på Facebook er mye diskutert på nettet og ikke minst blant barn selv.

Denne ferske studien fra London School of Economics viser at foreldre heller ikke er spesielt velkomne som venner av (eldre) barn på Facebook.

- Irrasjonell skepsis

I en undersøkelse gjort av Medietilsynet i 2008 kom det fram at foreldre er mer liberale enn sine barn, når det gjelder hva de vil poste av egne ting.

Helle Jacobsen i Medietilsynets Trygg Bruk-prosjekt er ikke overrasket over at mange er restriktive, men tror frykten for å poste bilder på nett er mer emosjonell enn rasjonell.

- Mange er litt engstelige for å poste informasjon, uten at de nødvendigvis vet hvorfor. Forsiktighet er fint, men det finnes gode verktøy for å skape en trygg tilværelse for barna på nettet, sier Helle Jacobsen til Klikk.no.

- Men er det ikke fornuftig å være litt skeptisk?

- Jo, men det er bedre å ta informerte beslutninger. Det er mye å vinne på å sette seg inn i teknologien, både for å ha det moro og for å få nytte av den.

Pedofil-frykt

Og det er direkte irrasjonelt å la frykten for pedofile ta overhånd, mener Helle Jacobsen. Facebook eier bildrettigheter, men du kan selv styre hvem som kan få se dem:

- De viktige spørsmålene er: Er dette et bilde vårt barn ville synes det er OK å legge ut, og hvem kan se bildet?

Les mer:

- 14-åringer kan godt få barn

Dette bør du kle på barnet i vogna

Slik stopper du babygråten

Bruk mindre tid på barna

Stor test av bærbare pc-er

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen