trassalder

10 strategier for å takle trass

Gjør en avledningsmanøver eller forsøk en klem. Her er tipsene.

TIPS MOT TRASS: Her får du tips til noen strategier du kan prøve neste gang barnet ditt får et ordentlig raseriutbrudd.
TIPS MOT TRASS: Her får du tips til noen strategier du kan prøve neste gang barnet ditt får et ordentlig raseriutbrudd. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Publisert Oppdatert

Tipsene er hentet fra Parents.com og Alltombarn.se. Husk at alle barn er forskjellige, og at det som fungerer for noen, kanskje ikke vil være det rette for ditt barn. Du kjenner barnet ditt best.

1. Ignorer.

Det kan virke hardt å skulle ignorere barnets raseriutbrudd, men det kan fungere hvis du er i en situasjon der du uansett ikke får gjort så mye.

«Når du er i en situasjon der noen holder på å drukne, kan du ikke lære denne å svømme - og det er det samme med utbrudd. Når barnet har roet seg ned, da kan dere prate», sier Alan Kazdin, forfatter av boka «The Kazdin Method for Parenting the Defiant Child», till Parents.com.

Les også: Slik får du barnet til å spise

2. Gi barnet ditt rom.

Iblant trenger barnet å få ut sinne og frustrasjon. Da skal du gi han eller hun rom til å gjøre nettopp det. La barnet få slå så hardt det kan på en pute og hyle så høyt det bare vil - inne på rommet sitt.

3. Gjør en avledningsmanøver.

Målet er å få barnet ditt å glemme at det nettopp var i ferd med å få et ordentlig raserianfall. Ta frem gamle leker som barnet har glemt bort, spør om dere skal bake noe, eller bruk humor, slik universitetslektor og pedagog Annlaug Madland foreslår. Du vet best hva som fungerer med ditt barn.

Les også: Skulker jobben og skylder på barna

4. Forsøk å finne ut hva det er som gjør barnet ditt frustrert.

Små barn kan ikke mange ord og klarer ikke alltid å sette ord på hvorfor de er frustrerte. Når du ikke forstår hva barnet vil, reagerer det med sinne. Be barnet ditt vise deg hva det vil, og si at du forstår at det er sint for noe, men at du ikke skjønner hva. Da vil kommunikasjonen bli bedre og utbruddene etter hvert færre.

5. Gi en klem.

«Det kan kjennes ut som om det er det siste du vil gjøre når barnet ditt er midt i et raserianfall, men det kan faktisk hjelpe barnet ditt til å roe seg», sier Ray Levy, psykolog og forfatter av boka «Try and Make Me! Simple Strategies That Turn Off the Tantrums and Create Cooperation». En klem får barna ditt til å kjenne seg trygge og at du bryr deg om dem, selv om du ikke liker oppførselen deres.

Les også: Slik gir du barnet tran

6. Tilby mat og hvile.

Mange utbrudd kommer av at barnet er sultent eller trett. Kanskje har du lagt merke til at barnet ofte får sine utbrudd ved omtrent samme tidspunkt? Like før middag, eller like før det er på tide med en lur. Tilbyd barnet noe å spise og en hvilestund, om det så er i sengen for å sove, eller se litt på fjernsyn i ro og fred. Hovedsaken er at det får hvile.

EN KLEM: Når alt låser seg, kan det hjelpe å gi barnet en klem.
EN KLEM: Når alt låser seg, kan det hjelpe å gi barnet en klem. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

7. Gi barnet ditt anledning til å oppføre seg bra.

Visse situasjoner er en prøvelse for små barn, som å sitte lenge til bords under en familiemiddag eller et selskap.

Her gjelder det å se de tilfellene der du krever litt for mye av barnet, og tilby han eller henne en liten belønning som takk for anstrengelsen.

Bli enig om hva denne belønningen skal være før dere befinner dere i situasjonen. Merker du at et raserianfall er på vei, kan du minne om belønningen barnet skal få om det oppfører seg fint.

Les også: Alt om kaker til barnebursdag

8. Snakk rolig

Det kan være lettere sagt enn gjort, men er veldig viktig. Om du selv hever røsten når barnet er rasende, kan det fort utvikle seg en maktkamp. Prat i stedet med en rolig stemme. Det hjelper også deg med å holde deg rolig.

9. Le det bort.

Alle foreldre synes det er vanskelig når barnet får raserianfall ute blant folk og uroer seg for at andre mennesker synes at du er en dårlig mamma eller pappa. Men ikke kjøp det godteriet eller den leken bare for å få barnet til å slutte. Det beste du kan gjøre er å beholde roen og late som om alt er som det skal være.

10. Ta barnet bort fra stedet.

Ofte kan det fungere å løfte barnet bort fra situasjonen. Om dere er på butikken og barnet får et utbrudd fordi det vil ha sjokolade, er det beste du kan gjøre å forlate butikken.

Les også: Vilt på Langedrag

Les mer på Klikk Foreldre

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning