Lykke

Så lenge varer foreldrelykken

Du blir lykkelig av å få barn, men det går fort over ...

LYKKELIG MOR: Ja, man blir lykkelig av å få barn. Men lykkefølelsen varer ikke evig...
LYKKELIG MOR: Ja, man blir lykkelig av å få barn. Men lykkefølelsen varer ikke evig... Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock.com
Publisert Oppdatert

Du føler deg kanskje som verdens lykkeligste når du endelig får holde den lille bylten i armene dine etter ni måneder med venting. På tross av lite søvn, bleieskift og babygråt svever du på en rosa sky. Men det varer ikke evig... Virkeligheten begynner etter hvert å innhente deg.

Psykolog Gunnvor Marie Dyrdal har i en ny doktorgrad ved Universitetet i Oslo sett på hvordan det å få barn påvirker velværet blant førstegangsforeldre.

- Både kvinner og menn reagerer positivt på graviditet og fødsler. Men det går ikke mer enn et halvt år før virkeligheten begynner å innhente dem, og etter to år er de ikke mer lykkelige enn de var før graviditeten, forteller Dyrdal til Foreldre & Barn.

Er frivillig barnløse lykkeligere?

Dyrdal så også nærmere på hva som bidrar til velværefølelsen, og fant at det å ha en partner er svært viktig for lykkefølelsen.

- Det å få barn henger ofte sammen med at man har fått en partner. Vi vet at det er en positiv sammenheng mellom det å ha en partner og det å være tilfreds med livet. Da vi kontrollerte for effekten av å ha en partner ble effekten av å få barn faktisk negativ. Etter to år er man mindre tilfreds med livet enn det man var før graviditeten.

- Dette betyr ikke at vi angrer. Men det å få barn er komplekst. Det kan være slitsomt med mange våkenetter for eksempel, sier Dyrdal.

- Betyr dette at frivillig barnløse er lykkeligere enn småbarnsforeldre?

- Jeg har ikke sammenlignet disse gruppene i min studie, så det er vanskelig å svare sikkert på. Men studiet mitt viser at de som får barn opplever en nedgang i velværet etter fødsel, og om man ikke får barn vil en heller ikke oppleve en slik nedgang

Er det ren lykke å få barn? Eller er det slitsomt også? Delta i debatten her.

FORELDREDATE: - Fortsett å date, selv om dere har fått barn, oppfordrer par- og familieterapeut og daglig leder hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland.
FORELDREDATE: - Fortsett å date, selv om dere har fått barn, oppfordrer par- og familieterapeut og daglig leder hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland. Foto: FOTO: Anja Dahl

Å få barn er en del av A4-lykken

- Hvorfor får vi da barn hvis det er så slitsomt?

- Å få barn er så naturlig at mange glemmer at det faktisk er et valg. For andre er det å skape en egen familie en viktig del av det å bli voksen, bringe slekten videre og oppnå det gode liv. Å stifte sin egen lille familie er en del av A4-lykken om du vil.

- Selv om det følger mye arbeid med de søte små, må vi ikke glemme at de gir ufattelig mye glede også, sier par- og familieterapeut og daglig leder hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland, til Foreldre & Barn.

For høye forventninger

Under graviditeten fikk du sikkert høre fra andre at det er mye jobb med barn også. Likevel er det de færreste som bekymrer seg over dette før barnet kommer. Søyland tror at noen førstegangsforeldre kan ha litt for høye forventninger til det å få barn.

- Paret er naturlig nok uten praktisk foreldreerfaring, men har desto mer idealer, drømmer og forventninger om barnet og det gode liv som venter. At det lille kjærlighetsbarnet kan true forholdet er det imidlertid svært lite fokus på, så inntil hverdagen treffer foreldrene er de lykkelig uvitende, sier Søyland.

Hvis forholdet skranter, bør du for all del ikke tro at det å få barn er redningen, understreker psykologen.

- Det er slett ikke uvanlig at man flytter fokus når problemer sliter på forholdet, og for noen kan en romantisk drøm om et kjærlighetsbarn virke som en god løsning - der og da. Noen har en romantisk idé om at er bare kjærligheten sterk nok vil man overvinne alle problemene. Virkeligheten er dessverre mye mer kompleks.

Bevar gnisten i forholdet

I en travel hverdag med små barn er det lett å glemme hverandre og kun fokusere på barna. Par- og familieterapeut Søyland har i mange år spurt par i terapirommet når problemene begynte, og påfallende mange svarer det samme: "Det begynte å gå nedover med forholdet da barna kom".

- Dette er selvsagt ikke barnas skyld! Vi må slutte å tro at kjærligheten er noe som bare er der - noe vedlikeholdsfritt. For hvem tør å ta risken på å droppe service på bilen år etter år? Og hvorfor er det slik at vi passer bedre på bilen enn kjæresten og kjærligheten?

- Mange er så opptatt av å være gode foreldre at de glemmer parforholdet og partneren i den nye hektiske hverdagen. Selv om intensjonen er aldri så god, kan et slikt fokus få katastrofale følger, advarer Søyland.

Her er imidlertid noen konkrete tips til hvordan bevare gnisten i forholdet, så kanskje foreldrelykken varer i mer enn to år?

 • Glem tiden før barna, den er definitivt over. Se på alt det positive med det å være en familie og finn løsninger på det som klemmer i stedet for å tenke at alt var så mye bedre før.
 • Gjør noe kjekt sammen - både med og uten barn. Dropp farlige unnskyldninger som har ikke råd, har ikke tid, orker ikke etc.
 • Ha en åpen dialog i hverdagen. Bli enig om en arbeidsfordeling i hjemmet som begge støtter.
 • Snakk om hva dere trenger for å være mer kjærester i en travel hverdag.

 • Se etter faresignal på at forholdet skranter, ikke lur deg selv med unnskyldninger som for eksempel «det blir bedre når barna vokser til». Ta signalene på alvor nå.
 • Unngå å lagre på gammel frustrasjon, lær dere å ha gode samtaler om vanskelige tema. Det styrker relasjonen, kommunikasjonen og sexlysten
 • Gå ut! Sett av kjærestetid. Minimum en kveld per måned.
 • Avklar hva som er passe med egentid, partid og familietid, da er det lettere å prioritere riktig i en hektisk hverdag.

 • Husk at kjærligheten kan være skjørere enn du tror. Vis kjærlighet selv på travle dager, bare en liten god klem kan kurere mye gruff.
 • Problemer og kriser er naturlig. Lag en beredskapsplan til vanskelige tider i forholdet, slik at dere tar grep i stedet for å avslutte forholdet.
 • Finn ut hva som frustrerer mest i hverdagen for begge. Kom fra snakk til handling. Prøv gjerne å løse flokene selv, eller ta kontakt med en erfaren terapeut.
 • Fortsett å date - det er nå midt i all jobbing og kjedelige hverdagsrutiner at dere trenger litt spenning og romantikk. Inviter hverandre hver sin gang, uten å si hva som vil skje!

 • Prøv samlivsterapi i den mest travle småbarnstiden, ikke fordi dere har problemer, men for å forebygge brudd og ikke minst for å få litt mer sex, nærhet og romantikk inn i hverdagen.
 • Husk at barna lærer av dere. Vis at dere er kjærester og glad i hverandre, det er den største gaven dere kan gi barna.

Kilde: Par- og familieterapeut Kate Elin Søyland, daglig leder hos Åpen Dialog i Sandnes

Les også:

Slik gjør du barnet ditt lykkelig

Derfor får du ufordragelige barn

Kathrine Sørland fikk fødselsdepresjon

Sexlivet etter fødselen

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning