Spise ute med barn

Er uhøflige, forventer ekstraservice og legger igjen brukte bleier

Noen småbarnsforeldre tror de er berettiget til bedre service enn andre dødelige, sier restaurant-ansatt.

BARN PÅ RESTAURANT: Det kan være utfordrende å ta med seg små barn ut for å spise. Her får dere tipsene fra de som er i bransjen.
BARN PÅ RESTAURANT: Det kan være utfordrende å ta med seg små barn ut for å spise. Her får dere tipsene fra de som er i bransjen. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos.com
Sist oppdatert

Det finnes mange gode grunner til ikke å gå ut og spise med små barn. For selv om du som forelder har gjort et hederlig forsøk på å lære barna både høflighet og bordskikk, så er nå unger en gang unger.

For det første, så griser de. På gulvet, på bordet, på seg selv og på foreldrene.

For det andre, så er barn uforutsigbare. Du vet aldri når minsten finner det for godt å sleike på saltkaret eller sutte på ketchupflasken, stappe nachosen i vannglasset eller rive av seg klærne og løpe sikksakk mellom bordene i bare trusa.

Mens norske barn sutrer seg gjennom middagen, spiser franske gullunger sneglene sine uten å fortrekke en mine. Slik gir du barna franske manerer.

Men selv om man har barn i barnehagealder og vet at de ikke er spesielt restaurant-vennlige, så ender man innimellom opp på et penere spisested, sammen med andre gjester, som betaler for en opplevelse.

Foreldre.no har snakket med de som daglig opplever småbarnsfamilier på restaurantbesøk, nemlig ansatte på tre ulike spisesteder. Her er deres ærlige mening om det å ha barnefamiliene som gjester.

Hvordan skal man oppføre seg, og hva bør man absolutt ikke gjøre?

Fæle foreldre ødelegger for de kule

Gode råd fra trebarnsmor:

La barn vente på barn

Forfatter og trebarnsmor Kristine Storli Henningsen, kvinnen bak bloggen Antisupermamma, forteller at det å spise ute med barn lenge var et stort problem for hennes familie.

- Vi fikk tre barn på tre år, og har vært masse ute og reist med dem. Hjemme har vi ikke alltid vært så flinke til å la dem sitte ved bordet. De har fått gå når de var ferdige. Det fikk vi svi for når vi var på reise og skulle spise ute. Alle spratt ned fra stolen etter to biter, og vi måtte gjete dem resten av måltidet. Utrolig slitsomt! forteller hun til Foreldre.no.

Derfor laget familien følgende regel da de kom hjem:

- Barn venter på barn. Og er vi ute og spiser, så venter man til alle er ferdige.

Hjemme førte dette først til ville protester, og foreldrene måtte hanke barna tilbake til bordet.

- Det føltes som et overgrep. Men det føltes verre at de skulle løpe rundt og bråke mens vi forsøkte å spise. Etter hvert aksepterte de situasjonen. Og nå har måltidene blitt lange og koselige samlingsstunder for hele familien. Og restaurantbesøkene blitt betraktelig bedre, sier Kristine Storli Henningsen.

Etter hennes mening bør de andre restaurantgjestene tåle litt fra barn. Men ikke for mye.

- Hvis foreldrene over hodet ikke har kontroll på barna, så bør de øve hjemme først. Eller gå på steder som er typiske for småbarnsforeldre, hvor det er tilrettelagt for barn, med aktivitetsrom eller lignende.

Og blir det lenge å vente for de små, er det lov å trylle frem en ipad...

Daglig leder ved restauranten «Hotel Havana» i Oslo, Rhona Glenton, har både positive og negative erfaringer med det å ha barnefamilier som gjester.

- Småbarnsfamilier som kommer hit er stort sett greie. Men det finnes unntak; uhøflige foreldre som ødelegger for de kule, forteller Glenton til Foreldre.no.

For noen småbarnsforeldre tror de er unntatt normal folkeskikk. De tar seg til rette og føler seg berettiget til bedre service enn andre dødelige.

- Vi har ingenting imot å varme opp barnemat, finne frem barnestoler og legge til rette for barnefamilier. Men jeg setter pris på at de voksne spør på en høflig måte og viser at de forstår at det er en ekstraservice vi tilbyr. Man kommer langt med vanlig høflighet. Da vil vi som jobber her også strekke oss lenger, sier Rhona Glenton.

Noen barnefamilier bruker restauranten som hvilested, spesielt på lørdager.

- Da slår de seg gjerne ned på de beste plassene i restauranten, med fulle handleposer. De er slitne og ønsker å slappe av mens barna løper rundt, og kjøper kun to-tre kopper kaffe på to timer. Da tar de opp plasser for andre, betalende kunder.

Treåringen kan bli en mønster-middagsgjest. Her er 11 trinn til god bordskikk.

Griser med medbrakt mat og brukte bleier

Det kan også være ekstremt mye å rydde opp etter at en småbarnsfamilie har forlatt åstedet, ifølge Glenton.

- Det er litt irriterende å plukke opp yoghurtbegre, skitne bleier og halvspiste boller, som ikke er kjøpt i vår restaurant. Kollegaer har også opplevd foreldre som bytter bleie på barnet oppå restaurantbordet, sier hun, som selv har selv tre barn og besøkt restauranter over hele verden sammen med dem.

- Da har jeg alltid hatt som mål at når vi går fra bordet, skal det ikke være mer rotete enn det ville ha vært etter et voksent selskap, sier Glenton, en regel hun mener at flere småbarnsforeldre burde prøve å etterleve.

Glenton tror at dagens foreldregenersjon har en ny oppfatning av det å spise ute. De ønsker å adoptere utelivsvanene til middelhavsland som Spania, Italia og Frankrike, hvor det er helt normalt at barna er med foreldrene ut for å spise, gjerne sent på kvelden.

- I Italia og Frankrike kan foreldre gjerne sitte ute til klokka 23-24 med sine små barn. Men i disse landene har de også kustus på barna, som er stille og veloppdragne. Norske foreldre må gjerne gå mer ut sammen med barna, men da bør de prøve å inkludere hele pakka, mener Glenton.

Spanske småtassene nyter lange, lyse kvelder sammen med foreldrene sine. Adrián Andreu Bayer (2) legger seg ikke før klokken 22 om kvelden.

Kom før klokka 19

Xich-Lo Hai, daglig leder ved Atelier Asian Tapas i Mathallen i Oslo, synes som regel det er hyggelig å ha barnefamilier på besøk i restauranten.

- Selv er jeg veldig glad i barn, og det hender at jeg passer dem så foreldrene får tid til å spise, forteller han til Foreldre.no.

- Ellers kan jeg ta dem med inn på kjøkkenet og vise frem forskjellige dingser. Vi har også duker som barna kan tegne på med fargeblyanter, det er det mange som er gleder seg over.

Han anbefaler barnefamilier å besøke restauranten i tidsrommet 16-19.30, da de ansatte har best tid og det er mindre folk i restauranten. Etter det blir det gjerne fullt og mange som drikker alkohol.

Foreldre som har spesielt aktive barn, er som regel klar over det selv, og tar hensyn, mener han.

- De vet det selv, og skynder seg med maten slik at barna ikke forstyrrer de andre gjestene altfor mye.

Det er de færreste foreldre som drar ut besøket, mener Hai. Noe som er fint, siden barna ofte har gått lei etter en time-halvannen.

Skap en forventning hos barnet

Sergio Barcilon, innehaver på gourmetrestauranten Hos Thea på Skillebekk i Oslo, forteller at de har mye barn i restauranten. Særlig på søndager.

- Mitt tips er å forberede barna på restaurantbesøket. Forsøk å skape en forventning hos barnet, så det gleder seg på forhånd. Det er bedre enn å terpe på regler. Kanskje har barnet en fin kjole som hun skal få ha på seg den dagen? sier han til Foreldre.no.

Han har aldri opplevd folk bytte bleier på bordet, og mener at de fleste småbarnsforeldre er høflige. Men barna kjeder seg fort, og da blir foreldrene stresset.

Gourmetkokken har stor forståelse at barn kan bli utålmodige.

- Barn har en annen oppfatning av tid enn voksne. For dem kan et restaurantbesøk på to timer kjennes ut som en evighet. Da gjelder det å ha noen triks i ermet, som kan porsjoneres ut gjennom måltidet.

Det er når barna kjeder seg at det blir styrete for de voksne.

- Da hviler mye av ansvaret på restauranten, mener jeg. Jeg er forberedt, og har for eksempel et lite lager med kinderegg. Før måltidet tar jeg barnet i hånden på en offisiell måte, og lover at det skal få kinderegg av meg etter maten. Jeg kan også ta med barnet inn på kjøkkenet for å hilse på kokken. Får du barnet til å føle seg hjemme, blir det mindre stress, sier Barcilion.

Vil venne seg til ulike smaker

Sergio Barcilon forsøker også å gjøre noe ekstra ut av maten til barna som besøker restauranten hans.

- Er det barnas første gang på restaurant, bruker jeg tid på desserten. Jeg lager ofte små smaksprøver i glass, så barnet får prøve et par skjeer med sjokolademousse, panna cotta og så videre.

Får barn trening i å bli med ut å spise, vil de etter hvert venne seg til at det ikke er farlig å smake ulike retter, og det vil også etter hvert bli enklere for foreldrene å ha barna med ut, sier han.

Les også:

12 råd til positiv barneoppdragelse

Streng oppdragelse gir utagerende barn

15 tips som får kresne barn til å spise godt

Slik takler du bortskjemte barn

Denne saken ble første gang publisert 24/08 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også