Mest stress med tre barn

Så mange barn passer du til å få

Les dette før du planlegger å få flere barn.

TRE BARN: Kan det stemme at det er mer stressende med tre barn enn fire eller mer? Ja, ekspertene mener det er en viss logikk i det.
TRE BARN: Kan det stemme at det er mer stressende med tre barn enn fire eller mer? Ja, ekspertene mener det er en viss logikk i det. Foto: Foto: Thinkstock
Publisert Oppdatert
EKSPERT: Psykolog og yogalærer Karen Kollien Nygaard.
EKSPERT: Psykolog og yogalærer Karen Kollien Nygaard. Foto: Foto: privat

Det er vanlig at småbarnsforeldre har dårlig samvittighet. Vi strekker oss langt, sier ja til for mye, og føler ofte at det går på bekostning av barna.

Det skaper stress og kan gi oss mange unødvendige bekymringer.

Lurer du på hvor mange barn du passer til å få? Ta vår uhøytidelige quiz og få svaret.

Mest stress med tre

Mange vil tenke at stressnivået øker med antall barn. Men det er ikke sikkert at dette stemmer. En undersøkelse gjort av det amerikanske nettstedet TODAYmoms.com  viser nemlig at det er mest stress med tre barn. Det skal til og med være mer stressende enn å ha fire barn.

Mer enn 7000 mødre har deltatt i studien og det er trebarnsmødrene som forteller om den mest stressende familiehverdagen.

På en skala fra 1 til 10, der 10 står for mest stress, rapporterer de amerikanske mødre om et stressnivå på 8,5 i snitt. Trebarnsmødrene stresser mer enn de som har ett eller to barn, og overraskende nok stresser de også mer en de som har fire eller flere barn.

Logisk

- Det er en slags logikk i det. Tre barn er nok brekkpunktet. Har du fire barn har du nok mest sannsynlig tilrettelagt livet ditt for å håndtere det, sier psykolog, yogalærer og forfatter av boka Balanse, verktøy for livet, Karen Kollien Nygaard. Hun driver også livsmestringssenteret Zanti.

Hun mener det er større sannsynlighet for at begge foreldrene jobber fullt når de har tre barn, enn når de har fire. Med fire barn skal godt gjøres klare to fulle jobber.

- Jeg vil tro det er variabler vi ikke ser i undersøkelsen. Har de med fire barn mer hjelp? Hvordan lever familien for å få det til å gå i hop? Det er interessant å se på hvor grensen går for hvor bevisst man tilrettelegger hverdagen sin. Jeg har en mistanke om at det er nettopp ved fire barn, sier Karen Kollien Nygaard.

Flere barn enn voksne

TRIO: Det er en slags logikk i at det er mer stress med tre barn enn med fire, mener psykolog Karen Kollien Nygaard.
TRIO: Det er en slags logikk i at det er mer stress med tre barn enn med fire, mener psykolog Karen Kollien Nygaard. Foto: Foto: Thinkstock

Hun tror det er en veldig stor overgang fra to til tre barn. Plutselig er dere flere barn enn voksne.

- Når nummer tre kommer går du gjerne over i en ny barnefase, så jeg vil tro det blir omtrent det samme å få det andre barnet som det fjerde. Om familien allerede håndterer tre barn er ikke overgangen til fire barn like stor, sier hun.

Tre barn eller ikke tre barn? Spør en småbarnsmor i vårt forum Barnimagen.

Den amerikanske psykiateren Janet Taylor er enig i at det mest sannsynlig er trebarnsmødrene som stresser mest. Hun er selv firebarnsmor og i sin praksis ser hun daglig eksempler på at mødre stresser for mye.

Hun mener at det er logisk at det å ha fire barn er mindre stressende enn å ha tre. Årsaken til det er klinkende klar:

- Det er bare ikke nok plass i hodet for perfeksjonisme når du har fått barn nummer fire.

To av hennes fire barn er tvillinger, så hun snakker av erfaring.

- Det er bare å prøve å overleve hverdagen. Da vi fikk barn nummer fire brydde vi oss ikke lenger om nøye sikring av stikkontakter. Jo flere barn du har, jo mer selvsikker er du når det kommer til det å være forelder. Du gir mer slipp og er takknemlig om barna kommer seg til skolen i tide, sier psykiater Janet Taylor til TODAYmoms.com.

Om du lurer på om du er god nok som mamma, finner du tegnene her.

Partneren skaper stress

Den amerikanske undersøkelsen viser også at:

  • 46 prosent av mødrene mener deres ektemann/ partner skaper mer stress enn barna
  • 72 prosent av mødrene blir stresset av at de stresser for mye
  • Den største årsaken til stress: 60 prosent sier de ikke har tid til å gjøre alt som trengs
  • 60 prosent sier at det er mer stressende å oppdra jenter enn gutter
  • Ni av ti småbarnsmødre stresser med å trene nok og holde seg attraktiv

Bevisst valg å få to

Selv har Karen Kollien Nygaard to barn og det har vært et helt bevisst valg.

FIRE BARN: Det er ikke nok plass i hodet for perfeksjonisme når du har fått barn nummer fire, mener psykiater Janet Taylor.
FIRE BARN: Det er ikke nok plass i hodet for perfeksjonisme når du har fått barn nummer fire, mener psykiater Janet Taylor. Foto: Foto: Thinkstock

- Det totale familielivet vårt, med jobb og fritidsaktiviteter, hadde nok tippet fullstendig om vi hadde fått flere barn, sier hun til Foreldre.no

Hun forstår at du alltid kan ha en romantisk drøm om et barn til, men psykologen oppfordrer foreldrene til å tenke seg nøye om før de får enda et barn og heller se på de barna du allerede har.

Hva klarer du å tilby barna dine i dag? Hvordan er hverdagslivet deres, er det stressende?

- Barn i dag har det veldig stressende og jeg det er klart at de trenger mer nærvær og ro enn de ofte får. Tenk også etter om det er føles greit å snu opp ned på måten dere lever på? Det er stor forskjell på to og tre, så det er viktig å ta innover seg at livet vil forandre seg. Det er et liv før og etter barn. Barna vil styre måten dere lever på og det er viktig å minne seg på det! Men det er klart lysten på barn også skal veie tungt, understreker Karen Kollien Nygaard.

Unngå utbrenthet

Hun mener det lønner seg å ligge litt foran med planleggingen, da er det nemlig lettere å unngå at dere går på en smell ved en familieforøkelse.

Psykologen forteller at det er alvorlig for barn når foreldrenes helse svikter og at det er veldig tøft om mamma eller pappa blir utbrent.

- Dere kan ikke lenger "ta et barn hver" og dere kan lettere opplevelsen å miste kontrollen. Hun sammenligner det med å plutselig skulle være alene med to barn, når man har vært vant til å dele på oppgavene. Det handler om hele familiedynamikken. Med fire barn kan de gå sammen to-og-to, mens det med tre barn ikke er uten grunn nummer to da blir kalt "dritten i midten". Det er ikke gitt at det er sånn de skal posisjonere seg, men om det er fire barn er det i hvert fall barna to om å være i midten.

Roe helt ned

Psykologen er opptatt av en god balanse, både i familielivet og på jobb, og hun anbefaler å legge inn små anledninger til å roe seg helt ned. Det behøver ikke være store ting, men bare ting som tilstedeværelse og fokus på pusten. Samt å ta seg god tid til måltidene.

- Hvile og ernæring er koblet sammen og måltidene er en god anledning for ro. Men er dessverre det som ryker først er i en travel hverdag. Det er så mange ting vi skal hele tiden og dagens barn har altfor mye fritidsaktiviteter, mener psykologen.

Veslemøy Ruud er helsesøster i Bydel Nordstrand i Oslo. Hun tror ikke det er noe umiddelbar sammenheng mellom antall barn og stress, men sier at det blir viktigere å organisere bedre desto flere barn du får.

EKSPERT: Veslemøy Ruud er helsesøster i Bydel Nordstrand i Oslo.
EKSPERT: Veslemøy Ruud er helsesøster i Bydel Nordstrand i Oslo. Foto: Foto: privat

- Du må kanskje ha ny bil, kanskje sjuseter eller ekstra bil, så utgiftene blir større. Dette for å kunne levere og følge barna i hverdagen, det kan også bli mer stress i organisering av hverdagen, for eksempel finne ut hvem som skal være hjemme med nok et sykt barn, sier helsesøsteren.

Å ha barn er å leve

Allikevel tror hun stressfaktoren kommer an på barnas alder, om du både har barn i skole og barnehage.

- Har du skolebarn må dere møte opp for eksempel klokka halv ni, det er ikke lenger mulig å bruke god tid hjemme om morgenen. Så vær forberedt på at det blir nye rutiner når dere må levere og hente til faste tider.

Veslemøy Ruud har selv hatt ansvar for tre til fire barn samtidig i perioder. Hun mener stress er en negativ betegnelse på et travelt familieliv.

- Å ha barn er å leve et spennende liv. Det å ha ansvar for barn er en del av livet og det er normalt liv for mange. Og får du flere barn er det dette livet du velger, ikke nødvendigvis stress. Men det er klart, velger du å få et tredje eller fjerde barn, må du gi og ta. Du må være forberedt på å dele på arbeidsmengden og kanskje gå ned i stillingsprosent for å kunne starte sent på jobb og gå litt tidligere, sier Veslemøy Ruud til Foreldre.no

Mor og far må bli enige om hvem som skal jobbe mindre i perioder - eller bytte på. Det kan bli annerledes for aleneforeldre, det kan da bli mer stress.

Hun mener forutsigbarhet er bra for barn og at det kan være lurt å avtale på forhånd hvem som skal hente i barnehagen, gjerne via en felles kalender.

Stresser hverandre

Helsesøsteren har tro på at partnere til tider kan stresse hverandre. Da er det gjerne fordi hverdagen ikke er planlagt godt nok. Men at det skal være mer stress å oppdra jenter enn gutter, har hun ikke så stor tro på, i hvert fall viser ikke dette seg før puberteten. Men dette kan også være personavhengig. Ingen barn er like, alle barn er unike og dette gjelder også foreldrene.

- Stresset ligger nok hos oss selv. Alt skal være perfekt og vi skal ha nok tid til trening og aktiviteter. Jeg anbefaler at treningen legges til nærmiljøet og at barn deltar på skolefritidsaktiviteter i stedet for aktiviteter på kveldstid så lenge de går i småskolen. Bruk skolefritidsordningen for alt det er verdt, om dette tilbudet finnes der dere bor.

Helsesøsteren anbefaler småbarnsforeldre å benytte seg av barnevakt en gang i blant. Hun tipser også å organisere følgegrupper til skolebarna, slik at dere ikke behøver å både levere og hente på skolen hver eneste dag.

KJERNEFAMILIE: To voksne og to barn er en veldig praktisk ordning - spesielt i forhold til feriereiser og innkjøp av bil. De voksne kan "ta et barn hver" når det kommer til leggetid, fritidsaktiviter og trassanfall.
KJERNEFAMILIE: To voksne og to barn er en veldig praktisk ordning - spesielt i forhold til feriereiser og innkjøp av bil. De voksne kan "ta et barn hver" når det kommer til leggetid, fritidsaktiviter og trassanfall. Foto: Foto: Thinkstock

- Sørg også for å få en god natts søvn, bytt gjerne på å sove ut. Ta vare på hverandre og sexlivet, det skaper samhold og ikke minst overskudd, sier helsesøsteren.

Les mer:

Den perfekte alderen for å få barn

Å lure partneren sin til å få barn er ofte starten på slutten

Her får de flest barn i Norge

Status med fire barn.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning