Barna og ekteskapet

- Bruk mindre tid på barna

Vil du ha lykkelige barn, må du ikke glemme voksenlivet.

IKKE OVERDRIV: Tid med barna er fint. Men det er direkte skadelig, også for barna,  å aldri sette ekteskapet først, advarer kjente familieterapeuter.
IKKE OVERDRIV: Tid med barna er fint. Men det er direkte skadelig, også for barna, å aldri sette ekteskapet først, advarer kjente familieterapeuter. Foto: Foto: ericsurfdude på Flickr.com. Noen rettigheter reservert.
Publisert Oppdatert
Familier som er sentrert rundt barna skaper engstelige, utkjørte foreldre og krevende, bortskjemte barn.

Oppskriften på lykkelige barn? Alle foreldre vet at det ikke finnes noen fasit.

Men mange moderne foreldre bruker mye krefter og tid på å legge forholdene best mulig til rette for barna.

Det bør de gjøre i langt mindre grad, mener familieterapeut David Code.

Han skriver i sin siste bok To Raise Happy Kids, Put Your Marriage First at moderne foreldre bruker altfor mye energi og tid på å prøve å være perfekte foreldre.

Helikopter-foreldre

Familieterapeuten advarer mot "helikopter-foreldreskap".

- Dagens største myte om å være foreldre er at jo mer oppmerksomhet vi gir våre barn, desto bedre vil det gå dem, sier Code til The Guardian.

Vårt overdrevne fokus på barna gjør mer skade enn gavn, mener Code.

- Familier som er sentrert rundt barna skaper engstelige, utkjørte foreldre og krevende, bortskjemte barn.

Foreldre ofrer sine egne liv og ekteskap for barna og lar barna legge beslag på all energi, tid og oppmerksomhet, mener familieterapeuten.

- Vi ofrer ekteskapet og egen selvrealisering, mens barna blir mer og mer krevende og misfornøyde, sier Code.

- Får for mye service

Code tror barna rett og slett tar skade av all oppmerksomheten de blir til del. De ser ut til å ha flere problemer enn deres egne foreldre hadde, for ikke å snakke om besteforeldrene.

- Vi tar livet av oss selv for at barna skal bli frie for traumer, men det er ren sløsing med energi. Den største gaven du kan gi dine barn er å ha et givende ekteskap selv, sier Code til The Guardian .

Den kjente danske familieterapetuen Jesper Juul forefekter langt på vei samme syn som Code.

Roten til de fleste av problemene til moderne foreldre handler om at de gir barna for mye service, mener Jesper Juul.

- Å tilfredsstille alle barnas innfall og lyster skaper langt flere problemer enn de løser, sier den kjente terapeuten i et intervju med klikk.no .

- Er som hoffnarrer

IKKE GI ETTER: - Å tilfredsstille alle barnas innfall og lyster skaper langt flere problemer enn de løser, sier Jesper Juul.
IKKE GI ETTER: - Å tilfredsstille alle barnas innfall og lyster skaper langt flere problemer enn de løser, sier Jesper Juul. Foto: Foto: Tore Fjeld

Jesper Juul nevner som eksempel måltidene, der noen foreldre nærmest spiller teater for å få barnet til å spise.

- Foreldrene skal ikke være hoffnarrer som underholder «keiseren» under måltidet. Foreldrene kan sitte og snakke sammen om sine ting, det er fryktelig ubehagelig for barnet om mor og far sitter og glor, sier Juul.

Barn krever mye oppmerksomhet, men ifølge Juul trenger de ikke like mye oppmerksomhet som de ber om - noe som overrasker mange foreldre.

- Det er helt greit å si til barnet: «Hysj, jeg kan ikke høre på deg nå, jeg snakker med mor».

Mister respekt

Men hva om barnet har problemer og krever foreldrenes oppmerksomhet? Ifølge Code er bekymringer om barna langt mer knyttet til egne bekymringer om ekteskapet enn vi er klar over.

Foreldre gjør i hovedsak to feil når de tror at det er barnevennlig å prioritere barna, mener David Code:

- Det blir vanskeligere å vise og skape respekt for de grensene som former et barns liv, når foreldre lar seg skvise til barnet får sin vilje. Slik atferd skaper vansker for barna både i framtidig arbeidsliv og samliv.

- Dessuten presser vi barna til å oppfylle våre egne følelsesmessige behov. Dette kan utløse utagerende atferd, som i sin tur gjør at foreldre diagnostiserer tilstanden og oppsøker medisinsk hjelp. Fjæren har vokst til fem høns og skaper en selvoppfyllende profeti som forkrøpler barnets utvikling.

Elsket mannen mer

Men det kan koste dypt å si høyt at man prioriterer ekteskapet. Forfatter Ayelet Waldman har fått mye pepper for sin bok Bad Mother, a Chronicle of Maternal Crimes.

- Jeg ser fram til den dagen en framstående sosiolog publiserer en banebrytende studie av ekteskapet der foreldre ærlig innrømmer at de elsker hverandre desperat og intenst, og enda mer enn de elsker sine barn, sier hun.

- Det hadde vært fint om det ble fastslått en gang for alle at barn i slike ekteskap gjør det bedre og lever lykkeligere enn barn med mødre som retter alt de har av behov og lidenskap mot dem, sier Waldman.

Les mer:

Par er lykkeligere uten barn

Slik finner du ut om barnet mobbes

Dette bør du kle på barnet i vogna

Gi barna mobil før det er for sent

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning