Barnehager med ekstraservice

Kniver om barnehagebarna

Det nærmer seg full barnehagedekning. Nå lanserer barnehagene kaffeavtaler, egen frisør og varm mat med hjem for å lokke til seg foreldre og barn.

SPA I BARNEHAGEN: Hvileavdeling med utsikt, spa og egen frisør er noe av virkemidlene kreative barnehager bruker for å lokke kommunens småbarnsforeldre.
SPA I BARNEHAGEN: Hvileavdeling med utsikt, spa og egen frisør er noe av virkemidlene kreative barnehager bruker for å lokke kommunens småbarnsforeldre. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: iStock
Publisert Oppdatert

Etter at målet om full barnehagedekning er i ferd med å bli oppfylt i de fleste kommuner, er konkurransen om å få fylt opp plassene i barnehagene i gang.

Barnehagene kan tape penger

- Nå er det barnehagene som må gjøre seg attraktive for foreldrene, sier kommunikasjonsansvarlig Mette Garmager i barnehagekjeden Kanvas, som driver over 30 barnehager i Oslo.

Tomme plasser betyr nemlig mindre foreldrebetaling og offentlig støtte til barnehagene.

Måtte smiske med barnehagene

Tidligere gikk gjerne mødre og fedre rundt til barnehagene med nyfriserte barn og velduftende kaker sammen med barnehagesøknaden. På søknaden var det flotte portrettbilder av poden.

Private barnehager kunne velge og vrake og stille krav til foreldrene. Samtidig florerte det av dagmammaer som jobbet svart.

Nå er trenden snudd.

Kan velge og vrake

Den store barnehageutbyggingen har gjort at mange foreldre vasser i tilbud om barnehageplass - noe som gir dem muligheten til å prioritere barnehager med ekstratilbud.

- Det vi har sett under årets opptak, er at barnehagene velger ulike strategier for å synes og gjøre seg attraktive når foreldrene skal søke barnehageplass, bekrefter Mette Garmager i Kanvas.

- Alle barn elsker det våte element. Derfor har lagde vi en egen badeavdeling i barnehagen vår, sier Lena Løseth, en av grunnleggerne av Solsikka barnehage i Vanylven.

Tilbyr teaterkurs og middagsservering

Barnehagedriverne har lenge konkurrert om å tiltrekke seg pedagoger. Nå tilspisses konkurransen mellom barnehagene ytterligere.

Spesialiserte barnehager opprettes i konkurranseøyemed i flere kommuner. Idretts - og friluftsbarnehager blir mer og mer vanlig. Stadig flere barnehager tilbyr teaterkurs, økologisk mat, lavvo i skogen og middagsservering.

Hvileavdeling med utsikt

Her er seks eksempler på barnehager med ekstraordinære tilbud til barnehagebarna (og til foreldrene, i enkelte tilfeller):

* Læringsverkstedet Dal barnehage på Eidsvoll har plaskebasseng i eget vannrom.

* Nøstodden barnehage i Drammen har eget badebasseng.

* Løkka barnehage i Nannestad har egen kaffeavtale der foreldrene får nytraktet kaffe med seg når de leverer barna.

* Sjøparken barnehage i Larvik kan friste med vannlekerom, barnevennlig kjøkken og hvilerom med utsikt.

* Ramsjø gårdsbarnehage i Fredrikstad har egen frisør og har gått til innkjøp av en egen frisørstol som barna sitter i når de blir klippet.

* Solsikka barnehage i Vanylven har eget spa/vannavdeling.

Misliker foreldreflørt

- En annen fordel med god barnehagedekning er at de useriøse barnehagedriverne ikke har noe marked lenger. Når foreldrene blir mer bevisst på å etterspørre kvalitet i barnehagen, vil tilbudet til barna bli bedre, sier Mette Garmager.

- Det som er beklagelig er at noen barnehager "flørter'" med foreldrene ved å tilby kaffeavtaler, middagsservering og annet som ikke har noe med barnehagens innhold å gjøre.

Garmager synes det er synd hvis denne typen tilbud går på bekostning av den tiden de voksne i barnehagen bruker sammen med barna.

Les også: Ti tips til mindre morgenmas

Konkurrerer om foreldrenes gunst

Kommunalsjef Erik Førland i Bærum kommune bekrefter overfor Asker og Bærums Budstikke at konkurransesituasjonen er et samtaletema i barnehagene og på barnehagekontoret i kommunen.

Han opplever at barnehagene nå må konkurrere om foreldrenes gunst.

- Førskolelærere er det viktigste kvalitetskriteriet, og vi jobber med å få flere pegadoger, sier Førland.

Han bekrefter at det ikke lenger er slik at "alle" vil ha kommunal barnehageplass. I dag konkurrerer private i større grad med kommunale.

Les også:

Vennskap i barnehagen

Mat for kresne barn

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning