Oppdragelse:

Derfor bør du kjefte mindre

Barn kan oppfatte kjeft like ille som fysisk vold.

KJEFT: Er ydmykende for barn, mener den danske pedagogen Erik Sigsgaard
KJEFT: Er ydmykende for barn, mener den danske pedagogen Erik Sigsgaard Foto: FOTO: Crestock
Sist oppdatert
KJEFT: Kjeft fra foreldre kan virke ganske voldsomt sett ifra et barns perspektiv.
KJEFT: Kjeft fra foreldre kan virke ganske voldsomt sett ifra et barns perspektiv. Foto: FOTO: Crestock
Jeg tror noen foreldre snakker styggere til egne barn enn til andre voksne.

- Barn har sagt til meg at det å få kjeft offentlig er som å bli slått med ord, sier den danske pedagogen Erik Sigsgaard til Klikk.no.

Oppleves annerledes

Det som de voksne oppfatter som irettesettelser, kan barn ofte oppleve som kjeft. Det kan være noe i de voksnes stemmebruk som gjør at barn føler seg svært ydmyket, særlig hvis de opplever å bli kjeftet på i det offentlige rom, mener Sigsgaard. Han har blant annet skrevet boka «Kjeft mindre. Fortellinger om oppdragelse».

Han ser ingen klar forskjell på kjeft og fysisk vold.

- Mens de fleste voksne synes fysisk vold er feil ,og det er forbudt ved lov, er det veldig mange barn som opplever psykisk vold i form av kjeft hver dag. Undersøkelse viser at 86 prosent av 3-åringer får kjeft daglig - enten hjemme eller i barnehagen. Jeg ser på kjeft som den mest utbredte form for vold mot barn i vårt samfunn.

Les også: Forbudt å klapse barn

Har lært å kjefte

De fleste foreldre kjefter på barna sine engang iblant, og Sigsgaard tror ikke det er mulig å unngå. Men foreldre må tenke over hvorfor de gir kjeft.

- De fleste av oss kjefter på barna uten egentlig å tenke over det. VI har lært at dette er en akseptert form for kommunikasjon mellom voksne og barn opp igjennom generasjoner. Men hvis vi setter oss inn i barnets sted ,kan det virke voldsomt for et barn å få kjeft fra en voksen. Man vet jo selv hvordan man føler seg selv når man blir kjeftet på, og jeg tror noen foreldre snakker styggere til egne barn enn til andre voksne.

Les også: - Pausetid er ingen skammekrok

Ingen hensikt

Selv om kjeft kan forandre situasjonen der og da, og et barn gjør det de voksne ønsker, er dette et kortvarig mål, mener den danske pedagogen.

- Kjeft kan muligens ha en kortiskitg virkning på lydighet der og da, men det har ingen langvarig positiv effekt på oppdragelsen. Det eneste som er dokumentert, er at gjentatt offentlig kjefting på barn, kan ha skadelige langtidsvirkninger. Barn kan få dårligere selvfølelse, bli usikre på seg selv, bli mistroiske og i verste fall få psykiske problemer senere i livet.

Alternativ kjeft

- Men hva skal foreldre istedenfor å kjefte?

- Jeg tror ikke det har noen hensikt å finne et alternativ til kjeft, for kjefting er jo noe vi helst vil unngå. Men foreldre kan begynne med å sette et søkelys på seg selv, istedenfor å prøve å gjøre barnet sitt annerledes enn det er. Foreldre må vurdere hensikten med kjeften og hva som er viktigst for dem. Hvis man kjefter mye på barn under måltidet , må man forsøke å finne ut hvilken oppførsel som utløser kjeft. Hvis du kjefter hver dag for at barnet sitter stygt på stolen sin ,må du kanskje ta noen andre grep for å forandre på det?

- Sier du egentlig at barna skal få bestemme mer?

- Absolutt ikke. Vi voksne skal bestemme, og gripe inn i barns oppførsel. Men vi er de voksne. Vi har makten og bestemmer atmosfæren og det mentale klimaet i familien. Det klimaet blir ikke godt med masse kjefting, sier Sigsgaard.

Les også: - Viktig at foreldre sier ifra

Les også: Slik knuser du barnets selvtillit

KJEFT:Gjør vondt for barn. mener Erik Sigsgaard
KJEFT:Gjør vondt for barn. mener Erik Sigsgaard Foto: FOTO: Crestock

Denne saken ble første gang publisert 11/11 2008, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også