Barn og alder

Barn slutter å være søte når de er 4 år

Ny forskning viser at når barn er 4 år gamle mister de ansiktstrekkene som gjør at vi synes de er så uimotståelig søte.

SØT?: Mennesker er tiltrukket av de spesielle ansiktstrekkene babyer har, som stort hode, rundt ansikt og store øyne. Derfor synes vi en nyfødt baby er søtere enn en 4-åring.
SØT?: Mennesker er tiltrukket av de spesielle ansiktstrekkene babyer har, som stort hode, rundt ansikt og store øyne. Derfor synes vi en nyfødt baby er søtere enn en 4-åring. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
Publisert Oppdatert

Som nybakt mor er det ikke uvanlig at fremmede kikker ned i barnevognen din med kommentarer som "Åh, for en søt baby!". Men har du merket at oppmerksomheten avtar med årene? Det er ikke rart.

Forskere har nemlig funnet ut at vi synes at barn blir mindre søte med årene, og den magiske grensen går ved 4-års alder.

Forskere fra Kina og Canada har i en ny studie bedt 60 voksne om å rangere hvor mye de liker ansiktene til en rekke barn i alderen 0 til 6 år. Forsøket viste at både menn og kvinner syntes at babyene hadde et mer attraktivt ansikt enn de større barna, skriver Psychology Today.

Får pene foreldre pene barn? Hva tror du? Delta i debatten her.

Hva skjer når barna blir 4 år?

Ifølge forskerne er dette fordi barnas ansikt endrer seg. Mennesker er tiltrukket av de spesielle ansiktstrekkene babyer har, som stort hode, rundt ansikt og store øyne.

Disse ansiktstrekkene appellerer til vår beskyttende side, som gjør at vi får lyst til å ta vare på spedbarn - uansett om vi er i slekt med dem eller ikke. Etter hvert som barna blir eldre mister de disse ansiktstrekkene.

Barnepsykolog og forfatter Elisabeth Gerhardsen tror at det at babyer er så søte hjelper dem å overleve.

- Jeg tenker at dette kan komme av at spedbarn er fullstendig avhengig av at noen tar seg av dem for å overleve, samtidig som de er særdeles krevende å ta seg av. Er du 4 år er du mer selvhjulpen, kan vente lenger, kan snakke og snakkes til, og kan selv bidra i relasjonen med smil og kjærtegn. Da er det ikke lenger livsnødvendig at alle synes at du er søt, sier Gerhardsen til Foreldre & Barn.

Medfødte følelser

Humanbiolog og forsker Terje Bongard kan bekrefte at dette handler om medfødte følelser.

- Hvis du konfronterer folk med dette sier de gjerne at de synes barna sine er like søte uansett alder, men en eller annen gang blir barna mindre søte. Dette handler om medfødte følelser som gjør at det er lettere for mennesker å få flere barn når vi slutter å synes at barna våre er så søte at vi har lyst til å spise dem opp, sier Bongard til Foreldre & Barn.

Tegneseriefigurer med store øyne

Leketøy- og filmindustrien har utnyttet det at vi tiltrekkes av babyansikter. Både flere av Disney-figurene og spesielt figurene i japanske tegneserier karakteriseres med stort hode og store øyne. Det samme ser vi i dyreverdenen. Vi synes valper og kattunger er søtere enn hunder og katter.

- De fleste pattedyr har mange av de samme trekkene når de blir født. Det er nok noe biologisk i oss som gjør at vi faller for ansiktstrekk som store øyne og bollekinn hos små barn, men det er ikke trekk vi ønsker hos alle og enhver. Det er vel ikke så mange som foretrekker disse trekkene hos en partner, spesielt ikke hos en mannlig partner, humrer Gerhardsen.

Les også:

Babyfotografering - Se, så søte de er!

Hvordan takle barns raseriutbrudd

Slik blir fremtidens barnehage

Gode råd for bleieslutt

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Foreldre & Barns iPad-utgave er på over 140 sider og koster 49 kroner i Apples App Store.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning