Pass av barnebarn:

Bestefar på banen

Eldre bestefedre er nå mer sammen med barnebarna enn bestemor.

GODT FORHOLD: Bestefar Arvid (63) og Oliver (9) gjør lekser og spiser middag sammen hver dag etter skolen. Bestefedre har i økende grad blitt en viktig ressurs for barnefamilier, viser en ny europeisk undersøkelse. FOTO: Kine Aarnes
GODT FORHOLD: Bestefar Arvid (63) og Oliver (9) gjør lekser og spiser middag sammen hver dag etter skolen. Bestefedre har i økende grad blitt en viktig ressurs for barnefamilier, viser en ny europeisk undersøkelse. FOTO: Kine Aarnes
Publisert Oppdatert

Om studien

  • Studien til Knudsen omfatter om lag 5 500 besteforeldre i alderen 60 til 85 år fra 11 land i Europa.
  • Landene som er med i studien, er Østerrike, Danmark, Frankrike, Hellas, Tyskland, Italia, Nederland, Sverige, Sveits, Spania og Belgia.
  • Det empiriske datasettet heter Survey of health, ageing and retirement in Europe (SHARE), og er et av de største i Europa.

- Tiden og samfunnsutviklingen har fått bestefedrene er mer på banen. Det er ikke lenger noe særlig forskjell på mannfolk eller kvinnfolk, sier Arvid Gunnar Tollefsen (63). Han er en del av ny og sprekere generasjon bestefedre, som involverer seg stadig mer i barnebarna. Blant besteforeldre over 70 år er det nå bestefar -og ikke bestemor- som bruker mest tid på familiens yngste.

Det viser en ny stor studie «Survey of health aging and retirement in Europe», som omfatter 5.500 besteforeldre i 11 europeiske land.

Sosiologiprofessor Knud Knudsen ved Universitetet i Stavanger har gått igjennom det store datamaterialet.

- Besteforeldre i Europa bruker mye tid sammen med barnebarna, særlig har dette endret seg for bestefedre, sier Knudsen til foreldre.no.

Lever lenger og holder seg friske

I den ferske studien har Knudsen blant annet funnet ut at mens det blant yngre besteforeldre klart er bestemødrene som oftest er sammen med med barnebarna, endrer dette kjønnsmønsteret seg gradvis med årene. For aldersgruppene over 70 år er det bestefar som deltar mest.

Felles gjelder det for begge kjønn at deltagelsen naturlig nok minker med alderen. Det ligger både sosiale og demografiske endringer til grunn for at besteforeldre deltar så mye i livet til barnebarna. Tre generasjoner får mer av livet sitt sammen nå enn før. Og nye mønster viser seg:

Vi lever lenger og holder oss friskere lenger. Vi har bedre økonomi og kommuniserer tettere. Foreldre er opptatte med jobb og karriere mens de har små barn.

- Til forskjell fra tidligere generasjoner, der barna kom før utdanning og jobb, er dagens foreldre ofte godt voksne og i full jobb mens de har ansvar for mindre barn, sier Knudsen.

LEKSER: Oliver gjør lekser hos bestefar Arvid, bedre kjent som ""Beste"". FOTO: Kine Aarnes.
LEKSER: Oliver gjør lekser hos bestefar Arvid, bedre kjent som ""Beste"". FOTO: Kine Aarnes.

- Unødvendig med SFO

Arvid Gunnar Tollefsen er en av den nye generasjonen moderne bestefedre. Barnebarn Oliver (9) kommer hjem til ham hver dag etter skolen. SFO er unødvendig, mener "Besten".

- Der kunne vi spare mye penger, forteller datteren Kine Aarnes.

- "Han får komme til meg etter skolen" sa Besten, og så ble det sånn. Oliver går ned til Besten hver dag og gjør lekser mens Besten lager middag.

Noen ganger må Besten steppe inn i morgenkaoset også.

- Besten lager frokost til Oliver og sender han opp på skolen før det ringer inn, forteller Kine. Siden Oliver har to små brødre, har mamma og pappa mye å gjøre etter jobb. Men de kan bare ringe Besten om mamma eller pappa ikke rekker å kjøre til speideren eller til bursdag eller på lekebesøk.

Kine vet å sette pris på hjelpen fra pappaen sin.

-Tenk å være så heldig å ha en så super bestefar! Han sier aldri nei. Det er hverdagen det er flest av, og hverdagen er hektisk. Derfor er det veldig fint å kunne ringe ved behov og Besten stiller opp. Vi vet hvor heldige vi er, når jeg snakker med andre småbarnsforeldre. Besten kommer alltid kjørende for å bringe, hente eller kjøpe. Han er en skikkelig hverdagshelt, forteller Kine.

Yngre partner

BARNEBARNA ER VIKTIG: - Jeg skulle ønske jeg fikk barnebarna først, sier ""Beste"". FOTO: Kine Aarnes
BARNEBARNA ER VIKTIG: - Jeg skulle ønske jeg fikk barnebarna først, sier ""Beste"". FOTO: Kine Aarnes

For storfamilien blir besteforeldres bidrag en vinn-vinn-situasjon. Friskere og sprekere besteforeldre som vil være sammen med barnebarna, gir nemlig god hjelp til karriereivrige småbarnsforeldre i en hektisk hverdag. Men partneren er ofte avgjørende, i følge professor Knud Knudsen.

Ingen forskjell i Europa

Norge er ikke med blant de 11 landene i studien, men ifølge Knudsen er funnene trolig gjeldende også for norske forhold.

- Det er all grunn til å tro at dette også gjelder i Norge. Studien viser jo at demografiske forhold får markante følger senere i livet for disse besteforeldrene temmelig uavhengig av nasjonale rammer. Det er få skilnader mellom landene, noe som er et viktig funn i seg selv, sier Knudsen.

- Menn gifter seg ofte med kvinner som er noen år yngre. Og kvinner lever fremdeles lenger enn menn, sier han.

Til tross store variasjoner har en mann på 70 år oftere en partner ved sin side enn det en kvinne i samme alder har. Mens bestemødre gjerne er enslige, er bestefedre fremdeles i et ekteskap. Å ha en yngre og frisk partner i livet ser ut til å være avgjørende for bestefar sin deltagelse i livet til barnebarna.

- Når bestefar fremdeles har ektefellen der, er det lettere for han å ta del i livet til barnebarna. Bestemor har tradisjonelt hatt mer kontakt med resten av familien, og ansvaret for å holde relasjonene ved like.

Noe bør imidlertid bestemor holde seg unna. Slik takler du svigermors innblandelser.

Som kvinne, mor og bestemor er normen for omsorg tydeligere for henne. Dette er en inspirasjon for den moderne bestefar.

- Å ha en partner blir dermed viktig for å kunne bidra i storfamilien, særlig for menn etter hvert som de blir eldre.

Store forskjeller

Professoren avviser at det er egeninteresse som motiverer bestefedrene.

- Noen vil nok forklare dette med at besteforeldrene ønsker å investere tid med barnebarna for senere å få hjelp tilbake. Men i så fall burde bestemødre som er enker, være de som brukte mest tid på barnebarna. Slik er det ikke, sier professoren.

Så selv om bestemødre generelt bruker noe mer tid på barnebarn enn bestefedre, blir forskjellen i deltaking mellom henne og han stadig mindre etter fylte 60, og etter fylte 70 år er det bestefar som leder an.

- En skulle kanskje tro at eldre menn fremdeles hadde sin identitet mest knyttet til andre interesser, og at kvinner dermed var for bedre besteforeldre å regne livet ut.

Men generelt sett klarer menn seg relativt bra som bestefedre, selv om det riktignok er store forskjeller her.

- En del besteforeldre prioriterer annerledes eller bor langt borte fra barnebarna, noe som selvsagt spiller en rolle for tiden de får sammen, sier han.

Avslappet forhold

Kine påpeker at samfunnets holdninger til menn og omsorg også har endret seg de siste årene.

LAGER MIDDAG: Hver dag etter skolen får Oliver hjemmelaget middag servert av ""Beste"". FOTO: Kine Aarnes
LAGER MIDDAG: Hver dag etter skolen får Oliver hjemmelaget middag servert av ""Beste"". FOTO: Kine Aarnes

- I 2014 er det helt vanlig å se bestefedre på kafe eller på lekeplassen med barnebarna. Det er nok mer vanlig i dag enn da jeg vokste opp. Kanskje får de også slippe til mer. Moderne bestemødre jobber mer og lengre enn tidligere og dermed får bestefedrene mer tid. Dagens foreldre er også flinkere til å spørre bestefedrene også, sier Kine.

Arvid Gunnar er enig i at det er er lettere å være aktivt engasjert i barnebarna nå fordi forventninger til menn har forandret seg.

- Jeg skulle hatt barnebarna først! Du får et mer avslappet forhold til barnebarn og ser på dem på en annen måte. Med barnebarna kan du kose deg mer. Jeg vet at de ikke bare er mitt ansvar.

Da 63-åringen selv vokste opp var det bare mor som var hjemme, men han forteller at han i dag har stor interesse av å tilbringe mye tid med barnebarna.

- Det er viktig for meg. Takket være kona mi er familien veldig bundet, og når datteren min spør om hjelp er det alltid aktuelt å stille opp. Jeg vil at barnebarna skal huske bestefaren sin. Da er det viktig å være tilstede.

Han regner med at barnebarna kommer til en viss alder der forholdet mellom han og barnebarna forsvinner mer og mer.

- Men jeg regner med at de vil huske meg. Selv om det er nå, i barnehage- og førskolealderen jeg får mest kontakt med dem, håper jeg at det varer livet ut.

Les også:

Sønnen din vil ha rosa tøfler -kjøper du dem?

Navnene moren din vil hate

Når besteforeldre dør

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning