Krever betaling av barn på nettsamfunn

Barn bruker mobilen som lommebok på nettet

Kjøp av virtuelle tjenester er voksende blant barn, og de bruker mobilen for å betale.

BARN OG VIRTUELLE PENGER: Mange av nettsamfunnene barn besøker krever at de laster opp med virtuelle penger. Men det blir ikke så virtuelt lenger, når det kreves virkelige penger for å kjøpe.
BARN OG VIRTUELLE PENGER: Mange av nettsamfunnene barn besøker krever at de laster opp med virtuelle penger. Men det blir ikke så virtuelt lenger, når det kreves virkelige penger for å kjøpe. Foto: Foto: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Foreldreråd ved barns bruk av betalingstjenester

  • Snakke med barna
  • Sett grenser for bruken
  • Sperre mobiltelefonen for innholdstjenester
  • Sette grenser for kronebruk på kontantkort
  • Sett en tidsgrense
  • Forklar barna hva som skjer når de belaster fast- eller mobiltelefon. Er det f.eks ok å bruke bestemors telefon
  • Sjekke fakturaene når de kommer
  • Mer informasjon på Barnevakten.no
Vi snakker her om en gruppe som er utsatt for et voldsomt forbrukerpress. Det er veldig viktig for disse småjentene å bli supermodeller.
Mye tilsier at de foresatte ikke behøver å betale.

Habbo Hotel er en av de virtuelle tjenestene ditt barn kan gå inn på og hvor mobiltelefonen kan brukes som lommebok.

En annen tjeneste er Gosupermodel. Et tredje igjen er Gladiatus, som først og fremst retter seg mot gutter.

Alle disse tre, og mangfoldige fler, tilhører den virtuelle verdenen dine barn beveger seg i og hvor det dreier seg om å kjøpe tjenester, enten med virtuelle penger, som kan tjenes opp ved å spille, eller ved å betale med virkelige penger, hentet blant annet fra mobiltelefonen.

Sinte foreldre

- Vi får henvendelser fra mange sinte foreldre, og i noen tilfeller er det snakk om at barnet har belastet telefonregningen med flere tusen kroner, sier rådgiver hos Barnevakten.no, Kjellaug Tonheim Tønnesen.

I et tilfelle i Danmark hadde en 14-åring brukt 18.000 sms-kroner på slike tjenester.

- Dette er en problemstilling som ligger langt oppe på vår prioriteringsliste, sier juridisk seniorrådgiver hos Forbrukerombudet, Anna Charlotte Amdal Neumayer.

Hun mener at det viktigste foreldre kan gjøre er å snakke med barna sine om denne typen tjenester.

Rent juridisk er det usikkert om foreldre er pliktige til å betale for barnas kjøp av virtuelle tjenester ved hjelp av mobilen.

Les også: Foreldre presser mobil på småbarn

– Burde vært ulovlig

Habbo Hotell er et av de mest besøkte nettsamfunnene for barn, og allerede i 2004 definerte Forbrukerombudet nettstedet som problematisk.

Ombudet har fortsatt flere ting å utsette på deres virksomhet.

- Vi er i dialog med dem, men foreløpig er det usikkert hvor det ender, om vi blir enige eller om det blir brakt inn for Markedsrådet, forteller Amdal Neumayer.

Det er blant annet de komplekse avtalevilkårene som gjør at ombudet er kritiske.

- Dette blir for vanskelig for barn å ta stilling til, i tillegg tilbyr de voksne betalingsmåter som kredittkort.

Også nettstedet Gosupermodel har påkalt ombudets interesse, fordi de har fått klager fra foreldre på at barna deres har brukt penger på nettstedet.

Ett av ankepunktene i denne sammenheng, er at barn ikke har mulighet til å se de økonomiske konsekvensene av de handlingene de foretar.

- Vi opplever at foreldre generelt har liten sans for denne typen konsepter, fordi det blir for vanskelig for barna å forstå konsekvensene av sine handlinger, sier daglig leder i Barnevakten.no, Øystein Samnøen.

Barnevakten.no har blant annet gjennomført en undersøkelse blant foreldre som konkluderer med at over 60 prosent av de spurte mener slike tjenester burde være ulovlig.

Les også: Steng mobilmobberne ute

Gratis, men koster penger

Det koster ingen ting å melde seg inn i hverken virtuelle hoteller, staller eller modellbyråer, men for at det skal bli virkelig moro kreves det virkelige penger, og disse tilbys barna å betale blant annet via mobil- eller fasttelefon, eller til og med ved bruk av kredittkort.

- Barna hauser opp hverandre, og det blir internt kjøpepress. Dette opplever vi som beklagelig, sier Amdal Neumayer.

- Det bør ikke være slik at barn blir utsatt for et kjøp- og salgspress på nettet, og det er en uting at man har mobil- og fasttelefon som betalingsmiddel, poengterer Tonheim Tønnesen.

– Det handler om vennskap

I en nylig innlevert klage til Forbrukerombudet forteller en far om sin 10-årige datter som har brukt 1400 virkelige kroner på Gosupermodel.

«I utgangspunktet så oppfattet vi som foreldre bruken av Gosupermodel som helt uproblematisk inntil vi for kort tiden mottok vår siste telefonregning», skriver faren i klagen.

Det er det danske medieselskapet Watagame som driver nettstedet Gosupermodell. Ifølge Henrik Riis, medstifter av selskapet, er Gosupermodel et nettsted for unge pikers kreativitet, vennskap og utvikling.

Watagame mener det er nødvendig med et nettsted som henvender seg til unge piker.

- Hvis ikke ville de være nødt til å bruke nettsteder som henvender seg til begge kjønn, eldre personer eller har et dårlig sikkerhetssystem og lav bemanning. Jentene lærer seg god community-etikette hos oss, som de kan ta med seg videre i mer utsatte nettsamfunn, sier Riis.

Han understreker at sikkerhet er avgjørende for dem, og begrunner behovet for et betalingsalternativ med at de trenger inntektene for å kunne drive et seriøst nettsted.

Ifølge Riis er det bare tre prosent som er betalende medlemmer, resten spiller gratis.

Og for dem som kjøper et medlemsskap er det en ukentlig grense på 70 kroner, som blir nullstilt hver mandag.

- Ved forsøk på å kjøpe medlemsskap, blir det tydelig opplyst at du ikke trenger det for å spille, og at de må ha tillatelse fra sine foreldre for å kjøpe medlemsskap legger Riis til.

Gosupermodel har det danske «Chatcheck»-merket, som skal godtgjøre at det holder seg innenfor en definert kodeks. I tillegg støtter de organisasjonen Børns Vilkår, som er en privat, humanitær organisasjon rett mot barn.

Vilkår som er uforståelige for barn

Avtalevilkårene som barna i utgangspunktet skal forstå og sette seg inn i, er skrevet på et språk som gjør dem mer eller mindre utilgjengelige for barn. I Habbos brukervilkår står det blant annet: «Gjenlegge opplysninger som innebærer straffbare injurier, oppvigling, hets mot folkegrupper, ulovlige voldsskildringer eller barnepornografi.»

På Minstall.no er følgende forklart om verdien på de pengene barna kjøper: «Stallpenger er fiktive penger som kun går an å bruke på virtuelle tjenester på Minstall.no. 'Stallpenger' har ingen ordentlig materiell verdi.»

Les også: Jente (10) filmet seg selv med mobilen

Utsatt gruppe

På Gosupermodell er hensikten å bli supermodell, men da må brukerne blant annet hele tiden fornye kolleksjonen. Etter en tid blir faktisk klærne borte som man har kjøpt, og barnet må frem med den virtuelle lommeboken igjen.

- Vi snakker her om en gruppe som er utsatt for et voldsomt forbrukerpress. Det er veldig viktig for disse småjentene å bli supermodeller, og det er lettere å komme dit om de bruker virkelige penger, forteller Tonheim Tønnesen i Barnevakten.no.

Juridiske svakheter

I utgangspunktet kan ikke barn gjøre bindende avtaler, derfor er disse nettstedene utstyrt med en advarsel om at barn under 18 år må ha tillatelse fra mor eller far.

- Det er den profesjonelle partens ansvar å sørge for at barnet har et foreldresamtykke, men slike advarsler blir likevel for enkle, mener Amdal Neumayer.

Barnevakten.nos erfaring med nettstedet Habbo er at foreldre ikke kommer noen vei når de klager. De sier også at det skal være en øvre grense for hvor mye penger barna kan laste opp med. Deres erfaring er imidlertid at det ikke fungerer i praksis.

Les også: Barns mobiler må stråle mindre

Ikke betalingsplikt

Det er først når telefonregningen kommer at foreldrene oppdager barnas virtuelle aktivitet, og det er også da at forbrukermyndighetene får klager på tjenestene.

Hos Forbrukerombudet er man imidlertid usikre på om foreldre er pliktige til å betale for barnas virtuelle lek.

- Mye tilsier at de foresatte ikke behøver å betale, hevder Amdal Neumayer.

Les også: Rød knapp skal redde barn

Må ha telefonisk brukerservice

Ifølge Forbrukerombudet krever alle slike tjenester, hvor betaling blant annet gjøres via sms, at det finnes en kundeservice som brukeren kan kontakte per telefon. Det holder ikke med en onlinetjeneste.

Hverken Habbo, Minstall eller Gosupermodell opplyser om telefonnumre til kundeservice, bare e-post.

Det har ikke lyktes Klikk å få kommentarer fra hverken Habbo eller Minstall.

Les også:

Slik lærer du barna nettvett

Nettvettregler for barn

Disse drikkene vil barna elske

Lover billigere netthandel

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning