Nakne gravide

Opptatt av å få kroppen tilbake

Norske kvinner føler press på å bli tynne rett etter fødselen. 20 nakne gravide snakker om kroppen sin.

Publisert Oppdatert

Man kan lese om superstjerner som kommer tilbake til sin gamle størrelse nesten før barseltiden på seks uker er utløpt. Ønsket om å komme raskt i form, har også fått fotfeste blant norske gravide.

Mange av de 26 kvinnene som stilte opp uten klær og med gravide mager i GRAVID, fortalte at de haddde et sterkt ønske om å gå raskt ned i vekt og komme tilbake til sin egen kropp etter fødselen.

Sexy kjendismødre

- Det er et ideal å bli fort tynn igjen etter fødselen, slik vi leser at sexy kjendismødre blir. I forhold til tidligere generasjoner aksepterer vi ikke at kroppen forandrer seg etter en barnefødsel, sier Leila Torgersen ved Folkehelseinstituttet, som har forsket på gravides forhold til sin egen kropp.

Dessuten kan ekspresslanking etter fødselen være skadelig for både mor og barn.

Torgersen tror presset er enda sterkere enn før. Graviditeten gir mange kvinner en pause fra kravene om «den perfekte kroppen». Bare det at man ikke kan slippe ut magen før man er gravid, illustrerer hvor massivt kroppspresset er i samfunnet.

Del på Twitter

Del på Facebook DelI form etter fødsel

De 26 jentene i GRAVID fortalte at de var stort sett mer fornøyd med kroppen når den var gravid, og nesten alle stiller opp på både nettet og i papirutgaven for å vise fram den flotte gravide kroppen. Men mange av dem ville ikke stilt opp uten klær, hadde det ikke vært for at de var gravide.

Flere hadde allerede under svangerskapet tanker om hvordan kroppen skulle være etter fødselen.

Gravid med nummer 5

Wenche Linda (41) har fire barn fra før, på 22, 20, 4, og 2 år, og har derfor flere ganger vært med på at kroppen forandrer seg.

Da hun stilte opp for GRAVID var hun 26 uker på vei med den femte, og hadde ingen planer om å kaste seg rundt etter fødselen for fortest mulig å komme inn i gamle størrelser.

AVSLAPPET MED NUMMER 5: Wenche Linda stilte opp da hun var gravid med nummer 5. Hun hadde ingen planer om å trene masse rett etter fødselen for å komme i form etter fødselen, men så fram til lange trilleturer.
AVSLAPPET MED NUMMER 5: Wenche Linda stilte opp da hun var gravid med nummer 5. Hun hadde ingen planer om å trene masse rett etter fødselen for å komme i form etter fødselen, men så fram til lange trilleturer. Foto: FOTO: Eva Rose

Gir seg selv tid

- Jeg skal gi kroppen litt tid. Jeg skal føde et barn, og det er en belastning for kroppen. Men jeg skal prøve å komme i form når tiden er moden for det, sier hun.

Hun synes det er fint å kjenne hvordan kroppen tilpasser seg endringer og utfordringer under svangerskapet.

Mer fornøyd med gravid kropp

- På en måte blir jeg mer fornøyd når jeg er gravid. Jeg behøver ikke holde inn magen, men er heller stolt av den. Jeg tenker mye på hvor fantastisk kroppen er som kan bære fram et lite menneske, sier hun.

Liten tid til trening

Med to små og tette i tillegg til en i magen, var det ikke mye tid til trening i svangerskapet. Når det gjaldt kostholdet var det mer medisinske grunner til at hun gjorde endringer, enn tanken på å ikke legge på seg mer enn hun trengte.

- Jeg hadde svangerskapsforgiftning med de to siste, og prøver derfor å unngå å spise søtt. Ellers holder jeg meg jo unna visse ting, som fersk tunfisk. Jeg prøver å følge kostholdsråd til en viss grad, sier Wenche.

Gravid glød

Laila (37) var 32 uker på vei da hun stilte opp i GRAVID. Fra før av har hun tre barn (7,11, og 15), der det eldste er fra et tidligere forhold.

Hun liker at magen strutter og gløden hun får når hun er gravid.

- Jeg elsker å se magen vokse og kjenne liv. Men jeg synes vel at rumpa og lårene vokser litt vel fort. Jeg kler meg gjerne i stramme topper for å vise at jeg er gravid, forteller hun.

DEILIG MED VOKSENDE MAGE: Lailia elsker å se magen vokse og kjenne liv, men synes kanskje rumpa og lårene vokser litt fort.
DEILIG MED VOKSENDE MAGE: Lailia elsker å se magen vokse og kjenne liv, men synes kanskje rumpa og lårene vokser litt fort. Foto: FOTO: Eva Rose

Må ha sjokolade

Hun prøver å ha et sunt kosthold, men det er likevel en fristelse hun ikke kan holde seg unna.

- Jeg prøver å spise sunt. Men klarer ikke å motstå sjokolade.

Spennende hverdag

- Hva er den største forandringen i samlivet?

- Jeg synes ikke det føles så annerledes, men hverdagen blir litt mer spennende når et nytt liv er på gang.

Vil trene bort alt ekstra

- Hvilke tanker har du om kroppen din etter fødselen?

- Jeg har store ambisjoner om å trene bort alt det overflødige. Men vi får se hva jeg får til.

Naken trend

Da Demi Moore poserte naken for amerikanske Vanity Fair i august 1991, startet hun en trend med nakne gravide kjendiser på forsiden av store motemagasiner som skulle vare i 20 år.

Berømmeligheter som Heidi Klum, Brooke Shields, Christina Aguilera og Cindy Crawford har alle stilt opp med kul på magen på diverse covere. Sist ut var Claudia Schiffer, gravid med barn nummer tre i tyske Vogue, fotografert av Karl Lagerfeld.

Viser mer enn før

Kona til «Ringenes Herre»-skuespilleren Orlando Bloom har nå hevet seg på trenden og stiller opp uten en tråd med sin struttende mage. Bildene har allerede lekket til pressen.

Victoria Secrets-modellen Miranda Kerr (27) stiller nemlig uten en tråd i profil med hendene varsomt lagt rundt magen. Hun viser dermed mer enn det tidligere kjendiser har gjort, når hun kommer på coveret av W Magazine i desember. Dermed er kanskje en ny trend startet.

I mellomtiden kan de 26 norske jentene fra GRAVID trekke på skuldrene og si: «Ny og ny, fru Bloom».

Les også:

Demi Moore og Claudia Schiffer har vist fram magen på hver sin forside.
Demi Moore og Claudia Schiffer har vist fram magen på hver sin forside. Foto: Faksimiler

Slik blir du kvitt bekkenplager

Sju synder gravide må unngå

De største gravid-redslene

Slik blir kroppen din under graviditeten

NYTT I NORGE: Foreldre & Barn 3til7 - trygge og morsomme dataspill

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen