forgiftning hos barn

ØKT: Både voksne og barn tar mer smertestillende medisiner som Pinex, Ibux eller Paracet. © Foto: Scanpix

Å være foreldre betyr å være på evig vakt. På vakt mot det som kan være farlig for de små.

For hva skjer hvis barnet spiser for mange fluortabletter, eller tar en slurk av en brusflaske som du har helt White spirit på? Hvilke stoffer i kjøkken- og badeskap er giftige for små barn og hvilke er ufarlige? For ikke å nevne alle farene som truer i ulåste medisinskap og åpne håndvesker.

I alle småbarnshjem finnes det et utall produkter som er giftige og helsefarlige.

Enkelte produkter kan føre til forgiftning og livstruende skader hos de minste barna.

Feilmedisinering i mørket

Hver dag henviser Giftinformasjonen flere enn tre barn videre til behandling hos lege eller på sykehus. I fjor fikk rådgivningstjenesten, som ligger under Helsedirektoratet, nesten 15.000 henvendelser om forgiftningsuhell hos barn under fem år. Tallet på foreldre som tar kontakt øker for hvert år.

- Vi vet ikke hvor store mørketall det er. Mange tar jo direkte kontakt med lege eller sykehus, sier rådgiver hos Giftinformasjonen, Jartrud Skjerdal.

Telefonen deres er døgnåpen, og en del henvendelser kommer også om natta etter for eksempel feildoseringer i halvmørket.

Nesten halvparten av telefonene gjelder tekniske eller kjemiske produkter som vaskemidler, kosmetikk og plantevernmidler. En stor del gjelder også legemidler og stoffer fra planter og sopp.

Sjekk her hvilke kjemikalier som er farlige og hva du skal gjøre.

Beroliger mange

De fleste innringerne til Giftinformasjonen er rolige selv om de er redde for om barnet har spist noe giftig . Lettelsen er ofte stor dersom de får høre at det barnet har fått i seg, ikke er helsefarlig.

- Noen innringere henviser vi direkte videre og noen gir vi råd om førstehjelp på telefon. De aller fleste foreldrene kan vi berolige og fortelle at det barnet deres har fått i seg ikke er farlig i det hele tatt, eller at mengden som det har spist eller drukket er for liten til at det er noen akutt fare, sier Jartrud Skjerdal.

I fjor ble foreldrene til 800 barn bedt om å ta kontakt med lege eller sykehus fordi det var fare for moderat eller alvorlig forgiftning. I noen tilfeller vet ikke foreldrene helt om og hvor mye barnet har svelget fordi de befant seg ett annet sted da uhellet skjedde. Disse tilfellene blir også bedt om å ta kontakt med lege for å være på den sikre siden.

SLIK UNNGÅR DU UHELL I HJEMMET:

* Oppbevar absolutt alle legemidler i et lukket skap.

* Sjekk alltid etiketten før du gir barnet medisin, så unngår du forveksling og feildosering. Ikke kall legemidler for godteri eller sukkertøy. Det er forvirrende for barnet.

* Ikke stol på barnesikrede korker. Det finnes barn som klarer å trykke og skru samtidig.

* Ikke hell kjemiske produkter og petroleumsprodukter over på brus- eller saftflasker. Original emballasje reduserer faren for feilinntak.

* Oppbevar vaskemidler, etsende stoffer og oljeprodukter utilgjengelig for barn.

* Barn etterligner voksnes oppførsel. Ta aldri medisin mens barna ser på.

* Sjekk hos Giftinformasjonen (22 59 13 00) hvilke planter du kan ha hvis du har barn i huset.

forgiftning hos barn

DÅRLIG RYKTE: Julestjerna har fått et dårlig rykte, men er ikke farlig, sier ekspertene. © FOTO: Scanpix

Ufarlige planter

Julestjerna har fått et ufortjent dårlig rykte.

- Den er i verste fall mildt irriterende, men absolutt ikke giftig, beroliger Jartrud Skjerdal. Hele 6 prosent av henvendelsene gjelder ufarlige planter. Like mange gjelder fluorpreparater.

Noen legemidler er lite farlige. For eksempel vil inntak av 20 fluortabletter, ett brett p-piller eller multivitaminer uten jern sjelden gi noen symptomer. Små barn er nysgjerrige, og leker med alt som er innen rekkevidde. Vær derfor ekstra forsiktig med åpnede håndvesker som står på gulvet som kan inneholde smertestillende tabletter, sprayer eller medisiner som er farlige for barna, advarer Giftinformasjonen. Barna forveksler ofte dette med sukkertøy.

Her får du en oversikt over mange produkter og kjemikalier.

Farlig uten resept

Reseptfrie legemidler kan ofte være farlige for små barn. Et par-tre smertestillende tabletter med Paracetamol eller Ibuprofen kan være farlige for små kropper. Malariatabletter, jerntabletter, sovemedisin og tabletter mot for eksempel høyt blodtrykk er giftige. Noen ganger kan én tablett som er beregnet på en voksen gi alvorlig forgiftning hos ett barn.

Små barn utforsker verden gjennom munnen. Alt skal smakes på. Hvis dette er giftige kjemikalier, kan det oppstå en farlig situasjon.

Ikke alle foreldre er klare over at både etterbarberingsvann, parfyme og for eksempel hårspray kan være farlig for minsten.

Barn puster også inn mer luft enn voksne i forhold til kroppsvekt, og er derfor spesielt følsomme overfor uheldige gasser i lufta som for eksempel fra maling.

På stellebordet er det mange foreldre som gir barnet en krem eller en flaske å leke med.

En slurk av en flaske med babyolje kan være farlig for en baby som ligger på ryggen. Oljen kan havne i lungene og gjøre skade, advarer Giftinformasjonen.

Etseskader

Nesten 500 foreldre tar kontakt fordi de vet, eller frykter at barnet har spist maskinoppvaskmidler. Om det er farlig, kommer blant annet an på mengden barnet har fått i seg, kroppsvekten og merket på produktet. Avløpsåpnere (Plumbo) og ovnsrens er eksempler på produkter som kan gi alvorlige etseskader hvis barnet svelger dem, får en sprut i øynene eller på huden.

- Petroleumsprodukter som tennvæske, lampeolje og bensin kan selv i små mengder føre til alvorlige reaksjoner som for eksempel lungebetennelse og påfølgende sykehusopphold dersom de havner over i luftveiene ved svelging, sier rådgiver Jartrud Skjerdal.

- En munnfull av disse stoffene trenger ikke være noe problem, sier hun.

Barn under fem år er svært følsomme for alkohol. Det skal ikke mange ml til for å gi en forgiftning hos et lite barn. Giftinformasjonen advarer småbarnsforeldre mot å oppbevare farlige væsker i noe annet enn originalemballasjen. Det finnes mange eksempler på at barn i god tro har tatt en slurk av en brusflaske med for eksempel White spirit eller tennvæske.

Ikke kast opp

Når uhellet er ute, gjelder det å vite hva man skal gjøre for å begrense skaden. I mange tilfeller er det ikke nødvendig å gjøre noe i det hele tatt. Andre ganger er det viktig å gi drikke, skylle øynene eller huden.

- Det er aldri feil i gi barnet litt å drikke hvis det vil ha uansett hva barnet har fått i seg. Ikke bruk tvang, sier Jartrud Skjerdal. Hun sier at mange foreldre har hørt at de ikke skal drikke.

Brekninger skal vanligvis ikke fremkalles hjemme, og aldri hvis barnet er bevisstløst, har kramper eller har svelget for eksempel petroleumsprodukter (bensin, tennvæske, lampeolje eller White spirit) eller etsende stoffer (avløpsåpnere, ovnsrens og eddik). I disse tilfellene skal det heller ikke gis medisinsk kull.

Rask tilførsel av flytende medisinsk kull kan minske alvorlige symptomer ved mange andre typer forgiftninger. Kontakt lege eller Giftinformasjonen før du gir dette til barna.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!